(video) Interesant. Vezi cum funcționează sistemul complex ALA 2.0 pe Lamborghini Aventador SVJ

Distribuie:
 • 9
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Compania Lamborghini a făcut public în un filmuleţ în care explică mai pe înţelese cum funcţionează sistemul Aerodinamica Lamborghini Attiva (ALA) de nouă generaţie, găsit deocamdată doar pe noul supercar Aventador SVJ.

Multitudinea de elemente aerodinamice active produc o forţă de apăsare cu 40% mai mare decât cele de pe un Aventador SV, în timp ce forţa de rezistenţă aerodinamică frontală poate fi redusă cu un procent.

Sistemul ALA brevetat de Lamborghini a fost pentru prima dată prezentat pe Huracan Performante și a fost dezvoltat la un nivel îmbunătățit pentru Aventador SVJ. Acum ALA 2.0, include noi prize de aer optimizate și canale cu design nou. Sistemul a fost recalibrat ținând cont de accelerațiile laterale îmbunătățite ale vehiculului.

Sistemul ALA variază în mod activ de sarcina aerodinamică pentru a obține o forță de apăsare mai mare sau un coeficient de rezistenţă scăzut, în funcție de condițiile dinamice. Mici motoare acționate electronic deschid şi închid câteva clapete active în splitterul frontal și din capacul care acoperă motorul, care direcționează fluxul de aer.

Folosind Lamborghini Dinamica Veicolo Attiva 2.0 (LDVA 2.0) cu senzori inerțiali îmbunătățiți, care manipulează în timp real toate sistemele electronice ale mașinii, clapetele sistemului ALA sunt activate în mai puţin de 500 de milisecunde pentru a asigura cele mai bune condiţii aerodinamice în cele mai diverse condiţii de rulare. Atunci când ALA este oprită, clapeta activă este închisă, generând o forță de apăsare ridicată, dorită mai ales în curbele abordate cu viteze mari, și condiții complete de frânare.

Când ALA se comută în poziția „ON”, clapetele frontale sunt deschise, reducând presiunea aerului pe spoilerul frontal și direcționând fluxul de aer printr-un canal interior și prin intermediul turbinelor Vortex compacte şi cu forme speciale de pe partea inferioară a mașinii. Toate acestea reduc în mod drastic rezistenţa aerodinamică şi optimizează condițiile necesare pentru accelerație maximă și viteză maximă.

Atunci când sistemul ALA este deconectat, acele clapete din spate sunt de asemenea închise, permițând spoilerului spate să-şi facă treaba ca unul care ar fi fixat. Stabilitatea este îmbunătățită în cazul virajelor la viteză mare și a frânării totale prin crearea unei forțe de apăsare maxime. Atunci când ALA este pornit, clapetele de pe „capota” posterioară sunt deschise pentru o mai bună tracțiune în condiții de viteze mari.

În plus, canalul de aer interior din spoiler este împărțit în alte două, unul în dreapta și altul în stânga, permițând crearea unei aerodinamici vectorizate pentru viraje la viteze mari. În funcție de direcția în care întoarce SVJ şi de regimul de rulare ales, LDVA 2.0 instruiește ALA să selecteze unul din cele două canale mai mici, mărind forța de apăsare și tracțiunea pe interiorul roţii corespunzătoare și contracarând transferul de sarcină în condiții de rulare. Aceasta, la rândul său, optimizează forța șasiului, necesitând un unghi redus de direcție și îmbunătățind stabilitatea dinamică globală a mașinii. Tehnologia aero vectoring în SVJ a fost dezvoltată continuu pentru a îmbunătăți efectele pe partea interioară a roţilor cu 30% în comparație cu sistemul original.

Noul Aventador SVJ are cel mai puternic motor V12 de serie produs până acum de Lamborghini. Acesta generează 770 CP la maximum 8.500 rpm şi 720 Nm la 6.750 rpm. Greutatea „uscată” de doar 1.525 kg îi oferă un raport de greutate-putere de 1.98 kg/CP. SVJ accelerează de la 0 la 100 km/h în 2.8 secunde și de la 0 la 200 km/h în 8.6 secunde. O viteză maximă de peste 350 km/h este completată de o distanță de frânare de la o viteză de 100 la 0 km/h, de doar 30 de metri.

Maşina va fi produsă în doar 900 de exemplare, alături de alte 63 din seria specială SVJ 63. Preţul de start în Europa porneşte de la 350.000 de euro.


Distribuie:
 • 9
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate