(video) Noul sezon Euro NCAP: Cât de sigur este noul Honda CR-V, Mercedes-Benz G-Class şi SEAT Tarraco

Astăzi, organizația Euro NCAP dă start noului sezon prin publicarea primei sesiuni de teste în care a evaluat noile generaţii ale trei SUV-uri interesante de pe piaţă: noile Honda CR-V, Mercedes-Benz G-Class și SEAT Tarraco.

Toate cele trei mașini au obţinut un rating maxim de cinci stele, chiar dacă cerinţele Euro NCAP au devenit mai stricte în acest an.

Vezi şi: (video) Euro NCAP a numit cel mai sigur SUV, sedan pentru familie şi hatchback compact al anului 2018

Noul SEAT Tarraco împarte platforma MQB cu Skoda Kodiaq, model evaluat la fel cu cinci stele în 2017. Chiar dacă protocoalele de verificare şi de stabilire a ratingului maxim sunt mai stricte, acest automobil a reuşit să impresioneze cu un scor de 97% la capitolul protecţie pasageri adulţi, devenind printre cele mai bune obținute de către o mașină din această categorie!

Generația anterioară a modelului Honda CR-V a fost testată cu o motorizare diesel în 2013. De această dată, pentru teste a fost folosită o versiune hibridă care se anticipează a fi cea mai bine vândută. Mașina a demonstrat că funcționează bine în toate domeniile de siguranță și asigură un rating de siguranță de top.

De cealaltă parte, robustul G-Class vine la fel cu o evaluare de cinci stele şi cu performanțe impresionante în fiecare din cele patru domenii de evaluare.


Să analizăm rezultatele mai jos, în mai multe detalii:

  • Honda CR-V

Pentru teste au fost folosite exemplare Honda CR-V 2.0 Hybrid cu o greutate de 1.612 kg. Ratingul general al maşinii este de cinci stele din cinci posibile.

La domeniul de evaluare a siguranţei pasagerilor adulţi maşina a luat un scor de 93% sau 35.7 puncte. Se menţioneză în raportul Euro NCAP că, în cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil ar putea avea de suferit cel mai mult şoferul, în zona cutiei toracice şi la gambele ambelor picioare, însă doar nişte traumatisme uşoare. În cazul unui impact cu toată suprafaţa frontală a maşinii, de exemplu într-un perete, ambii pasageri s-ar putea alege cu traumatisme uşoare în zona pieptului.

După testul de simulare a unei lovituri din spate s-a constatat că pot avea de suferit traumatisme foarte periculoase pasagerii din spate, în zona gâtului, datorită tetierelor care nu reuşesc să menţină corect capul. Iar dacă SUV-ul va intra lateral într-un stâlp, pe partea şoferului, atunci acesta ar avea de suferit doar traumatisme medii în zona superioară a pieptului.

Evaluarea siguranţei copiilor a fost de 83% sau 40.7 puncte. În cazul unor impacturi laterale, minorii de 6 şi 10 ani care sunt imitaţi de manechine, nu au avut de suferit absolut nimic, însă dacă maşina participă într-un accident cu partea frontală, atunci cel mai mic ar putea suferi traumatisme uşoare în zona capului, iar cel mai mare uşoare în zona cutiei toracice şi de gravitate medie la gât.

La capitolul protecţie pietoni, maşina a înregistrat un scor de 70% sau 33.6 puncte, ceea ce înseamnă un rezultat foarte bun chiar şi dacă nu are o capotă activă. În schimb, este dotată cu un sistem de frânare automată care funcţionează de la o viteză de 5 km/h. Cele mai periculoase zone în cazul unei eventuale luări pe capotă a unui pieton pot fi marginile capotei de deasupra farurilor şi partea inferioară laterală a montanţilor A.

Sistemele de asistenţă şi protecţie funcţionează destul de bine, însă în unele condiţii cel de detectare a bicicliştilor care apar perpendicular în faţa maşinii întârzie să reacționeze şi poate rezulta într-un impact. Modelul CR-V mai este dotat standard cu un limitator de viteză inteligent, sistem de avertizare în cazul necuplării centurilor şi un sistem de menţinere în bandă care funcţionează de la 72 de km/h. La acest capitol avem un rezultat de 76% sau 9.9 puncte.

  • Mercedes-Benz G-Class

Cubul celor de la Mercedes-Benz a participat la teste sub forma câtorva exemplare G 350 d cu o greutate de 2.451 de kg fiecare. Rezultatul general obţinut a fost cinci stele din cinci posibile.

