in , ,

(video) Noul SEAT Ibiza este disponibil într-o versiune TGI! Maşina poate fi alimentată acum cu CNG

Noul SEAT Ibiza poate fi comandat acum într-o versiune TGI! Acest lucru nu înseamnă altceva decât prezenţa unui motor care poate fi alimentat cu un carburant alternativ benzinei şi este vorba despre gazul natural comprimat (CNG)!

Potrivit producătorului, noul Ibiza TGI este mai puțin costisitor în exploatare și mai ecologic decât modelele echivalente alimentate cu motorină sau benzină, precum și cele hibride (fără tehnologie plug-in).

Noul SEAT Ibiza este echipat cu un motor cu trei cilindri, cu 12 valve 1.0 TGI, care este cuplat la o cutie de viteze manuală cu cinci trepte. Agregatul produce 90 de cai putere și un cuplu maxim de 160 Nm. În ceea ce privește nivelurile de performanță, atinge o viteză maximă de 180 km/h, accelerează de la 0 la 100 km/h în 12.1 secunde şi înregistrează un consum mediu de benzină de 5 l/100 km sau de 4.9 m3/100 km de gaz (3.3 kg/100 km).

Motorul a beneficiat de pistoane acoperite cu aliaj din crom-nichel care încorporează segmente noi, care sunt adaptate pentru a fi utilizate cu gaz și scaune de supape armate pentru a crește rezistența la uzură. Supapele de admisie au fost ridicate pentru a îmbunătăți circulația gazului către interiorul camerei. În plus, turbo compresorul de pe Ibiza TGI cântărește mai puțin, astfel încât turbina acționează imediat pentru a crește răspunsul motorului.

Versiunea TGI a celei de-a cincea generații Ibiza este echipată cu două rezervoare de combustibil, unul pentru 13 kg de CNG, iar celălalt cu o capacitate de 40 litri pentru benzină, identic cu toate celelalte versiuni Ibiza. Capacitatea lor combinată poate asigura o autonomie totală de 1.194 kilometri înainte de a fi nevoie realimentarea.

Pe lângă faptul că au aceleași sisteme ca cele incluse în versiunile cu benzină ale TSI Ibiza 1.0, noul Ibiza TGI are de asemenea componentele necesare pentru a funcționa pe gaz natural, cum ar fi: un rezervor CNG, un gât de umplere lângă gâtul de umplere a rezervorului benzinei, mai mulți senzori de temperatură și presiune de gaz pe diferite componente, un regulator de presiune și un sistem de distribuție a gazelor, printre altele.

Vezi şi: (foto) AutoVAZ anunţă preţul de start pentru modelul Lada Vesta CNG

SEAT Ibiza TGI utilizează întotdeauna gazul natural ca principal combustibil, cu excepția cazului în care temperatura antigelului scade sub -10 grade, atunci când motorul pornește să ardă benzina și începe un proces de încălzire a supapelor de injecție a gazelor, înainte de activarea automată a circuitul CNG. Cu această excepție, Ibiza TGI funcționează numai cu benzină ca sursă de combustibil alternativ când rezervorul de CNG este gol.

Această trecere se realizează automat fără ca șoferul să perceapă orice diferență în ceea ce privește performanța vehiculului sau manipularea dinamică. Pe panoul de bord se aprinde un afișaj care să permită șoferului să știe că rulează cu gaz natural și că există și indicatori ai nivelului de combustibil în ambele rezervoare. În acest sens, Ibiza TGI combină două vehicule într-unul, permițând astfel o conducere mai durabilă și mai economică cu gaz natural comprimat.

Vezi şi: Sondaj: Este avantajoasă instalaţia GPL montată într-o maşină?

Această mașină nouă, al treilea model CNG care urmează Leon TGI și Mii TGI, este produs la uzina din Martorell (Spania), utilizând platforma MQB A0. SEAT promovează în mod activ tehnologiile CNG, contribuind la reducerea obiectivelor privind emisiile de CO2. Noua versiune a modelului Ibiza emite, în medie, cu 85% mai puțin oxid de azot și contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 25%, contribuind astfel la îmbunătățirea calității aerului în orașe.

Autovehiculele alimentate cu gaze naturale comprimate reprezintă o alternativă durabilă pentru a umple golurile dintre motoarele tradiționale și cele electrice, deoarece reprezintă un sprijin strategic pentru creșterea gradului de protecție a mediului și reprezintă o alternativă atrăgătoare pentru clienți.

Costul său de funcționare per kilometru este într-adevăr foarte scăzut; în primul rând, deoarece gazele naturale sunt mai eficiente decât alți combustibili, deoarece necesită o cantitate mai mică de combustibil pentru a produce aceeași energie și, în plus, costă în Europa numai 13 euro pentru a umple rezervorul. Acest lucru are ca rezultat un interval de conducere mai lung și economii ulterioare de costuri pe kilometru condus.

Gazul natural comprimat este cel mai eficient combustibil. Energia generată de 1 kg de CNG este aproximativ echivalentă cu 2 litri de GPL, 1.5 litri de motorină sau 1.3 litri de benzină.

Vezi şi: Audi începe vânzarea a două modele ce pot fi alimentate cu gaz şi care pot fi comandate şi în Moldova

GALERIE FOTO: