in , ,

(video) Planurile de electrificare a maşinilor din gama BMW: 25 de modele noi până în 2025

BMW a prezentat un plan de dezvoltare a liniei de maşini plug-in hybrid şi electrice până în anul 2025. Toate acestea vor fi lansate sub brandul BMW i.

Cea mai performantă maşină în materie de propulsie şi autonomie va fi una cu trei motoare electrice care vor produce peste 800 de CP şi va putea parcurge în acelaşi timp aproximativ 700 de kilometri.

https://www.youtube.com/watch?v=GY4VuXC3NMI

Planul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă cu tematică respectivă, iar printre diapozitivele afişate se numără şi un infografic în care putem vedea că în total vor fi produse 25 de modele noi. Dintre acestea 12 vor fi propulsate doar de motoare electrice.

Primul model din aceste 25 este chiar noul BMW i8 Roadster.

În anul 2019 va fi lansat în cadrul BMW AG primul model cu tehnologii electrice mai avansate: printre acestea se numără acumulatori cu o densitate mai mare de păstrare a energiei încărcate. Acesta va fi un MINI complet electric.

În anul 2021 va apărea un alt model despre care ştim că este parte a proiectului iNext. Acesta va avea un sistem de pilotare automată de nivel 4 sau 5. Totodată această maşină va introduce a cincea generaţie de propulsoare electrice dezvoltate de BMW.

La baza tuturor electromobilelor BMW va sta o nouă platformă numită HEAT (High-integrated Electric Drivetrain). Aceasta prevede în mod interesant asamblarea motorului/motoarelor electrice, a cutiei de viteze şi diverselor componente electronice într-un bloc unitar din aluminiu.

Un astfel de sistem de propulsie va fi alimentat cu energie de la seturi de acumulatori cu o capacitate de 60, 90 sau 120 de kWh. Acestea vor oferi în schimb o autonomie de până la 450, 550 şi 700 de kilometri. Cele mai performante se vor monta pe cele mai scumpe modele din gamă.

În dependenţă de tipul de tracţiune, faţă sau spate, electromobilele BMW vor avea câte un electromotor care produce 136 sau 272 de CP respectiv. Opţional se va putea opta pentru un sistem de tracţiune integrală. Astfel de maşini vor putea accelera până la o viteză de 100 de km/h în 6-9 secunde, iar autonomia cu un singur plin de energie va putea depăşi 300 de kilometri.

Pe modelele mai scumpe, dar şi cele sport, se vor putea instala până la trei motoare cu câte 272 de CP fiecare (unul pe puntea din faţă şi alte două pe cea spate). După cum am menţionat, cel mai puternic electromobil BMW va putea genera peste 800 de CP, destui pentru a asigura o acceleraţie până la 100 de km/h în mai puţin de trei secunde.

Amintim că ultimul electromobil conceptual prezentat de BMW este i Vision Dynamics. Maşina face 0-100 de km/h în patru secunde, atinge o viteză maximă de peste 200 de km/h şi are o autonomie de 600 de km.

Detalii: (video) Frankfurt 2017: Premieră mondială – BMW i Vision Dynamics Concept

În cadrul prezentării, şeful BMW AG Harald Kruger a ţinut să menţioneze că anul 2018 va fi anul X şi un timp în care va fi continuată lansarea unor modele noi sau revizuite dintr-un total de 40, inclusiv motociclete! Totodată, în 2018 vor fi lansate (în vânzare şi premiere) un şir de modele de lux precum: Rolls-Royce Phantom, i8 Roadster, i8 Series Coupe, BMW M8, X7 şi K1600 Grand America din gama BMW Motorrad.

Printre altele, avem o confirmare oficială că noul X4 va fi lansat în 2018, în 2020 va apărea versiunea electrică a modelului X3 şi că germanii au brevetat denumirile de la i1 până la i9 şi de la iX1 până la iX9 pentru modele electrice şi electrificate.

Mai aflăm că peste 2.000 de ingineri lucrează la sistemul de pilotare automată a mărcii, testând tehnologia pe o flotă de 40 de sedanuri BMW Seria 7 prin Munchen, California şi Israel.