(video) Mercedes-Benz a recreat istoria primului test drive făcut de primul şofer cu primul automobil

Distribuie:
 • 70
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Mercedes-Benz a realizat un scurt filmuleţ în care a recreat într-o oarecare măsură momentele de acum 130 de ani, când Bertha Benz, soţia şi partenerul de afaceri al lui Karl Benz, a realizat prima călătorie pe o distanţă lungă cu primul automobil. S-a întâmplat la 5 august 1888.

Vezi şi: (foto) Se împlinesc 133 de ani de la apariţia primului automobil. Citeşte istoria vehiculului

În acea zi, Bertha, în vârstă de 39 de ani, a condus de la Mannheim la Pforzheim (oraşul ei de baştină) împreună cu fiii ei Richard și Eugen, în vârstă de treisprezece și cincisprezece ani respectiv (chiar dacă în imaginile video nu se arată asta), un Patent-Motorwagen nr. III, fără să-şi anunţe soțul și fără permisiunea autorităților, devenind astfel prima persoană care a rulat cu un automobil pe o distanță semnificativă, deși era un lucru ilegal.

Înainte de această călătorie istorică, unitățile motorizate erau încercate pe distanţe foarte scurte, revenind de unde au pornit doar cu ajutorul mecanicilor. Bertha Benz şi copii săi însă, au acoperit o distanţă unică de aproximativ 106 km şi asta doar într-o singură direcţie.

Deși scopul vizibil al călătoriei a fost vizitarea mamei sale, Bertha Benz a avut alte motive – să-i dovedească soțului, care nu a luat în considerare în mod adecvat comercializarea invenției sale, că automobilul în care ambii investiseră mult ar deveni un succes financiar odată ce s-a dovedit a fi util pentru publicul larg; și să-i dea sotului încrederea că construcțiile sale aveau un viitor.

A părăsit Mannheim în zori, rezolvând numeroase probleme de-a lungul drumului. Bertha și-a demonstrat capacitățile semnificative la capitol tehnic în această călătorie. Fără rezervor de combustibil și cu numai o cantitate de benzină de 4.5 litri în carburator, a trebuit să găsească ligroină, solventul petrolier necesar pentru funcționarea mașinii. Era disponibilă numai la magazinele de medicamente, așa că s-a oprit la farmacia din oraşul Wiesloch pentru a-l cumpăra. În acel moment, petrolul și alți combustibili puteau fi cumpărați numai de la chimiști, așa că farmacia din Wiesloch a devenit prima benzinărie din lume.

Ea a mai fost nevoită să curățe o linie de alimentare cu combustibil blocată cu știfturile de pălărie și a folosit o jartieră ca material de izolare. Un fierar trebuia să o ajute la repararea unui lanț la un moment dat. Când frânele din lemn au început să eșueze, Benz a vizitat un cizmar pentru a le înlocui cu piele, făcând astfel prima pereche de pedale de frână din lume.

Un sistem de răcire prin evaporare a fost utilizat pentru răcirea motorului, ceea ce a făcut ca alimentarea cu apă să provoace o mare îngrijorare de-a lungul călătoriei. Cei trei călători au fost nevoiţi să adauge apă de fiecare dată când maşina se oprea. De asemenea, copiii lui Benz trebuiau adesea să împingă autovehiculul în rampe pentru că cele două trepte ale cutiei de viteze nu erau suficiente pentru a asigura o tracţiune necesară.

Bertha Benz a ajuns la Pforzheim oarecum după amurg, informându-şi soțul despre călătoria ei de succes printr-o telegramă. A revenit la Mannheim câteva zile mai târziu, la fel la „volanul” lui Patent-Motorwagen nr. III.

Călătoria soţiei lui Benz a devenit o publicitate, așa cum ea căuta. Aceasta a fost un eveniment cheie în dezvoltarea tehnică a automobilului.

Cuplul Benz au introdus ulterior câteva îmbunătățiri după experiențele Berthei. Ea i-a raportat lui Karl Benz tot ce s-a întâmplat pe parcurs și a făcut sugestii importante, cum ar fi introducerea unei trepte suplimentare pentru deplasarea în rampe și a garniturilor de frână pentru a îmbunătăți puterea de frânare.

Călătoria a mai dovedit, în industria de automobile în creștere, că test drive-urile sunt esențiale în astfel de afaceri.

Vezi şi: (video) Muzeul Mercedes-Benz vinde o replică funcțională a primului automobil. Iată cât costă


Distribuie:
 • 70
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...