(video) Analiză AutoBlog.MD: Mașinile electrice în Moldova. Care sunt costurile de cumpărare și exploatare?

Distribuie:
 • 174
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 •  
 •  

Articol de: Constantin Mihalachi
Sunt la modă, se laudă cu gadgeturi de ultimă oră, iar cel mai important, nu au nevoie de combustibil și sunt 100% ecologice. Tot mai mulți moldoveni ajung să procure mașini electrice într-o țară care nu oferă nici măcar o singură stație de încărcare rapidă cu energie electrică a bateriilor. Și totuși de ce se întâmplă acest lucru? Să fie aceste mașini atât de ieftine în exploatare sau moldovenii țin la mediul înconjurător?

Nu voi intra în istoria mașinilor electrice și cum au apărut ele, cert este că acestea sunt deja atât de populare în lume, încât până și moldovenii le văd ca pe o alternativă bună pentru mașina de oraș dotată cu motor cu ardere internă. Zic pentru oraș deoarece o mașină electrică accesibilă (nu mă refer la Tesla acum), poate merge în jur de 80 – 160 de kilometri cu energia electrică din baterii.

electric car

Potrivit unor statistici, distanța medie parcursă de un conducător auto din Europa este de 50 de kilometri, cifră care face ca o mașină electrică să fie foarte potrivită pentru rutina de luni până vineri.

Dar să revenim la moldoveni. În țara noastră o mașină electrică rulată poate fi cumpărată cu vreo 12.000 – 15.000 euro, o sumă în schimbul căreia ușor se poate opta pentru un model german cu motor turbo diesel. Din câte cunosc, cel mai popular vehicul electric în țara noastră este Nissan Leaf.

electric car 1

Pentru a încărca bateriile electrice a unui Nissan Leaf în condițiile unui tarif de 2.16 lei per kW/h și a necesarului de 30 kW/h pentru a face „plinul” acestui model în Moldova este nevoie de vreo 64 de lei. Partea mai interesantă este că în dependență de timpul de afară și utilizarea sistemelor audio sau a aerului condiționat, autonomia unui Leaf poate varia între 80 și 160 de kilometri. Este la fel ca în cazul telefoanelor mobile – navighezi mult pe internet și nu prea lași blocat ecranul pentru mai multă vreme, atunci așteaptă să ai bateria goală pe la amiază.

https://www.youtube.com/watch?v=uQBqJezLG10

Astfel, dacă este să luăm situația perfectă în care un Leaf vă oferă totuși 160 de kilometri contra a 64 de lei, atunci prin Chișinău chiar merită să conduci o mașină electrică, din moment ce o mașină cu motor turbo diesel ar avea nevoie de vreo 164 de lei pentru a parcurge 160 de kilometri în regim urban. Pe de altă parte, o mașină pe benzină destul de însetată ar avea nevoie de tocmai 326 de lei pentru 160 de kilometri. Pentru că se vor găsi mai mulți vizitatori ce vor combate cifrele tocmai menționate, vreau să vă spun că acestea au la bază ultimele dou mașini pe care le-am condus o perioadă mai îndelungată prin Chișinău.

Deci, mașină electrică – 64 lei/160km, diesel – 164 lei/160 km și benzină – 326 lei/160km. Dacă este să atribuim aceste cifre la o distanță anuală de 10.000 de kilometri parcurși, atunci iată câți bani ar fi nevoie pentru alimentarea mașinilor: electrică – 4.000 lei, diesel – 10.250 lei, benzină – 20.375 lei.

