(video) Noul concept Peugeot e-LEGEND – una dintre atracţiile principale de la Salonul Auto de la Paris

Distribuie:
 • 34
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

„Deoarece plictiseala nu face parte din ADN-ul nostru, pentru că independența nu rimează cu monotonia, deoarece tranziția energetică nu va șterge cei 120 de ani de istorie a automobilelor, dezvăluim conceptul e-LEGEND. Această viziune captivantă a viitorului plăcerii de a conduce ia forma unui vehicul dorit și iconic. Prin adoptarea unui model realist și modern, această proiecție în viitorul automobilului mărește genele și eleganța patrimoniului mărcii franceze”.

Cu o astfel de descriere francezii de la Peugeot au prezentat conceptul unui automobil al viitorului, făcut în stilul unui retro car. Premiera sa publică va avea loc peste câteva zile la Salonul Auto de la Paris, acolo unde va fi una dintre atracţiile principale.

Fiind unul dintre jucătorii importanți în orice revoluție tehnologică, Peugeot se apropie calm de cea a tranziției de energie, cu convingerea că tehnologia este mereu în serviciul plăcerii de a conduce. Un viitor interesant este acela care va oferi posibilitatea de a alege între siluetă, tipul de propulsie sau de conducere. Cu noi teritorii pentru a fi cucerite şi cu noi provocări pentru a le face față, aventura mărcii franceze continuă! Varianta acestei viziuni este conceptul e-LEGEND!

Autovehiculul prezentat este o interpretare modernă a unei maşini legendare – Peugeot 504 Coupe – care a apărut pe piaţă în anul 1969 şi era considerată una dintre cele mai frumoase din lume la acea vreme.

În față, aspectul vehiculului este identificabil datorită unei semnături vizuale cu trei „gheare” și două module duble. Zona tehnică este situată sub proiectoare şi cuprinde toate sistemele care contribuie la condusul în regim autonom. Întreaga mască frontală parcă formează un tot întreg cu aripile și este împărțită în două printr-o inserţie din aluminiu negru.

Capota conţine lângă parbriz o gură subţire de aerisire, în stilul soluţiei implementate şi pe 504 Coupe.

În partea posterioară vedem la fel o semnătura vizuală iconică, care este tratată într-un mod foarte tehnologic. A treia lumină de frână, situată în partea superioară a lunetei, acoperă toată lățimea acesteia cu un ansamblu multi-lamă care se reflectă.

Flancurile sunt tratate în trei straturi distincte, în special o prelungire a platformei tehnice din partea inferioară și o zonă mare cu geamuri, inspirată de raportul metal/sticlă pe care în folosea modelul 504 Coupe. Aceste suprafețe mari ale ferestrelor practic inundă interiorul cu lumină naturală frumoasă. 

Arcurile roților sunt sculptate în interior, iar cele din faţă includ câte un canal de aer un canal de aer. Mai este scos în evidenţă un arc din metal care înconjoară ferestrele laterale și mărirea lunetei încadrate și fațetate. 

Oglinzile retrovizoare au o formă neobişnuită şi includ camere video.

Vizibil din exterior, sub lunetă, un ecran afișează un salut personalizat și nivelul de încărcare pentru utilizatorul maşinii înainte de plecare. De asemenea, avertizează oamenii din afară că mașina conduce în mod autonom. Mânerele uşilor au fost înlocuite de nişte comenzi inteligente, tactile, ascunse în geamurile laterale.

Corpul maşinii este vopsit într-o nuanță gri, subtil amestecată cu cea aurie a unui vin spumant. În funcție de iluminarea exterioară, culoarea se schimbă de la un crom la un bronz metalic polişat. Procesul utilizat în context este similar celui aplicat sticluţelor făcute de cele mai mari parfumerii.

Conceptul Peugeot e-LEGEND măsoară în lungime 4.650 mm, în lățime 1.930, în înălțime 1.370 şi are un ampatament de 2.690 mm. Stă pe roţi cu jante de 19 inci cu design unic, în anvelope Michelin.

Habitaclul abundă în catifea, materiale textile premium şi lemn exotic Paldao, iar sentimentul de confort este susţinut de două parfumuri speciale create de compania EX-NIHILO. În e-Legend pot călători până la patru persoane.

Planşa de bord reprezintă un ecran imens cu o diagonală de 49 de inci. Imaginile şi informaţiile afişate pe acesta se schimbă în dependenţă de modul de rulare: cel standard Legend-mode şi unul sport Boost-mode. Mai există şi un regim autopilot, în care volanul care nu are o coloană de direcţie şi un alt ecran ce reprezintă un panou de bord, se ascund în planşa de bord.

Mai mult, alte două ecrane de 29 de inci fiecare, sunt instalate pe părţile superioare ale uşilor şi acestea pot afişa diverse texturi, iar parasolarele conţin alte ecrane de 12 inci. Per total, în habitaclul conceptului se pot găsi 16 ecrane.

Peugeot e-LEGEND Concept, după câte poate v-aţi dat seama, este un electromobil. Este propulsat de două motoare electrice, care îi asigură şi o tracţiune integrală. Acestea produc 456 de CP şi 800 Nm de cuplu, destul pentru a „prinde suta” în mai puţin de patru secunde şi maxim 225 de km/h.

Setul de acumulatori litiu-ion este ascuns în podea şi are o capacitate de 100 de kWh. Autonomia maximă declarată atinge 600 de km, iar o reîncărcare printr-un încărcător rapid, timp de 25 de minute, va asigura cu energia necesară pentru a parcurge 500 de km.

Poate fi încărcat şi prin inducţie electromagnetică.

Printre alte dotări speciale pe care le are acest concept se numără un asistent vocal personalizat. Acesta va răspunde solicitărilor cu vocea digitalizată al lui Gilles Vidal, Style Director la Peugeot, şi recunoaşte în total 17 limbi. Peugeot planifică să-l adapteze pentru maşinile produse în serie în decurs de doi ani.

Chiar dacă nu se poate vedea vreun difuzor cum există în maşinile obişnuite, conceptul conţine un sistem audio inovaţional de la compania FOCAL. Acesta conţine două funcţii noi şi parcă rupte din realitate:

 • în regim „mapping”, doar şoferul va putea auzi indicaţiile sistemului de navigaţie, în timp ce alţi pasageri vor auzi doar muzică;
 • în regim „zoning”, fiecare pasager va putea asculta muzica preferată precum ar fi într-o cameră închisă, însă fără a crea disconfort unii pentru alţii.

Apropo, logoul pe care îl are conceptul, un cap de leu pe un scut, este asemănător cu cel care exista pe maşinile Peugeot din anii ’60. Dacă în viitor acesta va apărea pe maşinile de serie nu se cunoaşte, însă arată foarte bine.

Peugeot e-LEGEND Concept a fost realizat timp de doi ani şi teoretic s-ar putea transforma într-un coupe vârf de gamă al mărcii. Însă, deocamdată nu există astfel de planuri.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 34
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...