(video) Maşina recomandată de doi cehi pentru a face înconjurul lumii este un VAZ-2101 „Kopeika”

Distribuie:
 • 31
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Doi cehi în vârstă de 29 de ani, Filip Vogel şi Petr Javurek, au revenit la sfârșitul lunii ianuarie în satul lor natal Česticích din estul țării, după ce au condus o Lada-2101 de 42 de ani vechime, timp de 10 luni, pe o distanţă de 56.000 de kilometri, pe patru continente și prin 30 de țări, schimbând la mijloc de cale numai un set de anvelope.

Ideea le-a venit după o glumă, în noaptea de 1 mai 2016, când se distrau la o sărbătoare locală, iar deja a doua zi au început să reflecte în cel mai serios mod punerea în aplicare a aventurii.

Ideea unui turneu mondial nu s-a născut chiar de la zero. Anterior cei doi au mai călătorit în Marea Britanie, țările balcanice, apoi cu un Opel vechi prin Ucraina și Belarus către Sankt Petersburg. Filip cunoaște bine limba engleză, se descurcă cu rolul de organizator şi navigator, iar pentru Petr nu există secrete în ce priveşte domeniul auto mecanic.

Vezi şi: (foto) Capsula timpului de la Chişinău. Se vinde un VAZ-2101, din anul 1979, într-o stare ideală

Imediat după asta s-a ridicat întrebarea: cu ce să meargă la capătul îndepărtat al lumii? Prietenii au plecat de la resursele financiare disponibile și de la fiabilitatea transportului, care va trebui să reziste testelor prin frig, căldură, deșert și înălțime. După multă meditație și căutare, s-au oprit la celebrul „Jiguli”.

În primul rând, această mașină este, potrivit băieților, rezistentă la călătorii de zece luni pe patru continente, fără capricii şi în condiții climatice diferite, lucru deja demonstrat. În al doilea rând, timp de câteva decenii în zeci de țări au fost vândute mai multe variaţii ale modelelor Lada, astfel încât aproape oriunde în lume s-ar fi putut spera, dacă nu pentru găsirea unor piese de schimb, atunci cel puțin pentru nişte sfaturi în privinţa reparaţiilor. În al treilea rând, o „Kopeika” la mâna a doua ar putea fi cumpărată pentru bani puţini.

Printre multitudinea de oferte au găsit un VAZ frumuşel, albastru, în vârstă de 42 de ani, care i-a costat doar aproximativ 600 de euro. Acesta a avut nevoie totuşi de careva intervenţii, inclusiv de un nou motor, preluat de asemenea de la o Lada veche.

Vezi şi: (video) Test drive moldovenesc cu VAZ-2101. Ce impresii a produs „Kopeika”

În timp ce Petr lucra la tehnică, Filip pregătea totul. După ce a găsit mai mulţi sponsori, atât în ţara sa de baştină, cât şi peste hotare, a reuşit să adune aproximativ 28.000 de euro. Această sumă, potrivit calculelor, ar fi trebuit să fie suficientă pentru benzină, alimente, plăți pentru feriboturi maritime, vize și alte documente, precum și posibile reparații.

Majoritatea nopților au fost petrecute într-un cort, alteori în maşină din cauza frigului, iar călătoria a durat timp de 10 luni: perioada de concediu neplătit, luată de Petr la locul său de muncă într-o fabrică, și de Filip care a cerut eliberare temporară de la o prestigioasă universitate din Praga, unde tocmai și-a susținut teza.

Vezi şi: (video) O Lada „Kopeika” folosită de miliţie în URSS, testată de americani! S-au distrat şi au oprit un Lamborghini

Expediţia în jurul lumii a început la 14 aprilie 2017 şi au mers spre est, prin Polonia, Rusia, ţări din Asia Centrală şi până în Vladivostok, acolo de unde au luat o navă şi au călătorit până în SUA. Ulterior au mers prin America Latină până în Patagonia şi au trecut din nou un ocean întreg pentru a ajunge în Europa.

Potrivit bărbaţilor, în tot acest timp nu s-au înregistrat careva defecţiuni serioase care i-ar fi făcut să abandoneze maşina şi visul lor. În total a fost schimbat doar un singur set de anvelope, iar o revizie tehnică mai complexă au făcut-o în atelierul unui cubanez care locuieşte în Mexic şi în viaţa lui s-a ocupat în patrie timp de 20 de ani de deservirea maşinilor sovietice.

Vezi şi: (foto) Record Guinness! Toyota Hilux – maşina care a ajuns în cea mai nordică localitate din Eurasia

Ce ţine de amenzi, au primit doar două în Kârgâzstan, pentru circulaţia pe timp de zi cu şi fără farurile incluse, oferite de diferiţi poliţişti din sudul şi nordul ţării respectiv. Când au ajuns în SUA au întâmpinat doar nişte probleme la frontieră cu documentele, iar pe câteva autostrăzi au fost cât pe ce să fie amendaţi din cauza vitezei reduse pe care o înregistrau.

Crăciunul l-au petrecut în Uruguay, America de Sud, iar Revelionul pe nava care îi ajuta să traverseze Oceanul Atlantic.

Pentru o publicaţie din Cehia, într-un interviu, cei doi au mărturisit că fără nişte reparaţii complexe automobilul, sincer vorbind, nu ar mai rezista unei noi călătorii. Totuşi, nimic nu ar încurca de cumpărat un alt VAZ în stare bună şi la mâna a doua.

Vezi şi: (video) Expediţie fantastică: 12 SUV-uri Mercedes-Benz au străbătut Marea Britanie numai prin off-road

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 31
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •