in , , ,

(video) GENEVA 2018: Premieră mondială – Noua generaţie KIA Ceed Sportswagon

La standul KIA de la Salonul Auto de la Geneva a avut loc premiera noii generații KIA Ceed şi împreună cu aceasta a debutat varianta Sportswagon care a fost ţinută în secret până în ultimul moment. Noul break a devenit mai spațios datorită dimensiunilor crescute a exteriorului, interiorului și a portbagajului.

Ca şi întregii familii a acestui model, break-ului i-a fost schimbat numele. Fostul cee’d s-a transformat în Ceed – o abreviere pentru Community of Europe, with European Design (un automobil pentru comunitatea europeană, cu un design european).

Noul Ceed Sportswagon a devenit mai josuţ și mai voluminos decât predecesorul său, iar consola posterioară s-a mărit. Marginile rotunjite au fost înlocuite cu linii drepte, grila radiatorului în stilistica “Tiger Nose” a devenit mai largă, iar bara de protecţie frontală include o gură de aerisire mai lată.

Dacă faţa maşinii este identică cu cea a hatchback-ului, atunci spatele îi este puţin diferit. Acolo se remarcă o bară de protecţie modificată, dar şi stopuri, de asemenea cu LED-uri, dar diferite ca formă şi desen interior.

Noul Ceed SW este construit pe noua platformă K2. Comparativ cu generația anterioară este cu 95 mm mai lung (4.600 mm), cu 20 de mm mai lat (1.800 mm) și cu 20 mm mai scund (1.465 mm). Ampatamentul a rămas neschimbat – 2.650 de milimetri.

Volumul portbagajului a crescut cu 72 de litri, până la 625 de litri în total şi uşa acestuia poate fi acţionată electric. Când mâinile sunt ocupate se poate deschide automat dacă detectează în preajmă cheia. Bancheta din spate se poate rabata în proporţii de 40:20:40 şi formează o podea plată.

Noul sistem de suspensii complet independente pe ambele punţi va oferi șoferilor răspunsuri mai agile și imediate în manevre, alături de arcuri şi amortizoare modernizate. Suspensia spate este puţin modificată comparativ cu cea a hatchback-ului, asta pentru a se descurca cu unele încărcături grele.

Gama de propulsoare a modelului o împarte cu cea a lui Ceed hatchback. Este alcătuită dintr-un motor turbo cu trei cilindri de 1.0 litri T-GDI actualizat (120 CP/172 Nm), un nou T-GDI de 1.4 litri cu patru cilindri în linie (140 CP/242 Nm), un MPi natural aspirat de 1.4 litri şi cu patru cilindri în linie (100 CP/134 Nm), precum și un nou motor diesel U3 de 1.6 litri cu patru cilindri în linie (115 CP/280 Nm sau 136 CP/280 Nm).

Fiecare motor va fi cuplat standard la o transmisie manuală cu șase trepte, în timp ce noile motoare 1.4 litri T-GDi și 1.6 litri U3 CRDi vor fi disponibile și cu o cutie automată cu şapte rapoarte şi dublu ambreiaj.

Din momentul lansării, break-ul cu cinci uși Ceed va fi disponibil într-o gamă de 11 finisaje de vopsea pentru caroserie. Largă va fi şi gama de modele de jante, disponibile în dimensiuni: 15 inci din oţel, 16 inci din aliaj de oţel sau aluminiu sau 17 inci în două tonuri şi din aliaj de aluminiu.

Printre alte dotări disponibile pe noul KIA Ceed se numără: sistemul infotainment „plutitor” disponibil fie ca sistem audio cu ecran tactil de 5 sau 7 inci, fie ca sistem de navigație cu ecran tactil de 8 inci (opţional); conexiune Bluetooth, sistem de acces fără cheie şi aprindere automată a luminilor – standard; sistem Drive Mode Select cu regimuri de rulare Normal şi Sport; şapte airbag-uri, etc.

Opţional se oferă în premieră un parbriz încălzit şi acoperiş panoramic (!), sistem de încărcare a telefoanelor mobile prin inducţie electromagnetică, sistem audio JBL Premium cu tehnologie Clari-Fi, scaune faţă încălzite şi ventilate, banchetă spate încălzită, blocuri optice full LED; pachet ECO Pack care dispune de o grilă activă a radiatorului (cu jaluzele care se deschid/închid), alături de o protecţie mai bună a dedesubtului, o suspensie coborâtă şi anvelope Michelin cu rezistență redusă la rulare;

Standard mai vine dotat cu șapte airbag-uri, iar o protecție suplimentară pentru șofer și pasageri este oferită de către sistemele de asistență.

Printre acestea se află asistentul de comutare automată a luminilor de drum cu cele de întâlnire HBA (High Beam Assist), sistemul de control al atenției șoferului DAW (Driver Attention Warning), asistent de menținere a benzii de rulare LKA (Lane Keeping Assist), precum și sistemul de avertizare a riscului de coliziune frontală FCW (Forward Collision Warning), împreună cu asistentul de prevenire a coliziunilor frontale FCAA (Forward Collision-Avoidance Assist) şi altele.

Producția break-ului KIA Ceed Sportswagon de nouă generație va începe în luna august a acestui an la uzina mărcii din Slovacia, orașul Žilina. Din 2007 şi până în prezent, de când a fost introdus modelul, s-a vândut în peste 512.000 de exemplare.

Vânzările pe piața europeană vor începe în al patrulea trimestru al anului 2018.

Iti place articolul?