Chiar dacă scorul general este mare, rezultatele în detalii sunt mai puţin îmbucurătoare. La capitolul protecţie pasageri maturi, acolo unde a cucerit un punctaj de 34.6 puncte sau 90%, s-a demonstrat că în cazul unui impact frontal într-un obstacol deformabil, ar putea avea de suferit în condiţii reale nişte traumatisme grave şoferul, în zona cutiei toracice şi a piciorului stâng, dar şi pasagerul din dreapta sa în aceleaşi părţi ale corpului, dar uşoare.

Pe de altă parte, dacă maşina intră frontal într-un perete, şoferul are de suferit traumatisme de gravitate medie în zona pieptului, iar pasagerul din dreapta sa unele uşoare la gât şi grave în zona cutiei toracice. Interesant mai este să aflăm că dacă SUV-ul este lovit din spate, doar ocupanţii de pe locurile din spate ar putea avea de suferit nişte traumatisme de o gravitate medie în zona gâtului, în timp ce în cazul unei lovituri laterale, fie de o maşină, fie într-un stâlp, chiar dacă caroseria se îndoaie semnificativ în ultimul caz, toţi pasagerii s-ar putea simţi în deplină siguranţă, inclusiv şoferul.

După cum am menţionat anterior, minorii de pe bancheta din spate, poziţionaţi pe scaune speciale, se vor simţi în siguranţă în cazul unor impacturi laterale, însă, atunci când s-a simulat un accident frontal, cel mai mic copil a primit traumatisme uşoare la cap şi foarte periculoase la gât, cel mai mare doar la gât şi la fel foarte periculoase. La capitolul protecţie minori avem 83% sau 40.8 puncte.

Cele mai periculoase zone pentru pietonii luaţi pe capotă sunt montanţii A potrivit Euro NCAP. Totuşi, probabilitatea ca un astfel de incident să se întâmple va fi redusă datorită prezenţei standard a unui sistem de frânare automată, funcţional de la 10 km/h. De asemenea, putem afirma că bicicliştii care trec perpendicular prin faţa maşinii pot avea noroc, însă nu în toate cazurile. Rezultatul la acest capitol este de 78% sau 37.5 puncte.

La fel cum este în cazul lui CR-V, noul G-Class are standard un limitator de viteză care ştie să recunoască indicatoarele rutiere, atât prin camere, cât şi orientându-se cu ajutorul navigaţiei, şi funcţionează de la 5 km/h. Sistemul de avertizare în cazul necuplării centurilor la fel este prezent, precum şi cel de meţinere în bandă care este activ de la 60 de km/h. În total aici avem 72% sau 9.4 puncte.

  • SEAT Tarraco

Noul SEAT Tarraco abia începe să apară pe tot mai multe pieţe şi are un motiv bun să facă asta pentru că este o maşină de familie sigură. La testele Euro NCAP au participat exemplare SEAT Tarraco 1.5 TSI de 1.524 de kg fiecare. Rezultatul general cucerit este de cinci stele din cinci posibile.

Este foarte interesant să aflăm că noul SEAT Tarraco, la capitolul protecţie pasageri maturi, este la un nivel cu acelaşi Volvo XC90! Asta înseamnă că în toate scenariile menţionate pasagerii din faţă se vor simţi în siguranţă. Dacă în cazul unor coliziuni frontale în obstacole deformabile s-ar putea alege cu traumatisme uşoare, şoferul, la piept şi pasagerul din dreapta la ambele picioare, atunci în cazul unui impact frontal într-un perete doar pasagerul din dreapta va avea de suferit minor la piept.

În cazul loviturilor laterale SUV-ul se descurcă perfect, dar dacă este lovit din spate, pasagerii maturi de pe bancheta din spate ar putea suferi traumatisme de o gravitate medie la gâturi. Per total, aici avem un scor de 97% sau 37.1 puncte.

Pasagerii minori de pe bancheta din spate la fel se vor simţi într-o siguranţă deplină. Testele Euro NCAP au remarcat doar un posibil traumatism uşor la gâtul manechinului care imită un minor în vârstă de 10 ani şi doar când maşina participă într-o coliziune frontală. Şi aici avem un rezultat bun de 84% sau 41.6 puncte.

La capitolul protecţie pietoni stă bine, deoarece ştie să recunoască pietoni şi biciclişti, dar şi alte vehicule. Singurele zone periculoase în cazul unei luări pe capotă a unui om sunt părţile inferioare ale parbrizului şi a montanţilor. Rezultatul aici este de 79% sau 38 de puncte.

Sistemele de asistenţă pe care Euro NCAP le cere pentru a fi montate sunt prezente standard şi funcţionează bine. Limitatorul de viteză trebuie setat manual şi funcţionează de la 5 km/h, iar cel de menţinere în bandă de la 60 de km/h. La acest capitol rezultatul este de 79% sau 10.3 puncte.

Vezi ultima sesiune de teste din 2018: (video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-PACE, Peugeot 508 şi Volvo V60/S60

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/