(video) Moldova: Carburanţii se vor ieftini? ANRE a aprobat noua metodologie de calcul a prețurilor

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. În urma intrării în vigoare preţurile la carburanţi s-ar putea micşora şi vor varia în dependenţă de piaţa globală.

De fapt, ceea ce a făcut noua conducere ANRE este că s-a revenit la metodologia din 2007. Astfel, petroliștii vor fi liberi să vândă benzina și motorina cu preţul lor competitiv, iar condiţia principală este ca profitul lor să nu depășească 10%.

https://www.privesc.eu/widget/live/85632?

Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE, stabilește:

  • componenţa consumurilor şi cheltuielilor incluse la calcularea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat;
  • modul determinării, aprobării şi aplicării preţurilor de comercializare cu amănuntul la produsele petroliere principale şi la gazul lichefiat.

La elaborarea Metodologiei s-a ținut cont de următoarele principii cărora urmează să corespundă mecanismul aplicat la formarea prețurilor la produsele petroliere şi a gazului lichefiat:

  • aprovizionarea fiabilă a consumatorilor cu produse petroliere şi a gazului lichefiat de calitate;
  • acoperirea costului real al produselor petroliere şi a gazului lichefiat, taxelor vamale, accizelor, cheltuielilor de transportare, depozitare şi comercializare, precum şi cele pentru protecția mediului;
  • includerea în preț a unei rate de rentabilitate necesare pentru continuitatea activității întreprinderilor;
  • dezvoltarea concurenței loiale şi protecției drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului.

Necesitatea aprobării noii metodologii a intervenit în urma publicării Legii nr.302 din 30 noiembrie 2018 pentru modificarea unor acte legislative (Monitorul Oficial n. r462-466 din 12.12.2018), care, în art. X, prevede modificări la Legea nr. 461/2001 privind piața produselor petroliere în partea ce ține de formarea preţurilor la produsele petroliere, precum și stabilește, în art. XX, că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică va aproba o nouă metodologie privind formarea şi aplicarea prețurilor la produsele petroliere, în concordanță cu legea nominalizată.

Noile modificări la Legea nr.461/2001 privind piața produselor petroliere, care au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, prevăd că prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.

Menționăm că, Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Amintim că preţurile actuale afişate de staţiile PECO se menţin tocmai din ziua de 7 august 2018 atunci când ANRE a afişat ultimele tarife plafon.

Vezi şi: E bine să ştii! Carburanţii de la staţiile PECO din statele membre UE şi-au schimbat denumirea

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/