(video) Noul Ford Focus a luat cinci stele în urma testelor de siguranţă realizate de Euro NCAP

Distribuie:
 • 15
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Noua, a cincea generaţie Ford Focus, maşină pe care AutoBlog.MD o testează în aceste zile în Franţa, a primit un calificativ de top din partea Euro NCAP. Automobilul a primit punctajul maxim, 5 stele, la testele de siguranță la care a fost supus de organizația independentă.

Focus devine astfel unul dintre primele vehicule, alături de noul Nissan LEAF şi noul Volvo XC40, care primesc punctajul maxim sub protocoalele noi și mai riguroase de testare ale Euro NCAP.

Focus beneficiază de sisteme de siguranță sofisticate concepute pentru a preveni sau a diminua efectele pe care la are un accident asupra pasagerilor și pietonilor. Între aceste sisteme se numără o tehnologie apreciată special de Euro NCAP: asistența pre-coliziune cu depistare a pietonilor și bicicliștilor (Pre-collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection). Acest sistem poate depista pietonii și bicicliștii aflați pe carosabil sau în apropierea carosabilului și care ar putea intersecta traiectoria mașinii, acționând frânele automat dacă detectează o potențială coliziune, iar șoferul nu răspunde la avertizări. Depistarea este acum posibilă și pe timp de noapte, cu ajutorul farurilor.

Euro NCAP i-a oferit lui Focus punctaje ridicate atât la testele de protecție a pasagerilor adulți (85%), cât și la cele de protecție a copiilor pasageri (87%). Aceste punctaje au fost posibile cu ajutorul unei îmbunătățiri de 40% a capacității de preluare a forțelor de impact odată cu trecerea lui Focus pe noua arhitectură C2, dar și cu sprijinul noii structuri a caroseriei, care conține 33% subansamble din oțel-bor ultrarezistente și presate la cald.

Focus a reușit punctaje maxime la testele concepute pentru a replica impactul frontal între mașini și la cel de impact frontal pe 25% din lățimea mașinii (offset frontal impact test).

Din raportul detaliat pe care Euro NCAP l-a prezentat, aflăm că nivelul de protecţie al pasagerilor maturi este de 85%, aşa cum am menţionat anterior. În cazul unui impact frontal cu un obstacol deformabil şi doar cu o parte din lăţimea maşinii, la o viteză de 64 de km/h, leziuni uşoare va avea de suferit şoferul în zona pieptului şi pasagerul din dreapta sa la piciorul stâng.

Pe de altă parte, în cazul unei coliziuni frontale cu toată lăţimea maşinii într-un obstacol care nu se deformează, la o viteză de 50 de km/h, de leziuni uşoare au parte ambii pasageri de pe scaunele din faţă în zona pieptului.

Dacă noul Focus este lovit din spate de către o altă maşină, riscă traume în zona gâtului doar pasagerii maturi care se află pe bancheta din spate. Iar dacă noul Focus este proiectat lateral într-un stâlp cu o viteză de 32 km/h, doar nişte leziuni uşoare le va avea de suferit şoferul, la fel în zona pieptului.

Nivelul de protecţie al pasagerilor minori de pe bancheta din spate este de 87% şi aici experţii Euro NCAP nu au avut nicio remarcă.

Nivelul de protecţie oferit de automobil pietonilor, în cazul unui impact frontal cu aceştia, este de 72%. Părţile frontale ale maşinii sunt moi şi dacă eventual o persoană va fi luată pe capotă, aceasta nu va avea de suferit traumatisme grave, numai dacă nu se va lovi cu capul în zona inferioară a montanţilor A.

În ce priveşte eficienţa sistemelor de asistenţă, acestea au fost notate cu 10 puncte sau 75%. Limitatorul de viteză funcţionează bine şi foloseşte o cameră pentru a detecta indicatoarele rutiere corespunzătoare. Sistemul de avertizare în cazul necuplării centurilor de siguranţă este valabil pentru orice scaun. Sistemul de menţinere automată a maşinii în bandă funcţionează adecvat de la o viteză de 60 de km/h, iar sistemul de frânare automată este calificat drept bun şi este activ de la o viteză de 5 km/h.

