(video) Faimosul raliu Dakar se mută din 2020 mai aproape de Moldova

S-a întâmplat ceea ce de mai multe luni se vorbea în lumea off-road-ului sportiv: cel mai faimos raliu al planetei – Dakar – se mută din America de Sud în Orientul Mijlociu!

Al treilea capitol din istoria acestui maraton se va începe din 2020 în Arabia Saudită, iar ieri, 25 aprilie, organizatorii au desfăşurat o ceremonie oficială în care au dezvăluit mai multe detalii despre evenimentul care va începe la câteva zile după Revelion.

Amintim că cea mai cunoscută cursă de off-road din lume îşi trage denumirea de la capitala statului african Senegal. A început a fi organizată din 1979 de către entuziaşti francezi, reuniţi sub Amaury Sport Organisation, şi până în anul 2007 se desfăşura în Africa de Vest cu punctul de final în oraşul Dakar.

În anul 2008, competiţia a fost anulată cu doar câteva zile înainte din cauza unor ameninţări cu atacuri teroriste pe continent şi ca urmare organizatorii de la ASO au fost nevoiţi să caute o altă locaţie.

În această ordine de idei, începând cu anul 2009 şi până în 2019, noul paradis al Dakar a devenit America de Sud: timp de 11 ani maratonul din ianuarie a fost găzduit de Argentina, Chile, Bolivia și Peru. Cu toate acestea, în timp, asupra cursei au început din nou să apară “nori negri”.

În ciuda faptului că pe plan sportiv Dakar a rămas numărul unu în lumea rally raid-urilor, numărul de participanți europeni a scăzut din cauza logisticii scumpe, precum și din cauza că Guvernele din statele sud-americane tot mai puţin doreau să verse mai multe milioane de dolari în conturile ASO pentru dreptul de a desfăşura o parte a cursei pe teritoriul său. Drept rezultat, în acest an 2019, unde echipa Toyota a câştigat primul său titlu, raliul a avut loc pe teritoriul unei singure ţări, Peru, și de atunci a devenit clar că noua mutare a locaţiei maratonului este aproape inevitabilă.

Aşa sa şi întâmplat! Compania ASO a semnat un contract pe termen lung pentru desfășurarea raliului Dakar în Arabia Saudită. Situaţia financiară în această ţară, după cum se cunoaşte, este una foarte bună, iar atitudinea faţă de sporturile cu motor nu este una indiferentă. De exemplu anul trecut în capitala Riyadh s-a desfăşurat Cursa Campionilor, iar în acest an etape de Formula E.

Arabii nu sunt novice în organizarea unor curse serioase în off-road – deja de mai bine de un deceniu acolo se desfăşoară raliul internaţional Ha’il International Rally. Varietatea de drumuri şi peisaje pe care le are ar trebui să fie suficiente chiar şi pentru raliul Dakar care se defăşoară de regulă într-o perioadă de două săptămâni. Amintim că Arabia Saudită ocupă locul 13 în lume după suprafaţă şi nu are doar deşerturi fără margini, ci şi zone montane printre altele.

Aşadar, a 42-a ediție Dakar va avea loc între 5-17 ianuarie 2020. Începutul va fi dat în oraşul Jeddah de pe malul Mării Roşii, iar în 12 etape participanții trebuie să parcurgă 9000 kilometri aproape pe întreg teritoriul ţării. O zi de odihnă este programată pentru 11 ianuarie în capitala Riyadh, iar linia de finiş va fi în Al Qiddiya.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/