(video) Los Angeles 2018: Premieră mondială – Audi e-tron GT concept

Distribuie:
 • 62
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Conceptul celui de-al treilea Audi e-tron a fost prezentat în capitala cinematografiei. Se numeşte e-tron GT şi îl vedem la Salonul Auto de la Los Angeles în calitate de show car alimentat cu energie electrică. Coupeul cu patru uşi va apărea pe piaţă peste doi ani.

Plat, lat și cu un ampatament lung – acestea sunt proporțiile unui clasic Gran Turismo. Iar Audi e-tron GT concept reflectă asta prin ai săi 4.96 metri lungime, 1.96 metri lățime și 1.38 metri în înălțime. Are o lungime practic similară unui A7 Sportback de generaţie nouă, însă este mai lat şi mai scund. Caroseria ușoară îi este fabricată folosind o construcție multi-material: secţiunea acoperişului este din carbon, în timp ce alte părţi sunt din aluminiu şi din oţel de înaltă rezistenţă. În timp ce designul este inconfundabil plin de ADN-ul Audi, tehnologia de la bord a fost dezvoltată în strânsă colaborare cu cei de la Porsche.

Punctul distinctiv Audi Singleframe este situat în centrul secțiunii frontale. Comparativ cu cele două SUV-uri e-tron, arhitectura sa este mult mai orizontală. Jumătatea de sus vine cu un capac vopsit în culoarea caroseriei. Structura sa de la suprafață amintește de modelul fagure tipic grilei de pe modelele Audi RS – un semnal vizual care caracterizează conceptul Audi e-tron GT ca produs viitor al Audi Sport GmbH. Apropo, jantele măsoară 22 de inci şi sunt în anvelope Pirelli de dimensiuni 285/30.

Împreună cu fluxul de aer direcționat al corpului maşinii, prizele de aer mari din față răcesc eficient ansamblurile, bateria și frânele. Capota cu a sa priză de aer pentru redirecţionarea curenţilor de aer şi pentru a apăsa maşina, reflectă soluţia folosită pe cele mai noi maşini de prezentare a mărcii: Aicon și PB18 e-tron. Este proiectat în așa fel încât fluxul de aer să îmbrățișeze corpul, reducându-l pe cel nedorit.

Secțiunea frontală în formă de săgeată subliniază, de asemenea, farurile matrix LED cu elemente laser, subliniind prezența dinamică a conceptului Audi e-tron GT chiar și în timp ce staționează. După cum s-a văzut deja pe vehiculele Vision actuale ale mărcii, şi acest prototip are o semnătură luminoasă care îl salută pe conducător şi care va intra în producţia de serie.

O bandă luminoasă rulează pe toată lățimea spatelui. Această bandă se disipează la marginea exterioară, în stopuri reale, în segmente individuale de LED-uri în formă de pană. Această arhitectură leagă e-tron GT de SUV-ul de serie e-tron, ceea ce face uşor de recunoscut automobile electrice Audi chiar și în întuneric.

Noua culoare exterioară numită kinetic dust, o nuanţă caldă și închisă asemănătoare cu titanul, este foarte practică şi nu duce la nici o rezervă. În funcție de incidența și mișcarea luminii, aceasta oferă un contrast semnificativ între suprafețele corpului. Elementele din aluminiu mat prelucrate la căldură, care sunt folosite drept ornamente pe marginile geamurilor şi jante, subliniază și mai mult aceste efecte.

Fiind o maşină cu patru portiere, are respectiv patru locuri pentru pasageri şi un ampatament de 2.9 metri, puţin doar mai scurt decât cel dintr-un A7 Sportback. În interiorul lui Audi e-tron GT concept se oferă o doză mare de practicabilitate de zi cu zi, cuplat cu o senzație superbă de calitate. Centrul funcțional al interiorului este situat mai mult în partea stângă, vizibil orientat spre scaunul șoferului. Consola centrală, ecranul tactil mare din partea superioară și linia care conectează uşile, încorporează perfect șoferul din punct de vedere ergonomic cu comenzile și sistemul infotainment.

Consola centrală și grupul de instrumente independente par să plutească. Culorile luminoase din partea superioară a cabinei și gradarea treptată mai întunecată până în zona de podea creează impresia de lățime liberă. Scaunele sport inspirate din motor sport, instalate pe ambele rânduri, oferă un suport lateral optim chiar și atunci când maşina se înclină în curbe la viteze mari.

Atât ecranul panoului de instrumente, cât și ecranul tactil de deasupra consolei centrale au un finisaj cu aspect negru. Ele subliniază designul mare, calm al interiorului, cu arhitectura sa principală predominant orizontală.

Există mai multe teme pentru ca monitoarele să prezinte funcțiile în dependenţă de preferințele șoferului, inclusiv butoane virtuale, hărți de navigare ușor de citit cu informații despre autonomie sau diferitele meniuri ale funcțiilor infotainment. Ele sunt controlate prin intermediul ecranului tactil cu feedback haptic.

Proiectând maşina, creatorii au plecat în mod deliberat de la ideea de utilizare consistentă a materialelor durabile – o declarație clară a designului contemporan al automobilelor. Produsele pe bază de animale nu sunt deloc folosite: conceptul Audi e-tron GT vine cu un interior vegan. Pieile sintetice sofisticate sunt folosite pe scaune și pe alte suprafețe de finisaj. Țesăturile fabricate din fibre reciclate sunt utilizate pe pernele scaunelor, precum și pe cotiere și pe consola centrală. Material din microfibră împodobește plafonul și ornamentele stâlpilor ferestrelor. Chiar și covorul de pe podeaua adâncă este fabricat din fire durabile Econyl, o fibră reciclată realizată din plase de pescuit utilizate.

Cu două compartimente pentru bagaje îi oferă conceptului Audi e-tron GT numeroase opțiuni pentru un Gran Turismo. Partea din spate cu hayon mare oferă până la 450 litri, iar sub capotă există o capacitate suplimentară de 100 de litri.

590 CP – atâta putere este capabilă să dezvolte unitate de propulsie electrică de la bord. Motoare electrice separate sunt montate pe fiecare punte. În ambele cazuri acestea sunt motoare sincrone cu magnet permanent. Acestea generează destul de mult cuplu pentru a-l transfera pe toate cele patru roţi, formând un sistem de tracţiune integrală. Un quattro electric trebuie să fie precis, deoarece nu există o legătură mecanică între puntea față și cea din spate. Sistemul electronic de comandă coordonează acționarea între axe, precum și între roțile din stânga și din dreapta. Asta înseamnă tracțiune optimă și doar cantitatea dorită de alunecare.

În viitor, vehiculul trebuie să accelereze de la 0 la 100 km/h în aproximativ 3.5 secunde înainte de a rula cu 200 de km/h în doar puţin peste 12 secunde. Viteza maximă este limitată la 240 de km/h pentru a maximiza autonomia. O caracteristică pe care nu toţi concurenţii o pot încă duce la capăt este opțiunea utilizării pe deplin a potențialului de accelerare al unității de propulsie de mai multe ori succesiv. În timp ce unitatea de propulsie de pe alte maşini electrice este supra alimentată din considerente termice şi nu mai pot oferi aceeaşi putere ca şi atunci când sunt încărcate complet (cum este de exemplu în cazul Tesla Model S), conceptul Audi e-tron GT poate oferi șoferului întregul potențial al motoarelor și al bateriei datorită strategiei sofisticate de răcire.

Autonomia conceptului poate depăşi 400 de km dintr-un singur plin, cifră determinată conform noului standard WLTP. Energia necesară provine de la o baterie litiu-ion cu un conținut de energie mai mare de 90 kWh, care ocupă întreaga zonă de sub podea, între puntea față și cea din spate, având un design plat. Avantajul decisiv al acestui design îl reprezintă centrul de greutate extrem de scăzut al automobilului – comparabil cu cel al modelului Audi R8 – care, la rândul său, beneficiază în mod decisiv de manevrabilitatea dinamică. Prezenţa unor roţi directoare pe ambele punţi transformă acest lucru într-o sinteză perfectă a agilității sportive și a preciziei, sporită de stabilitatea direcțională excelentă.

Sistemul de recuperare prezent pe acest prototip îi poate mări autonomia cu până la 30% – acest lucru este esențial chiar și pentru o mașină sportivă precum este conceptul Audi e-tron GT. Recuperarea implică atât cele două motoare electrice, cât și sistemul integrat electrohidraulic de control al frânării. Sunt combinate diferite moduri de recuperare: recuperarea manuală în timpul deplasărilor pe drumuri în pante cu ajutorul padelelor de schimbare din spatele volanului, recuperarea automată prin intermediul asistenței eficiente de predicție și recuperarea prin mecanismele de frânare cu o tranziție lină între decelerația electrică și cea hidraulică.

Până la 0.3 g, Audi e-tron GT concept recuperează energia exclusiv prin intermediul motoarelor electrice, fără a folosi frâna convențională – care acoperă peste 90% din toate decelerațiile. Ca rezultat, energia este stocată înapoi în baterie în practic toate manevrele normale de frânare. Frânele de pe roți sunt folosite numai atunci când șoferul decelerează apăsând pedala corespunzătoare cu o forţă mai mare de 0.3 g. Conceptul Audi e-tron GT este dotat cu discuri ceramice de înaltă performanță care funcționează eficient chiar dacă sunt efectuate mai multe decelerații extreme la rând, fără a compromite performanțele de frânare.

Bateria din conceptul Audi e-tron GT poate fi încărcată în mai multe moduri: utilizând un cablu care este conectat într-un port din aripa din față, din stânga, sau prin inducție electromagnetică, fără contact, cu Audi Wireless Charging. Aici este oferită o placă de încărcare cu o bobină integrală care acţionează permanent, se instalează pe podeaua garajului în care urmează să fie parcată mașina și este conectată la o sursă de alimentare. Câmpul magnetic alternativ induce o tensiune alternativă în bobina secundară montată în podeaua mașinii. Cu o putere de încărcare de 11 kW, conceptul Audi e-tron GT poate fi încărcat complet peste noapte.

Încărcarea prin cablu este mult mai rapidă, deoarece coupeul cu patru uși este dotată cu un sistem electric de 800 de volți. Acest lucru reduce în mod substanțial timpul de încărcare în comparație cu sistemele convenționale care sunt utilizate în prezent. Astfel, este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a reîncărca bateria în proporţie de 80% din capacitatea sa, oferind din nou o autonomie de peste 320 km. Cu toate acestea, conceptul e-tron GT poate fi reîncărcat la punctele de încărcare cu tensiuni mai mici, oferind șoferului acces la întreaga rețea de încărcare.

Brandul cu cele patru inele și-a lansat ofensiva electrică cu premiera mondială a SUV-ului all-electric Audi e-tron în septembrie 2018. Pana în 2025, Audi va oferi 12 automobile cu propulsie electrică pe cele mai importante piețe la nivel mondial și îşi planifică să obțină aproximativ o treime din vânzările sale cu modele electrificate. SUV-urile din acest portofoliu includ Audi e-tron și Audi e-tron Sportback care va debuta în 2019. În plus, vor exista o serie de modele cu aspect clasic de caroserie, cum ar fi Avant și Sportback. Gama va acoperi fiecare segment de piață relevant, de la clasa compactă la cea de dimensiune completă.

Audi e-tron GT concept, un coupe extrem de dinamic cu o podea joasă, a debutat la Salonul Auto de la Los Angeles. Proiectul va fi dezvoltat până la transformarea în model de serie, lucru care se va întâmpla până la sfârșitul anului 2020. Livrările inițiale vor fi făcute clienților la începutul anului 2021.

Un alt proiect comun al departamentelor de dezvoltare de la Audi și Porsche este Platforma Electrică Premium (PPE). Aceasta va sta la baza mai multor familii de modele Audi cu sisteme de propulsie electrice, care acoperă segmentele de mare volum B până la D.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 62
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...