Consumul mai mic cere sacrificii

Toate bune și frumoase până acum cu mașinile electrice, însă sunt multe lucruri pe care ar trebui să le acceptați în cazul în care optați pentru o mașină electrică:

 1. Autonomia mică vă va obliga să circulați doar în orașul natal sau în imediata apropiere.
  Uitați de călătoriile cu mașina sau nu vă grăbiți să renunțați la prietenii cu mașinile convenționale și asta pentru că o mașină electrică nu prea este potrivită pentru călătoriile de durată.
 2. Încărcarea bateriilor poate dura o veșnicie. 
  Dacă cei care conduc mașini dotate cu motoare cu ardere internă petrec în stația de alimentare maxim 15 minute, atunci cel care conduce o mașină electrică rămasă fără energie în baterii ar trebui să anuleze tot pentru următoarele ore. Bateria unei mașini electrice poate fi încărcată de la o priză 220V până la maxim între 6 și 8 ore!
 3. Nu avem stații de încărcare rapidă a bateriilor cu energie electrică .
  Chiar dacă există o companie condusă de oameni buni care este gata să instaleze prin Chișinău gratis stații ce ar permite încărcarea rapidă a bateriilor cu energie electrică în mai puțin de 30 de minute, deocamdată suntem încă în așteptarea acestor stații. Din cîte îmi reamintesc, totul este blocat undeva în primărie. Asta e, în Chișinău poți obține mai repede o autorizație pentru a construi un bloc locativ, decât a amplasa o astfel de stație ce constă câteva mii de euro absolut gratuit!
 4. Deservirea tehnică a mașinii trebuie efectuată într-un centru autorizat. 
  Acest punct nu este de ignorat din moment ce un service care ar permite deservirea unei mașini electrice trebuie să fie dotat cu un utilaj ce ajunge să coste și vreo 20.000 de euro. După cum vă dați bine seama, nu prea veți găsi așa service-uri prin Moldova, nici măcar în service-urile importatorilor oficiali.
 5. Va trebuie să vă obișnuiți că veți fi claxonat de câteva ori pe zi.
  O mașină electrică impune și un stil de condus mai liniștit, unul pe care este practic imposibil să-l practici prin Chișinău din cauza celorlalți șoferi care zici că întârzie la o întâlnire de milioane. Însă dacă vrei o autonomie decentă, va trebui să dai muzica mai tare. Însă și asta îți va reduce din baterie, iar în plus te va pune în fața riscului de a lua bătaie în trafic :)
 6. Moldova țară de minune. 
  Spun asta doar din considerentul că în țara noastră europeană mașinile electrice sunt devamate la fel ca un televizor sau alt bun electronic. Adică i se aplică TVA-ul de 20 %. În țările europene, mașinile electrice sunt o bucurie pentru stat. Iar astfel cei care aleg un asemenea model, beneficiază de facilități la cumpărare și parcare gratis în zonele centrale ale orașelor mari.

Acestea sunt lucrurile la care am vrut să vă atrag atenția în legătură cu mașinile electrice. La sigur acestea vor deveni din ce în ce mai bune în anii ce urmează și majoritatea oamenilor vor alege una pentru familie. Mă bucur să văd că și la noi încep să apară tot mai multe eletcro car-uri, semn că și moldovenii calculează banii și țin la mediul înconjurător. Partea proastă este că autoritățile dorm ca de obicei, nu dau autorizații pentru stațiile de alimentare rapidă și nu reduc costul accizului de import al acestor mașini.


Distribuie:
 • 174
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 •  
 •  

Articole relaționate

6 Responses

 1. giwi spune:

  vo pervih, sunt maisi hybrid care nu te freaca asa ca ele 100% electrice, parcurgi orice distanta, si giwi, un electrocar nu e deloc slow!

 2. Alex spune:

  „O mașină electrică impune și un stil de condus mai liniștit” – gresit! Masina electrica/hibrida are un start mai rapid decat una obisnuita (non-sportiva). E mai slaba la accelerari in viteze mari, iar in oras viteza e limitata.

  • Andrei spune:

   cred ca tu greseti, este diferenta intre masina electrica si hybrid, in articol se vorbeste de masina 100% electrica

 3. Max spune:

  Herova na…