(video) Noul Honda CR-V se pregăteşte pentru lansare în Europa. Producătorul a oferit detalii despre el

Distribuie:
 • 22
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

De la introducerea modelului de primă generație în 1995, Honda CR-V a devenit cel mai bine vândut SUV din lume (între anii 2013-2017). Această evoluție recentă a modelului a fost dezvoltată pentru a depăși așteptările clienților, cu caracteristici îmbunătățite și unice.

Noul CR-V oferă acum o gamă de tehnologii sofisticate și o calitate superioară la toate capitolele. Honda se pregăteşte să-l lanseze pe piaţa europeană în câteva săptămâni, dezvăluind acum preliminar toate detaliile despre versiunea de start.

CR-V are un design exterior proaspăt și sofisticat, cu arcuri mai largi, musculare pe roți, contururi mai clare pe capotă și pe hayon, precum și cea mai recentă „față” a familiei Honda cu o semnătură luminoasă grafică în faruri.

Principalele principii de proiectare pentru noul CR-V au fost crearea unui SUV modern și dinamic care, de asemenea, să fie şi extrem de funcțional. Honda a urmărit o propunere rafinată și sofisticată, cu un design curat și contemporan, care nu permite linii inutile.

Una dintre schimbările fundamentale făcute de ingineri a fost extinderea lungimii ampatamentului cu 30 mm. Această schimbare nu numai că oferă mai mult spațiu înăuntru, ci contribuie la poziția mai musculară a SUV-ului, cu roțile acum amplasate mai aproape de fiecare colț. O combinație mare de roți și anvelope, alături de o consolă posterioară scurtată şi terminaţii duble ale eşapamentului, sporește impactul atletic al mașinii.

Farurile şi stopurile cu iluminare LED vin standard pe maşină. Caroseria poate fi vopsită în una din cele opt culori puse la dispoziţie, iar gama de jante cu dimensiuni cuprinse între 17-19 inci pot varia în dependenţă de nivelul de echipare. Un acoperiş panoramic de asemenea poate fi disponibil standard în funcţie de nivelul de echipare ales.

Noul Honda CR-V este cel mai eficient automobil din punct de vedere aerodinamic din clasa sa. Formele maşinii au fost dezvoltate într-un tunel de vânt şi acestea contribuie la reducerea rezistenţei aerodinamice.

Intrările de aer din față, sub insigna cromată Honda, ascund sistemul Honda Active Shutter Grille, folosit pentru a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil. În mod implicit, sistemul menține obloanele grilajului închise cât mai mult posibil, chiar și în oraș, pentru a îmbunătăți performanțele aerodinamice.

Cu toate acestea, atunci când este necesar, sistemul operează un motor electronic pentru a deschide obloanele grilajului cât este necesar pentru a permite intrarea aerului în compartimentul motorului. Un procesor central urmărește parametrii de temperatură majori pentru cerințele de răcire, ulei de transmisie și aer condiționat, pentru a determina starea ideală pentru obloane.

Noul CR-V se bazează şi pe cel mai recent design de șasiu al Honda, care este cel mai sofisticat modelat vreodată pentru un model CR-V și asigură că autovehiculul oferă o experiență de conducere impresionantă, cu un confort exemplar al călătoriei. Utilizarea combinată a oțelurilor de înaltă rezistență 780 MPa, 980 MPa și 1500 MPa este de 36% în noul CR-V, comparativ cu 9% pe mașina anterioară. Rigiditatea torsională este mai bună cu 25%, iar punctele de sudură sunt efectuate la distanţe de 20 de mm în unele zone, comparativ cu 40-45 mm cât este în mod tradiţional.

Construcția ușoară și rigidă are un centru de greutate redus, sisteme sofisticate de suspensie față și spate, noi tehnologii de control și un nou sistem de direcție variabilă. Tehnologia de ultimă generație a sistemului de tracţiune integrală „Real Time AWD with Intelligent Control System”, împreună cu o gardă la sol mărită cu 35 de mm faţă de cât era anterior, conferă capacitatea reală de tot-teren pentru CR-V.

Garda la sol a maşinii este de 191 mm pe maşina cu tracţiune faţă sau de 201 mm pe cea cu tracţiune integrală.

În partea din față, suspensia frontală este de tip MacPherson, cu un braț inferior care asigură o rigiditate laterală ridicată pentru manevrare liniară și rigiditate longitudinală redusă pentru un comportament optim al căilor de rulare. Sistemul de direcție cu racord și pinion cu acționare electrică cu direcție variabilă, cu pivot de direcție variabilă, care este prezentat și pe cel mai nou Honda Civic, a fost adaptat în mod special pentru CR-V și pentru piețele europene. Sistemul cu două pinioane oferă feedback excepțional, cu răspunsuri instantanee care îmbunătățesc liniaritatea, netezimea și precizia.

Transferul vibrațiilor la volan este minimizat prin mărirea diametrului coloanei de direcție la 30 mm – cu 36% mai mare decât la modelul precedent CR-V – și localizarea motorului de direcție ușor pe rack-ul cu pinion dublu, mai degrabă decât în ​​poziția convențională pe coloana de direcţie. Manevrabilitatea cu viteză redusă s-a îmbunătățit, cu o reducere cu 26% a măsurii de la capăt la capăt, până la un total de 2.3 rotații a volanului.

În spate, o nouă suspensie multi-link oferă o stabilitate geometrică sporită pentru o conducere predictibilă de mare viteză, un confort sporit al călătoriei și o manevrare mai liniară în combinație cu un EPS tunat. O bară solidă de stabilizare a spatelui mărește viteza de întoarcere și reduce ruliul, în timp ce o nouă structură plutitoare, montată pe cauciucuri, îmbunătățește izolarea fonică.

Sistemele de suspensie hidraulice, în mod obișnuit rezervate vehiculelor din clasa de lux, sunt montate în față și în spate, ceea ce duce la o izolare superioară a căilor de rulare și la un control sporit al vibrațiilor șasiului.

Pe toate cele patru roți sunt montate frâne mai mari, comparativ cu modelul precedent CR-V, cu discuri ventilate de 296 mm în față și discuri solide de 300 mm în spate și sunt îmbunătățite prin adăugarea unui sistem electric de frânare (EBB). EBB calibrează performanțele de frânare la viteza vehiculului și la apăsarea pedalei de către șofer, și poate impune o presiune hidraulică superioară mai repede și cu un efort redus de pedalare în toate situațiile de frânare, comparativ cu sistemele convenționale.

Honda Agile Handling Assist (AHA) este montat pentru prima oară pe CR-V. Sistemul electronic de stabilitate a fost adaptat special pentru piața europeană pentru a reflecta condițiile tipice ale suprafeței rutiere și stilurile de conducere. Oferă asistență subtilă și discretă pentru o siguranță sporită și un comportament mai previzibil al vehiculelor la viteze reduse și înalte și cu intrări de direcție blânde sau rapide.

Generarea minimă a zgomotului motorului este ajutată de un sistem activ de izolare fonică Active Noise Cancellation, oferit în premieră pe CR-V şi standard! ANC este proiectat pentru a reduce zgomotul de joasă frecvență în interior. Utilizează două microfoane în cabină pentru a monitoriza astfel de zgomote ale motorului și poate crea semnale audio „în fază inversă” precisă, pentru a le anula. Sistemul funcționează ori de câte ori mașina rulează, indiferent dacă sistemul audio este pornit sau oprit.

Zgomotul motorului este atenuat în continuare de etanșările capotei față, laterale și spate, de un panou de izolație a capotei, de un capac de acoperire a motorului și de material izolant dedicat în cadrul tabloului de bord. În cabină, o garnitură de covor dintr-o singură piesă adaugă o izolare suplimentară de zgomotul exterior.

Amortizoarele de corp amplasate strategic, precum și separatoarele acustice din interiorul montanţilor A, B și C și parbrizul montat încastrat, contribuie la liniștea generală în cabină. Separatoarele din stâlpi reduc transmiterea zgomotului din zona podelei în cabină, în timp ce etanșările tridimensionale ale ușilor, turnate la 360 de grade, reduc zgomotul vântului și îmbunătățesc izolarea. Fiecare fereastră laterală are, de asemenea, o garnitură de etanșare care blochează colțurile din față și din spate inferioare pentru a umple golurile dintre corp și geam și pentru a reduce și mai mult nivelul de intruziune a zgomotului.

Tehnologia cea mai recentă – Real Time AWD with Intelligent Control System – este calibrată pentru a oferi o eficiență optimă a consumului de combustibil și a manevrabilităţii. Sistemul susține axul din faţă pentru o conducere lină și eficientă de zi cu zi, şi doar atunci când este nevoie conectează şi axul posterior, de exemplu la pornirea de pe loc după o oprire.

Sistemul de tracțiune integrală utilizează un ambreiaj multi-disc care conectează un arbore de propulsie la diferențialul din spate și este acționat de un motor electric care acționează o pompă hidraulică. Designul său ușor și eficient din punct de vedere al consumului de combustibil oferă un echilibru optim de performanță, cu capacități și siguranță sporită, atât pe șosea, cât şi în off-road, fără a adăuga greutăți inutile la sistemul de propulsie. Atunci când nu este necesar transferul cuplului pe roțile din spate, cum ar fi în timpul deplasărilor cu viteze de croazieră, arborele spre roțile din spate este decuplat pentru a reduce rezistența mecanică.

Actualizările software ale sistemului AWD au ca rezultat posibilitatea de a trimite până la 60% din cuplul total la roțile din spate atunci când este necesar, precum și o creștere globală a cuplului – cu 10% până la 550 Nm. Rezultatul se reflectă prin îmbunătățirea performanțelor în condiții de tracțiune redusă, precum și o performanță mai clară și mai capabilă de a urca pe dealuri.

Prin revizuiri ale calibrării software-ului, noul sistem AWD oferă de asemenea o performanță mai dinamică în viraje prin intermediul feedback-ului de la senzorul de viteză şi cel de direcție, în plus față de comanda liniară a servomotorului.

Sub capotă, noul Honda CR-V vine cu un benzinar VTEC TURBO de 1.5 litri şi cu patru cilindri, văzut de asemenea pentru prima dată pe noul Civic, dar care a fost adaptat inclusiv printr-un turbo compresor cu design propriu. Caracteristicile acestuia au fost făcute publice abia acum, anterior la Salonul Auto de la Geneva păstrându-se în secret.

Aşadar, este capabil să producă 173 de CP la 5.600 de rpm dacă este cuplat la o cutie de viteze manuală cu şase trepte, sau 193 de CP la 5.600 de rpm dacă este cuplat la un CVT. Cuplul maxim este de 220 Nm între 1.900 şi 5.000 de rpm, şi respectiv de 243 Nm între 2.000 şi 5.000 de rpm. Consumul mixt anunţat de benzină cu cifră octanică 95 este de 6.3 şi 7.1 litri, cu tracţiune faţă/cutie manuală şi tracţiune integrală/CVT respectiv.

Modelul cu o cutie de viteze manuală poate fi comandat cu una din cele două tipuri de tracţiune, însă cel cu CVT doar cu una integrală. Acceleraţia 0-100 de km/h o face în 9-10 secunde, iar viteza maximă poate varia între 200 şi 210 km/h.

Transmisia CVT opțională a fost proiectată pentru a fi implementată cu cele mai recente motoare VTEC TURBO ale Honda. Dispune de o turbină cu amortizor dublu pentru convertizorul de cuplu, care îmbunătățește rafinamentul și manevrabilitatea și ajută la atenuarea accelerației inițiale.

CVT-ul dispune de două programe suplimentare, care oferă îmbunătățiri în materie de siguranță și de manevrabilitate specifice situației.

Comutarea într-o treaptă inferioară preliminar, în timpul frânării (EDDB) utilizează motorul pentru a asista șoferul în timpul frânării. Când sistemul recunoaște o decelerare, o secțiune de coborâre în pantă sau intrarea într-o curbă, iniţiată de sistemul de frânare, EDDB mărește automat turația motorului pentru a asigura o frânare cu el. Acest lucru permite apoi o re-accelerare rapidă după încetinire sau accelerare rapidă după viraje.

„Fast Off” măsoară cât de repede conducătorul auto eliberează pedala de accelerație și menține turația motorului pentru a asigura o frânare a motorului în situațiile în care șoferul a eliberat pedala rapid. Acest sistem a fost testat extensiv pentru drumurile europene de mare viteză, cu mai multe benzi. De exemplu, opțiunea Fast Off recunoaște când șoferul a pregătit să depăşească un vehicul din față, dar nu reușește să finalizeze manevra din cauza unui vehicul din banda următoare. Pe măsură ce șoferul eliberează rapid pedala de accelerație pentru a lăsa vehiculul în spate, Fast Off menține o turație ridicată a motorului în pregătirea pentru finalizarea manevrei de depășire.

Habitaclul noului Honda CR-V este unul frumos aranjat şi de calitate premium. Un accent orizontal puternic aplicat panoului de bord și aspectul său îmbunătățește senzația de spațiu în cabină. Designul elegant conferă un sentiment de rezistență și soliditate, în timp ce o varietate de materiale extrem de tactile întăresc ambianța premium.

Decorul neted și sofisticat cu efect de lemn, aplicat pe panourile ușilor și pe partea inferioară a tabloului de bord, oferă o culoare naturală. Carcasa metalică lucioasă împodobește ramele deflectoarelor de aerisire, ornamentele volanului, mânerele ușilor și panoul de control al climei, adăugând o finisare contemporană. O tapiţerie premium pentru scaune este standard, în timp ce pielea suplă de înaltă calitate este disponibilă la alegere într-o culoare neagră sau de fildeș pentru modelele în nivele de echipare superioare.

Vizibilitatea este asigurată de nişte montanţi A care sunt mai subţiri cu 10 mm, în timp ce drumul se vede mai bine în faţa capotei datorită reducerii cu 60 de mm a zonei caroseriei pe cre şoferul nu o poate vedea.

Sistemul infotainment este afişat pe un ecran central şi tactil de 7 inci, care suportă interfeţele Apple CarPlay sau Android Auto, prin care se pot utiliza sisteme de comenzi vocale, aplicaţii pentru navigaţie sau pentru comunicare, etc. Panoul de bord este de asemenea un ecran color de 7 inci, care poate fi personalizat. Mai există un suport de Bluetooth şi numeroase porturi USB.

Toți ocupanții beneficiază de un spațiu generos, datorită unei poziții mai largi și a unui ampatament lung de 2.660 mm – mărit cu 30 mm față de modelul anterior – ceea ce asigură o creștere de 50 mm a distanței „tandem” între scaunele din primul și al doilea rând. Pasagerii din spate au cu 50 de mm mai mult spaţiu datorită unei noi forme a rezervorului de carburant de 57 de litri.

Scaunele din față ale noului CR-V sunt sculptate pentru a oferi un confort optim șoferului și pasagerului din față, fiind tot atât de subțiri încât să crească spațiul pentru picioare pentru ocupanţii din al doilea rând. Sistemul de sprijin lombar cu patru direcţii acţionate electric este prevăzut pentru ocupanții scaunelor din față, care oferă o ajustare verticală de 80 mm și o ajustare longitudinală de 35 mm. Sunt disponibile și scaune cu încălzire, cu şezut încălzit pentru pasagerii din față și din spate și cu spătar încălzit doar pentru cei din faţă.

Pentru prima dată pe un CR-V, Honda oferă opțiunea de șapte locuri. Ușile cu deschidere largă și mânerele interioare integrate asigură o ușurință de acces, în timp ce scaunele din al doilea rând se pot deplasa înainte cu până la 150 mm pentru a crea un spaţiu mai mare.

Capacitatea de încărcare este cea mai bună clasă. Creșterea înălțimii cu 160 de mm și o lungime maximă de încărcare de 1.830 mm – până la 250 mm față de modelul precedent (1.800 mm pentru vehiculul cu 7 locuri) – pot găzdui o bicicletă de munte cu un cadru de 19.5 inci.

Pentru maşinile în nivele de echipare superioare este disponibil un hayon pentru mâini libere, care are o funcție de reglare a înălțimii. Proprietarii pot seta înălțimea de deschidere a hayonului electric al lui CR-V la o limită dorită, în funcție de spațiul disponibil în jurul mașinii, care este deosebit de util în spații strâmte cu tavane joase sau când spatele unui vehicul este aproape de perete. Funcția „Stop-and-hold” la cerere permite oprirea hayonului în orice poziție dorită, ceea ce oferă un control temporar al deschiderii de înălțime (odată deschis peste 1.185 mm), fără a fi necesară programarea setării.

Volumul portbagajului măsoară 561 de litri cu cinci scaune montate sau 150 de litri cu toate şapte. Maşina cântăreşte minim 1.501 kg, iar sarcina maximă utilă poate fi de maxim 2.350 de kilograme. Noul CR-V poate tracta între 1.5 şi 2.0 tone, în dependenţă de ocupanţi şi tracţiune.

Acum, cel mai important. Pachetul Honda Sensing este oferit standard şi include: șase airbaguri care ajută la protejarea pasagerilor în eventualitatea unei coliziuni și includ tehnologiile Airbag i-SRS și Airbag-i Side, sistem de frânare automată pentru atenuarea coliziunilor, sistem de scanare a drumului înainte şi de avertizare despre o eventuală coliziune, sistem de avertizare la ieşirea din bandă, sistem de corectare automată a poziţiei în bandă cu ajutorul unei camere care vede dacă maşina începe să părăsească drumul, sistem de menţinere pe centrul benzii de rulare, cruise control adaptiv, sistem de recunoaştere a indicatoarelor rutiere şi de afişare pe panoul de bord, sistem de limitare automată (dacă este setat) a vitezei la limita de pe indicatorul văzut, cruise control inteligent cu funcţie de ajustare automată a vitezei prin detectarea preliminară a pericolului parvenit de la alţi conducători care obişnuiesc în trafic să taie calea altora.

Opţional se oferă: sistem de monitorizare a unghiurilor moarte cu avertizare pe oglinzile retrovizoare, senzori de avertizare şi frânare automată la deplasarea cu spatele şi o cameră video spate cu afişare a imaginilor din mai multe unghiuri.

De asemenea, standard un CR-V are un sistem de asistență pentru stabilitatea vehiculului (VSA), cu un control al tracțiunii, care îmbunătățește capacitatea de control în timp ce autovehiculul accelerează, frânează sau întoarce în viraje, alături de un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope

La dealerii europeni, noul Honda CR-V va ajunge până la începutul lunii septembrie a acestui an. Preţul de start este deocamdată necunoscut. În 2019 modelul va fi disponibil cu o unitate de propulsie hibridă.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 22
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate