(video) Premieră mondială: A 12-a generaţie Toyota Corolla Sedan

Distribuie:
 • 78
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Aşteptarea a luat sfârşit. Toyota a dezvăluit a 12-a generaţie a sedanului Corolla în cadrul Salonului Auto de la Guangzhou, China. Paralel, automobilul a fost prezentat şi în Statele Unite ale Americii în această noapte, şi acesta se va deosebi de modelul care se va comercializa în Europa.

În urma dezvăluirii modelului Hatchback la Salonul Auto de la Geneva din 2018 (redenumit din Auris) și Touring Sports la Salonul Auto de la Paris mai târziu în acest an, Sedan este al treilea tip de caroserie, care se alătură celei de-a 12-a generații de modele Corolla.

Toyota Corolla este o maşină care s-a vândut în peste 46 de milioane de unități în mai mult de 150 de țări de la introducerea sa în 1966.

Utilizând versiunea GA-C a platformei Toyota New Global Architecture (TNGA), Corolla a fost unificată la nivel global pentru această generație. Noul sedan Corolla are o lungime de 4.640 mm, o lățime de 1.780 mm și o înălțime de 1.435 mm, ceea ce îl face cu 10 mm mai lung, cu 5 mm mai lat și cu 45 mm mai scund decât vechea mașină. Dimensiunea ampatamentului a rămas aceeaşi – 2.700 mm.

Designul exterior al sedanului se bazează pe un concept numit „Shooting Robust”, despre care producătorul spune că prezintă o siluetă sportivă, completată de o poziție mai joasă. Designul interior, în același timp, se bazează pe o prezentare sensibilă minimalistă, oferind un aspect curat, elegant și rafinat.

Noul sedan Corolla a fost prezentat la Salonul Auto de la Guangzhou în două linii de echipare diferite, să spunem aşa. Modelul botezat „Sporty” va fi vândut în America de Nord, în China sub denumirea individuală Toyota Levin, în Japonia şi în alte ţări/regiuni. Al doilea model numit „Prestige” la fel va fi disponibil în China (dar sub denumirea normală de Corolla Hybrid), în Europa şi în alte ţări/regiuni.

Să vorbim iniţial despre maşina care va ajunge şi în ţara noastră:

În prim plan, filozofia de design a Toyota – Under Priority Catamaran – a fost dezvoltată în continuare. O execuție mai spectaculoasă, în doi pași, a colțurilor din față ale flancului se învecinează cu grila inferioară proiectată cu putere, o temă comună de design a noii familii Corolla. Spre deosebire de maşina pe care o vor putea cumpăra americanii, europenilor li se va pune la dispoziţie un automobil cu un stil mai executiv, asemănător în mare parte cu cel al modelului Camry. Grila superioară subțire are un design tridimensional și se conectează cu partea superioară a farurilor ascuțite.

Designul din spate imită execuția frontală prin forma dinamică a barei de protecție și designul trapezoidal al capacului portbagajului. Spre deosebire de modelele hatchback şi break, sedanul are stopuri specifice, diferite, care sunt conectate printr-o inserţie decorativă cromată, subliniind în continuare poziția largă a modelului.

În plus, semnătura unică a farurilor față și a stopurilor, toate cu LED-uri, face ca noul Corolla Sedan să fie imediat recunoscut. De asemenea, îl face să se diferențieze de celelalte două maşini, fără a fi un simplu „copy-paste”.

Sedanul împarte acelaşi habitaclu spațios, ergonomic excelent, cu cel al hatchback-ului și a break-ului, marcat de materiale de calitate şi tehnologii avansate. Sedanul a beneficiat, de asemenea, de ampatamentul extins de 2.700 mm ca şi cel din Touring Sports, asigurând spațiu pentru picioare din plin și un nivel ridicat de confort pentru pasagerii care vor sta pe bancheta din spate.

Printre dotările tehnologice care vor asigura confortul şi conectivitatea se vor număra, de exemplu, un sistem de încărcare fără fir a telefoanelor mobile sau o combinaţie intuitivă şi uşor de utilizat a unui ecran multimedia tactil de 8 inci, a unui panou de bord cu ecran color multi informativ de 7 inci şi a unui head-up display care proiectează o suprafaţă de 10 inci!

În plus față de libertatea de design care permite o mai mare distincție între modelele Sedan, Hatchback și Touring Sports decât oricând, platforma GA-C recent adoptată garantează o experiență de conducere mai plăcută. Un centru de greutate inferior, un cadru mai rigid cu 60%  și o suspensie multi-link, toate echipate în mod standard, contribuie la o manevrabilitate și o stabilitate mai bună fără a compromite călătoria și confortul.

Noul Corolla Sedan va fi disponibil pe piaţa europeană cu două motoare. Sistemul de propulsie hibrid „auto încărcarbil”, care are la bază un motor pe benzină cu un volum de 1.8 litri, dezvoltă 122 de CP. Acesta îndeplinește toate cerințele pe care clienții le aşteaptă de la un astfel de sistem de propulsie: o tehnologie EV, intuitivă, sensibilă și autonomă, fără a fi necesară reîncărcarea prin plug-in.

Toyota spune că o astfel de maşină va oferi costuri reduse de proprietate, asta pentru că va consuma mixt doar 4.3 litri la 100 de km parcurşi (calcul în ciclu realist WLTP), va genera o cantitate mixtă de emisii de doar 98 de g/km şi în călătoriile de zi cu zi va putea, până la 50% din distanţa parcursă, să ruleze doar cu energie electrică!

Al doilea motor care se va oferi este un benzinar îmbunătăţit de 1.6 litri, care combină reacția cu eficiența. Disponibil fie cu transmisie manuală cu șase trepte, fie cu o cutie de viteze CVT, acesta livrează o putere totală de 132 de cai, în timp ce consumul de carburant în regim mixt este de 6.1 litri la 100 de km parcurşi, iar cantitatea mixtă de emisii nu va depăşi 139 de g/km.

Toate vehiculele bazate pe platforma TNGA şi ale sale versiuni, acordă prioritate celor mai înalte standarde de siguranță activă și pasivă. Sunt dotate standard cu funcțiile și sistemele sofisticate ale celui mai nou complex Toyota Safety Sense, iar noul Corolla Sedan nu este o excepție.

Noul pachet de siguranță activă Toyota Safety Sense include un sistem de pre-coliziune frontală (PCS) cu funcţie pentru detectarea pietonilor atât în ​​timpul zilei, cât și în timpul nopții, dar şi cu posibilitatea detectării bicicliştilor în timpul zilei; un cruise control adaptiv (ACC), activ în întregul interval de viteză; sistem de avertizare în caz de părăsire a benzii (LDA) şi cu asistență de direcție; asistenţă în cazul detectării indicatoarelor rutiere (RSA) și comutare automată a luminilor de drum cu cele de întâlnire şi invers (AHB).

În plus, se introduce un nou sistem Lane Trace Assist (LTA) pentru asistență avansată la condus. Atunci ACC și LDA sunt active, LTA asistă şoferul în direcţie prin mişcări uşoare şi automate a volanului pentru a menţine vehiculul în bandă, chiar şi în unele curbe uşoare de pe autostrăzi.


Câte ceva şi despre modelul în specificaţie americană. După cum spuneam, acesta a fost prezentat în această noapte în California. Există două versiuni principale, iar ulterior acestea vor avea mai multe linii de echipare.

Cea făcută pe baza modelului Corolla Sedan „Sporty” sau cum este numit în China – Levin, însă cu mici diferenţe în designul barelor de protecţie, se numeşte Corolla Sedan XLE.

O a doua maşină care se deosebeşte şi mai mult de prima este o versiune sport din punct de vedere a designului. Se numeşte Corolla Sedan XSE şi are un kit exterior aerodinamic cu totul diferit, inclusiv o altă formă a grilajului, logoul Toyota fiind mutat mai sus, imediat lângă capotă.

O altă diferenţă faţă de modelul european sunt farurile şi stopurile. Acestea sunt la fel pe bază de LED-uri, dar au un design cu totul diferit. Farurile sunt preluate de la hatchback-ul american Corolla şi includ trei benzi LED sub forma literei J.

Sedanul Corolla în nivele de echipare L, LE şi XLE, va fi oferit în America cu un motor de 1.8 litri volum (2ZR-FAE), care se găsea şi pe generaţia precedentă, dar căruia i-a fost mărită puterea şi îmbunătăţită eficienţa consumului de combustibil. Detalii despre modificările făcute nu au fost anunţate.

Modelele în nivele de echipare SE şi XSE vor fi oferite deja cu un motor nou din seria Dynamic-Force, cu un volum de 2.0 litri, cu patru cilindri în linie şi un sistem de injecţie directă (M20A-FKS). Printre tehnologiile pe care le are se numără VVT-iE şi VVT-i, şi toate contribuie la generarea a 171 de CP la 6.600 de rpm şi a unui cuplu de 205 Nm la 4.800 de rpm.

Cutiile de viteze pot fi un CVT sau una manuală cu şase trepte.

În rest, Corolla Sedan în specificaţie americană este aceeaşi datorită unificării platformelor. Dispune de o suspensie similară de tip MacPherson pe puntea din faţă şi una multi-link pe spate, opt airbag-uri, complex Toyota Safety Sense şi altele.

Apropo, încă o diferenţă este la capitolul multimedia. Sistemul Entune 3.0 din Corolla Sedan de peste ocean va fi conectat la servicii de comunicaţii specifice pieţei şi respectiv vor exista aplicaţii unice pentru el. De asemenea, de remarcat, că americanii îşi vor putea comanda un sistem audio opţional marca JBL, care are nouă difuzoare şi o putere totală de 800 de waţi.

Evenimentul de prezentare a modelului Toyota Corolla Sedan în SUA:

Vânzările sedanului Corolla, în Statele Unite și Europa, sunt programate să înceapă în primăvara anului 2019. Noile modele vor fi lansate treptat în peste 150 de țări și regiuni, iar în China, Corolla și Levin vor ajunge pe piaţă tocmai în a doua jumătate a anului 2019. La fel, în 2019, modele sedan şi break vor fi adaptate pentru piaţa japoneză, acolo unde există deocamdată doar hatchback-ul.

Toyota Corolla Sedan cu specificaţii europene va fi produs la uzina Toyota Motor Manufacturing din Turcia.

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 78
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...