in , ,

(video) Noul Honda CR-V Hybrid, în detalii. Poate rula cu energie electrică, dar nu are opţiunea de 7 locuri

De la introducerea modelului de primă generație în 1995, Honda CR-V s-a îmbunătățit continuu pe parcursul fiecărei generații. Această evoluție recentă a SUV-ului compact a fost dezvoltată pentru a depăși așteptările clienților, cu caracteristici moderne și unice. Noul CR-V oferă acum o gamă de tehnologii sofisticate și o calitate superioară per ansamblu.

În premieră pentru un SUV Honda în Europa, noul Honda CR-V va fi disponibil cu tehnologia hibridă de propulsie. Sistemul utilizează tehnologia inteligentă Multi Mode Drive (i-MMD) care combină două motoare electrice, un motor pe benzină cu ciclu Atkinson, o baterie litiu-ion și o transmisie cu angrenaj fix, pentru a oferi un nivel ridicat de rafinament, reacţie și eficiență. Este disponibil la comandă atât cu un sistem de tracţiune faţă, cât şi cu unul integral.

Primul nostru contact cu Honda CR-V Hybrid: PARIS 2018: Noul Honda CR-V Hybrid, concurentul lui RAV4 – Reportaj Video AutoBlog.MD

CR-V Hybrid are un design exterior proaspăt și sofisticat, cu arcuri mai largi, musculare pe roți, contururi mai clare pe capotă și pe hayon, precum și cea mai recentă “față” a familiei Honda cu o semnătură luminoasă grafică în faruri.

Principalele principii de proiectare pentru noul CR-V au fost crearea unui SUV modern și dinamic care, de asemenea, să fie şi extrem de funcțional. Honda a urmărit o propunere rafinată și sofisticată, cu un design curat și contemporan, care nu permite linii inutile.

Una dintre schimbările fundamentale făcute de ingineri a fost extinderea lungimii ampatamentului cu 30 mm. Această schimbare nu numai că oferă mai mult spațiu înăuntru, ci contribuie la poziția mai musculară a SUV-ului, cu roțile acum amplasate mai aproape de fiecare colț. O combinație mare de roți și anvelope, alături de o consolă posterioară scurtată şi terminaţii duble ale eşapamentului, sporește impactul atletic al mașinii.

Farurile şi stopurile cu iluminare LED vin standard pe maşină. Caroseria poate fi vopsită în una din cele opt culori puse la dispoziţie: solidă Rallye Red, metalizate Lunar Silver, Modern Steel, Cosmic Blue, Premium Crystal Red şi perlate Platinum White, Crystal Black şi Premium Agate Brown. Spre deosebire de un CR-V obişnuit, modelul hibrid vine standard în toate versiunile cu jante din aliaj de 18 inci, iar în nivele de echipare superioare un acoperiş panoramic este oferit de asemenea standard.

La fel, ca şi un CR-V obişnuit, CR-V Hybrid este cel mai eficient automobil din punct de vedere aerodinamic din clasa sa. Formele maşinii au fost dezvoltate într-un tunel de vânt şi acestea contribuie la reducerea rezistenţei aerodinamice.

Intrările de aer din față, sub insigna cromată Honda, ascund sistemul Honda Active Shutter Grille, folosit pentru a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil. În mod implicit, sistemul menține obloanele grilajului închise cât mai mult posibil, chiar și în oraș, pentru a îmbunătăți performanțele aerodinamice.

Cu toate acestea, atunci când este necesar, sistemul operează un motor electronic pentru a deschide obloanele grilajului cât este necesar pentru a permite intrarea aerului în compartimentul motorului. Un procesor central urmărește parametrii de temperatură majori pentru cerințele de răcire, ulei de transmisie și aer condiționat, pentru a determina starea ideală pentru obloane.

Noul CR-V se bazează şi pe cel mai recent design de șasiu al Honda, care este cel mai sofisticat modelat vreodată pentru un model CR-V și asigură că autovehiculul oferă o experiență de conducere impresionantă, cu un confort exemplar al călătoriei. Utilizarea combinată a oțelurilor de înaltă rezistență 780 MPa, 980 MPa și 1500 MPa este de 36% în noul CR-V, comparativ cu 9% pe mașina anterioară. Rigiditatea torsională este mai bună cu 25%, iar punctele de sudură sunt efectuate la distanţe de 20 de mm în unele zone, comparativ cu 40-45 mm cât este în mod tradiţional.

Construcția ușoară și rigidă are un centru de greutate redus, sisteme sofisticate de suspensie față și spate, noi tehnologii de control și un nou sistem de direcție variabilă. Tehnologia de ultimă generație a sistemului de tracţiune integrală „Real Time AWD with Intelligent Control System”, împreună cu o gardă la sol mărită cu 27 de mm faţă de cât era anterior, conferă capacitatea reală de tot-teren pentru CR-V.

Garda la sol a maşinii este de 182 mm pe maşina cu tracţiune faţă sau de 192 mm pe cea cu tracţiune integrală. Pentru comparaţie, cifrele pe un CR-V obişnuit sunt de 191 şi 201 mm respectiv!

În partea din față, suspensia frontală este de tip MacPherson, cu un braț inferior care asigură o rigiditate laterală ridicată pentru manevrare liniară și rigiditate longitudinală redusă pentru un comportament optim al căilor de rulare. Sistemul de direcție cu racord și pinion cu acționare electrică cu direcție variabilă, cu pivot de direcție variabilă, care este prezentat și pe cel mai nou Honda Civic, a fost adaptat în mod special pentru CR-V și pentru piețele europene. Sistemul cu două pinioane oferă feedback excepțional, cu răspunsuri instantanee care îmbunătățesc liniaritatea, netezimea și precizia.

Transferul vibrațiilor la volan este minimizat prin mărirea diametrului coloanei de direcție la 30 mm – cu 36% mai mare decât la modelul precedent CR-V – și localizarea motorului de direcție ușor pe rack-ul cu pinion dublu, mai degrabă decât în ​​poziția convențională pe coloana de direcţie. Manevrabilitatea cu viteză redusă s-a îmbunătățit, cu o reducere cu 26% a măsurii de la capăt la capăt, până la un total de 2.3 rotații a volanului.

În spate, o nouă suspensie multi-link oferă o stabilitate geometrică sporită pentru o conducere predictibilă de mare viteză, un confort sporit al călătoriei și o manevrare mai liniară în combinație cu un EPS tunat. O bară solidă de stabilizare a spatelui mărește viteza de întoarcere și reduce ruliul, în timp ce o nouă structură plutitoare, montată pe cauciucuri, îmbunătățește izolarea fonică.

Sistemele de suspensie hidraulice, în mod obișnuit rezervate vehiculelor din clasa de lux, sunt montate în față și în spate, ceea ce duce la o izolare superioară a căilor de rulare și la un control sporit al vibrațiilor șasiului.

Pe toate cele patru roți sunt montate frâne mai mari, comparativ cu modelul precedent CR-V şi (comparativ cu un CR-V nou obişnuit), cu discuri ventilate de 320 (296) mm în față și discuri solide de 310 (300) mm în spate și sunt îmbunătățite prin adăugarea unui sistem electric de frânare (EBB). EBB calibrează performanțele de frânare la viteza vehiculului și la apăsarea pedalei de către șofer, și poate impune o presiune hidraulică superioară mai repede și cu un efort redus de pedalare în toate situațiile de frânare, comparativ cu sistemele convenționale.

Tehnologia i-MMD a lui CR-V Hybrid utilizează, de asemenea, un sistem de frânare regenerativă pentru captarea energiei care altfel s-ar fi pierdut în timpul decelerării.

Honda Agile Handling Assist (AHA) este montat pentru prima oară pe CR-V. Sistemul electronic de stabilitate a fost adaptat special pentru piața europeană pentru a reflecta condițiile tipice ale suprafeței rutiere și stilurile de conducere. Oferă asistență subtilă și discretă pentru o siguranță sporită și un comportament mai previzibil al vehiculelor la viteze reduse și înalte și cu intrări de direcție blânde sau rapide.

Generarea minimă a zgomotului motorului este ajutată de un sistem activ de izolare fonică Active Noise Cancellation, oferit în premieră pe CR-V şi standard! ANC este proiectat pentru a reduce zgomotul de joasă frecvență în interior. Utilizează două microfoane în cabină pentru a monitoriza astfel de zgomote ale motorului și poate crea semnale audio „în fază inversă” precisă, pentru a le anula. Sistemul funcționează ori de câte ori mașina rulează, indiferent dacă sistemul audio este pornit sau oprit.

Zgomotul motorului este atenuat în continuare de etanșările capotei față, laterale și spate, de un panou de izolație a capotei, de un capac de acoperire a motorului și de material izolant dedicat în cadrul tabloului de bord. În cabină, o garnitură de covor dintr-o singură piesă adaugă o izolare suplimentară de zgomotul exterior.