Noul Ford Focus introduce o gamă de sisteme avansate de asistență a șoferului de o complexitate unică în gama Ford până astăzi. Acestea se bazează pe trei radare, două camere și 12 senzori cu ultrasunete și includ:

 • Tempomatul adaptiv (Adaptive Cruise Control), acum îmbunătățit cu funcțiile de Oprire-Pornire (Stop&Go), recunoașterea indicatoarelor rutiere și fixare pe mijlocul benzii de rulare (Lane-centring), care ajută șoferii să abordeze fără efort ambuteiajele. Acest sistem este sprijinit de tehnologiile de menținere a benzii de rulare (Lane Keeping Aid) și de limitatorul de viteză inteligent (Intelligent Speed Assist), ambele apreciate în mod special de Euro NCAP.
 • Farurile adaptive cu lumini predictive în viraje și recunoaștere a indicatoarelor rutiere, care pre-ajustează tiparele fasciculelor de lumină pentru o vizibilitate îmbunătățită prin monitorizarea virajelor și – în premieră în industrie – prin monitorizarea indicatoarelor rutiere care anunță virajele și intersecțiile.
 • Asistența activă de urgență la nivelul direcției (Evasive Steering Assist), sistem care utilizează un radar și o cameră ce detectează vehiculele staționate sau lente aflate în fața mașinii și oferă impuls suplimentar la nivelul direcției pentru a le permite șoferilor să ocolească obstacolele în cazul unei coliziuni considerate iminente.
 • Alertă la intrarea pe sens interzis (Wrong Way Alert), disponibil în prima fază clienților din Germania, Austria și Elveția. Utilizează o cameră montată la nivelul parbrizului și informațiile oferite de sistemul de navigație al mașinii pentru a-i atenționa vizual și acustic pe șoferi atunci când aceștia intră printre două indicatoare „Accesul interzis” la intrarea pe autostradă.

În cazul unui nedorit accident, Sistemul de frânare post-coliziune ajută la reducerea efectelor unei potențiale coliziuni secundare prin aplicarea unei presiuni moderate asupra frânelor atunci când este detectată o coliziune inițială. Încetinirea vehiculului are potențialul de a limita efectul leziunilor pasagerilor și cel al daunelor asupra mașinii.

În plus, primul Head-Up Display oferit de Ford în Europa le permite șoferilor să-și concentreze atenția pe șosea, în timp ce camera de marșarier cu unghi vizual larg (Rear wide-view camera) oferă un câmp vizual de 180 de grade în spatele vehiculului, îmbunătățind astfel vizibilitatea la manevrele în marșarier la ieșirea din parcare.

Sistemul de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort (Blind Spot Information System) cu Alertă la intersecția cu traficul perpendicular (Cross Traffic Alert) îi avertizează pe șoferii care ies în marșarier dintr-un loc de parcare cu privire la vehiculele care se apropie în spatele lor. În premieră, acest sistem poate acționa acum și frânele pentru a evita sau a limita efectele unei eventuale coliziuni în cazul în care șoferul nu răspunde la avertizări.

Noul Ford Focus este disponibil acum în toată Europa în versiunile de caroserie hatchback cu 5 uși, Wagon și – pe anumite piețe – sedan cu patru uși, cea mai complexă gamă Focus din istorie este propusă în variante de personalitate exclusive care completează o gamă largă de dorințe și de aspirații ale clienților segmentului compact: Focus Trend, Focus Titanium, sportivul Focus ST-Line și varianta premium Focus Vignale. Versiunea crossover Focus Active va fi disponibilă mai târziu în cursul acestui an.

Vezi şi: (video) Euro NCAP a numit şapte cele mai sigure maşini pe care le-a testat în 2017

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 15
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate