(video) Euro NCAP: Crash teste cu Mercedes-Benz C-Class Cabriolet, Ford Fiesta, KIA Rio, KIA Picanto şi Opel Ampera-e

Distribuie:
 • 4
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Organizaţia Euro NCAP a făcut publice în primele zile ale lunii septembrie rezultatele crash testelor a nouă maşini noi. Am decis să împărţim această rundă în două articole, în primul analizând detaliat cât de sigure sunt SUV-urile şi crossoverele din listă.

Vezi şi: (video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Mazda CX-5, Renault Koleos, Jeep Compass şi Opel Grandland X

Vă invităm acum să vedeţi care este nivelul de siguranţă oferit de alte cinci automobile, printre care se numără: Mercedes-Benz C-Class Cabriolet, Ford Fiesta, KIA Rio, KIA Picanto şi Opel Ampera-e.

 • Mercedes-Benz C-Class Cabriolet

Decapotabila Mercedes-Benz a adunat doar 34.1 puncte pentru protecţia pasagerilor faţă (maturi) sau 89%. Testele au mai demonstrat că în timpul unui impact frontal cu toată suprafaţa automobilului, pasagerii minori de pe bancheta din spate vor avea de suferit traume în zona gâtului.

Pretensionarea centurilor de siguranţă cam întârzie şi de aceea pasagerii sunt lăsaţi să se mişte puţin înainte, după care să se lovească dur cu capul de tetiere.

În timpul crash testului care imită lovitura laterală a maşinii de un stâlp putem vedea că din cauza caroseriei deschise, riscul ca şoferului să-i fie traumatizat trunchiul este ridicat.

Ce ţine de sistemele electronice testate, la acest capitol Euro NCAP a apreciat funcţionalitatea acestora cu 53%. În nivel de echipare de bază lipseşte un sistem de recunoaştere a pietonilor şi unul de menţinere în bandă.

 • Ford Fiesta

Noua generaţie Ford Fiesta s-a ales cu 33.2 puncte sau 87% în testul loviturilor frontale. Protecţia cutiei toracice a pasagerului şi şoferului a fost catalogată ca fiind bună.

Specialiştii Euro NCAP au avut doar o remarcă la testul cu lovitură laterală pe toată suprafaţa maşinii. Nivelul de protecţie a pieptului pasagerilor de pe bancheta din spate este satisfăcător.

Sistemele electronice de protecţie şi asistenţă au fost evaluate cu 60%. Standard există un limitator de viteză şi un sistem de menţinere în bandă. Cel de frânare automată în cazuri de urgenţă este disponibil opţional.

 • KIA Rio

În nivel de echipare de bază noua generaţie KIA Rio s-a ales cu doar trei stele în urma testelor, însă rezultatul este complet diferit dacă se optează pentru toate dotările care contribuie la protecţia pasagerilor.

Euro NCAP a organizat cu acest model două runde de teste. În ambele cazuri automobilul a primit note superioare după testele cu impact frontal. Însă, protecţia gâtului pasagerilor spate a fost caracterizată drept slabă în cazul unei lovituri laterale.

Un motiv al rezultatului general slab în prima rundă a fost lipsa asistenţilor electronici de primă necesitate. Deja după ce a fost testată o KIA Rio cu pachet Advanced Driving Assistance Pack, automobilul a primit cinci stele din cinci posibile datorită prezenţei unui sistem de menţinere în bandă şi a unui sistem de frânare automată cu posibilitatea recunoaşterii pietonilor.

 • KIA Picanto

Şi micuţul KIA Picanto a fost nevoit să fie testat în două runde. În primul caz a luat doar trei stele, în al doilea – patru stele.

Cel mai bun rezultat al modelului, 33.3 puncte, a fost înregistrat la categoria protecţie pasageri faţă. Totuşi, s-a constatat că nu se oferă o protecţie suficientă şoferului în cazul unui impact frontal cu 40% din suprafaţa maşinii, iar unui pasager spate în cazul unui impact frontal cu toată suprafaţa maşinii.

Loviturile frontale au mai arătat că pasagerii din spate beneficiază de o protecţie slabă în zona capului, iar în testul care imită o lovitură din spate s-a constatat că toţi pasagerii riscă să fie traumatizați în zona gâtului.

În nivel de echipare de bază, datorită preţului de start redus, nu există niciun asistent electronic care să corespundă cerinţelor Euro NCAP. Doar dacă se optează pentru pachet Advanced Driving Assistance apare printre altele un sistem de frânare automată, fără funcţie pentru detectarea pietonilor.

Mai trebuie de menţionat în cazul lui KIA Picanto că testele au simulat în mare parte impacturile cu automobile care au o greutate asemănătoare. În condiţii reale, într-un accident cu o maşină care este mai grea de două ori decât Picanto, rezultatele pot fi diferite.

 • Opel Ampera-e

Rezultatul testului principal, cel de protecţie a pasagerilor faţă, este de 31.5 puncte sau 82%.

În linii generale Euro NCAP a sesizat doar o protecţie insuficientă a tuturor pasagerilor atunci când maşina va fi lovită din spate. Din cauza scaunelor există riscul unor traume în zona gâtului.

Electromobilul Opel Ampera-e mai dispune de un set larg de asistenţi electronici, printre care şi un sistem de frânare automată care lucrează bine. Mai există şi un sistem de menţinere a maşinii în bandă în nivelul de echipare standard.

Numai din cauza observaţiei făcute de Euro NCAP, despre care am menţionat mai sus, modelul german nu a reuşit să ia cinci stele.


Distribuie:
 • 4
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...