Amortizoarele de corp amplasate strategic, precum și separatoarele acustice din interiorul montanţilor A, B și C și parbrizul montat încastrat, contribuie la liniștea generală în cabină. Separatoarele din stâlpi reduc transmiterea zgomotului din zona podelei în cabină, în timp ce etanșările tridimensionale ale ușilor, turnate la 360 de grade, reduc zgomotul vântului și îmbunătățesc izolarea. Fiecare fereastră laterală are, de asemenea, o garnitură de etanșare care blochează colțurile din față și din spate inferioare pentru a umple golurile dintre corp și geam și pentru a reduce și mai mult nivelul de intruziune a zgomotului.

Tehnologia cea mai recentă – Real Time AWD with Intelligent Control System – este calibrată pentru a oferi o eficiență optimă a consumului de combustibil și a manevrabilităţii. Sistemul susține axul din faţă pentru o conducere lină și eficientă de zi cu zi, şi doar atunci când este nevoie conectează şi axul posterior, de exemplu la pornirea de pe loc după o oprire.

Sistemul de tracțiune integrală utilizează un ambreiaj multi-disc care conectează un arbore de propulsie la diferențialul din spate și este acționat de un motor electric care acționează o pompă hidraulică. Designul său ușor și eficient din punct de vedere al consumului de combustibil oferă un echilibru optim de performanță, cu capacități și siguranță sporită, atât pe șosea, cât şi în off-road, fără a adăuga greutăți inutile la sistemul de propulsie. Atunci când nu este necesar transferul cuplului pe roțile din spate, cum ar fi în timpul deplasărilor cu viteze de croazieră, arborele spre roțile din spate este decuplat pentru a reduce rezistența mecanică.

Actualizările software ale sistemului AWD au ca rezultat posibilitatea de a trimite până la 60% din cuplul total la roțile din spate atunci când este necesar, precum și o creștere globală a cuplului – cu 10% până la 550 Nm. Rezultatul se reflectă prin îmbunătățirea performanțelor în condiții de tracțiune redusă, precum și o performanță mai clară și mai capabilă de a urca pe dealuri.

Prin revizuiri ale calibrării software-ului, noul sistem AWD oferă de asemenea o performanță mai dinamică în viraje prin intermediul feedback-ului de la senzorul de viteză şi cel de direcție, în plus față de comanda liniară a servomotorului.

Ce se ascunde sub capota noului CR-V Hybrid? Are un benzinar i-VTEC de 2.0 litri volum, care funcţionează pe baza ciclului Atkinson. Produce 145 de CP la 6.200 de rpm şi 175 Nm la 4.000 de rpm. Un singur motor electric contribuie la propulsie, deoarece al doilea funcţionează exclusiv în calitate de generator, şi acesta oferă 184 de CP şi până la 315 Nm de cuplu. Toată această combinaţie contribuie la un sprint 0-100 de km/h în 8.8 şi 9.2 secunde respectiv, pentru modelul FWD şi AWD. Viteza maximă în ambele cazuri este limitată la 180 de km/h, ceea ce este cu 20-30 de km/h mai mică decât poate atinge un CR-V obişnuit.

Tehnologia unică i-MMD a Honda este așa-numită, deoarece se schimbă inteligent și automat între trei moduri de conducere pentru a oferi cea mai mare eficiență posibilă. Aceste moduri includ:

  • EV Drive – extrage energia din pachetul de baterii litiu-ion pentru a alimenta motorul electric și a pune în mişcare roțile (cu motorul pe benzină oprit);
  • Hybrid Drive – motorul pe benzină alimentează un al doilea motor-generator care suplimentează energia electrică din acumulator;
  • Engine Drive – un mecanism cu ambreiaj blocant creează o legătură directă între motorul pe benzină și roți.

În majoritatea situațiilor de condus urban, CR-V Hybrid va schimba automat modurile Hybrid Drive și EV Drive pentru o eficiență optimă. În regim Hybrid Drive, puterea excesivă a motorului pe benzină poate fi de asemenea redirecționată pentru a reîncărca bateria prin intermediul motorul-generator. Modul Engine Drive este setat pentru a fi cel mai eficient în condiţii de viteză de croazieră pe autostrăzi.

La viteze moderate, noul CR-V Hybrid va putea rula în mod obișnuit în EV Drive pentru mai mult de jumătate din timpul călătoriei, în timp ce la viteze mai mari, mașina va fi în Drive EV pentru aproximativ o treime din timp. Software-ul de control al sistemului i-MMD va decide în mod constant când să schimbe aceste moduri pentru a maximiza eficiența în funcție de situație și de mediul înconjurător, fără implicarea şoferului.

Honda afirmă că modelul cu tracţiune faţă va putea consuma în regim mixt 5.3 litri la 100 de km parcurşi, iar cel cu tracţiune integrală – 5.5 litri de benzină. Cu ajutorul energiei stocate în bateria de sub podeaua portbagajului, SUV-ului va putea de mai multe ori să ruleze până la 2 km doar pe bază de energie electrică.

Sistemul i-MMD nu folosește o transmisie convențională, în schimb, o unitate mai compactă care are un singur raport de angrenaj fix, pentru a crea o legătură directă între componentele aflate în mișcare și un transfer de cuplu mai uşor. Acest format înseamnă că sistemul Honda este mai rafinat decât un e-CVT planetar, care se găsește de obicei în alte vehicule hibride.

Inginerii care s-au ocupat de CR-V Hybrid au muncit din greu pentru a se asigura că transferul dintre sursele de alimentare, inclusiv funcția de pornire a motorului după ce a staţionat (Stop-Start), este practic imperceptibilă pentru pasageri. Transferul neted al cuplului înseamnă că nu există smucituri sau un răspuns nedorit simţit în pedale sau volan, iar sistemul de propulsie care este practic silenţios înseamnă că pasagerii dintr-un CR-V Hybrid se vor bucura de o liniște deosebită.

Sistemul i-MMD a fost reglat pentru a oferi o senzație liniară prin accelerare, cu o calibrare optimizată între accelerație și răspunsul sistemului de propulsie, pentru a asigura că zgomotul motorului se potrivește cu așteptările șoferului.

Honda CR-V Hybrid are un ecran unic cu o interfață informativă (DII), care afișează starea curentă a unității de propulsie și permite șoferului să înțeleagă modul în care sursele de energie se combină pentru a alimenta vehiculul. Mai indică încărcarea acumulatorului litiu-ion, graficul fluxului curentului de alimentare și starea de reîncărcare a sistemului.

Modelul CR-V Hybrid este echipat cu un sistem Deceleration Paddle Selector, care îi va permite șoferului să ajusteze viteza de decelerare a mașinii cu ajutorul padelelor din spatele volanului. Viteza de decelerare prestabilită, care este afișată pe interfața DII de 7 inci, este indicată printr-un simbol “chevron”. Numărul unor astfel de simboluri afişate crește în funcție de viteza de decelerare, până la maximum patru.

Prin apăsarea padelei din partea stângă a volanului (indicată printr-un simbol minus), viteza de decelerație crește. Această acțiune încetinește în mod eficient mașina mai repede. Prin apăsarea padelei din partea dreaptă a volanului (indicată printr-un simbol plus), șoferul poate reduce viteza de decelerare, încetinind mai încet mașina. Frânarea regenerativă este utilizată pe toată durata decelerației.

În timpul conducerii normale, reglarea manuală a vitezei de decelerare este temporară și se va anula automat atunci se va rula cu o viteză constantă sau în timpul acceleraţiilor. Când mașina se află în modul Sport, viteza de decelerare selectată manual va fi menținută până când va fi anulată de către șofer.

Habitaclul noului Honda CR-V este unul frumos aranjat şi de calitate premium. Un accent orizontal puternic aplicat panoului de bord și aspectul său îmbunătățește senzația de spațiu în cabină. Designul elegant conferă un sentiment de rezistență și soliditate, în timp ce o varietate de materiale extrem de tactile întăresc ambianța premium.

Decorul neted și sofisticat cu efect de lemn, aplicat pe panourile ușilor și pe partea inferioară a tabloului de bord, oferă o culoare naturală. Carcasa metalică lucioasă împodobește ramele deflectoarelor de aerisire, ornamentele volanului, mânerele ușilor și panoul de control al climei, adăugând o finisare contemporană. O tapiţerie premium pentru scaune este standard, în timp ce pielea suplă de înaltă calitate este disponibilă la alegere într-o culoare neagră sau de fildeș pentru modelele în nivele de echipare superioare.

Vizibilitatea este asigurată de nişte montanţi A care sunt mai subţiri cu 10 mm, în timp ce drumul se vede mai bine în faţa capotei datorită reducerii cu 60 de mm a zonei caroseriei pe care şoferul nu o poate vedea.

Sistemul infotainment este afişat pe un ecran central şi tactil de 7 inci, care suportă interfeţele Apple CarPlay sau Android Auto, prin care se pot utiliza sisteme de comenzi vocale, aplicaţii pentru navigaţie sau pentru comunicare, etc. Panoul de bord este de asemenea un ecran color de 7 inci, care poate fi personalizat. Mai există un suport de Bluetooth şi numeroase porturi USB.

Toți ocupanții beneficiază de un spațiu generos, datorită unei poziții mai largi și a unui ampatament lung de 2.662 mm – mărit cu 30 mm față de modelul anterior – ceea ce asigură o creștere de 50 mm a distanței „tandem” între scaunele din primul și al doilea rând. Pasagerii din spate au cu 50 de mm mai mult spaţiu datorită unei noi forme a rezervorului de carburant de 57 de litri.

Scaunele din față ale noului CR-V sunt sculptate pentru a oferi un confort optim șoferului și pasagerului din față, fiind tot atât de subțiri încât să crească spațiul pentru picioare pentru ocupanţii din al doilea rând. Sistemul de sprijin lombar cu patru direcţii acţionate electric este prevăzut pentru ocupanții scaunelor din față, care oferă o ajustare verticală de 80 mm și o ajustare longitudinală de 35 mm. Sunt disponibile și scaune cu încălzire, cu şezut încălzit pentru pasagerii din față și din spate și cu spătar încălzit doar pentru cei din faţă.

De menţionat că CR-V Hybrid nu poate fi comandat într-o variantă cu şapte locuri pentru pasageri, asta deoarece bateria este depozitată în podeaua portbagajului!

Capacitatea de încărcare este cea mai bună clasă. Creșterea înălțimii cu 160 de mm și o lungime maximă de încărcare de 1.830 mm – până la 250 mm față de modelul precedent (1.800 mm pentru vehiculul cu 7 locuri) – pot găzdui o bicicletă de munte cu un cadru de 19.5 inci.

Pentru maşinile în nivele de echipare superioare este disponibil un hayon pentru mâini libere, care are o funcție de reglare a înălțimii. Proprietarii pot seta înălțimea de deschidere a hayonului electric al lui CR-V la o limită dorită, în funcție de spațiul disponibil în jurul mașinii, care este deosebit de util în spații strâmte cu tavane joase sau când spatele unui vehicul este aproape de perete. Funcția „Stop-and-hold” la cerere permite oprirea hayonului în orice poziție dorită, ceea ce oferă un control temporar al deschiderii de înălțime (odată deschis peste 1.185 mm), fără a fi necesară programarea setării.

Volumul portbagajului măsoară 497 de litri, comparativ cu cei 561 dintr-un CR-V obişnuit.

Acum, cel mai important. Pachetul Honda Sensing este oferit standard şi include: șase airbaguri care ajută la protejarea pasagerilor în eventualitatea unei coliziuni și includ tehnologiile Airbag i-SRS și Airbag-i Side, sistem de frânare automată pentru atenuarea coliziunilor, sistem de scanare a drumului înainte şi de avertizare despre o eventuală coliziune, sistem de avertizare la ieşirea din bandă, sistem de corectare automată a poziţiei în bandă cu ajutorul unei camere care vede dacă maşina începe să părăsească drumul, sistem de menţinere pe centrul benzii de rulare, cruise control adaptiv, sistem de recunoaştere a indicatoarelor rutiere şi de afişare pe panoul de bord, sistem de limitare automată (dacă este setat) a vitezei la limita de pe indicatorul văzut, cruise control inteligent cu funcţie de ajustare automată a vitezei prin detectarea preliminară a pericolului parvenit de la alţi conducători care obişnuiesc în trafic să taie calea altora.

Opţional se oferă: sistem de monitorizare a unghiurilor moarte cu avertizare pe oglinzile retrovizoare, senzori de avertizare şi frânare automată la deplasarea cu spatele şi o cameră video spate cu afişare a imaginilor din mai multe unghiuri.

De asemenea, standard un CR-V Hybrid un sistem de apel de urgenţă indiferent de echipare şi un sistem de asistență pentru stabilitatea vehiculului (VSA), cu un control al tracțiunii, care îmbunătățește capacitatea de control în timp ce autovehiculul accelerează, frânează sau întoarce în viraje, alături de un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope.

Maşina poate fi deja comandată de la dealerii europeni. Primele exemplare vor fi livrate proprietarilor începând cu primele săptămâni ale anului 2019. Preţul de start este deocamdată necunoscut.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?