in , ,

(video) Premieră mondială: Audi TTS Coupe & Roadster facelift, alături de ediţiile speciale 20 years şi TTS competition

Audi sărbătoreşte 20 de ani de la apariţia pe piaţă a modelului TT. Compacta unisex cu o serie de caracteristici sportive a primit un facelift pentru versiunile de bază, atât în caroserie Coupe, cât şi Roadster, iar acum producătorul dezvăluie detalii despre versiunile mai performante TTS, dar şi despre două ediţii speciale făcute cu ocazia aniversării.

Modelele TTS facelift se vor deosebi în primul rând printr-un kit exterior aerodinamic, pe care este aplicat acel pachet exterior S line, care vine opţional pe maşinile în nivel de echipare de bază. Modificate vor fi barele de protecţie, iar cea din spate va încorpora un difuzor diferit şi două terminaţii duble ale eşapamentului sport.

Un spoiler acţionat electric îşi face apariţia la viteze de peste 120 de km/h şi se ascunde atunci când viteza este mai mică de 80 de km/h. Acesta generează la o viteză de 250 de km/h, suplimentar, 50 de kg de forţă de apăsare pe puntea din spate. Iar etrierele mecanismelor de frânare cu ventilare în discurile din faţă pot fi opţional vopsite într-o culoare roşie.

Standard un Audi TTS facelift va avea jante de 18 inci, iar unele opţionale de 18 şi 19 inci, alături de unele exclusive de 20 de inci de la Audi Sport pot fi comandate opţional. Paleta de culori este completată cu nuanţele: pulse orange şi turbo blue.

În habitaclu se află deja standard scaunele sport S cu suporturi laterale reglabile pneumatic, dar şi panoul de bord digital Audi virtual cockpit cu un nou afișaj sportiv.

Pentru modelul TTS Roadster, Audi oferă un deflector de vânt acţionat electric în zona superioară a parbrizului și deflectoare pentru încălzirea gâtului pasagerilor.

Tapițeria opțională din piele este special pigmentată și inhibă încălzirea de la lumina soarelui. Opţionale mai sunt finisajele cu vopsea satinată orange sau turbo blue, ori cele lucioase în tango red de pe unele elemente. Opţional este şi un sistem de iluminare ambientală.

Sub capotă, Audi TTS Coupe şi Roadster pot avea doar un motor turbo de 2.0 litri, care produce 306 CP şi 400 Nm de cuplu, cu 20 Nm mai mulţi. Acceleraţia 0-100 de km/h o fac în 4.5 şi 4.8 secunde. Viteza maximă este limitată la 250 de km/h. Agregatul vine standard cu un filtru de particule şi poate fi cuplat doar la o transmisie S tronic cu şapte trepte.

Motorul de doi litri își afișează caracterul de performanță în multe detalii. Pistoanele din aluminiu modificate și bielele de înaltă rezistență transmit forțele necesare arborelui cotit. Carterul a fost armat. Capul cilindrilor este fabricat dintr-un aliaj ușor din aluminiu-silica cu rezistență ridicată la temperaturi înalte. Arcurile supapelor au fost modificate pentru sarcini mai mari.

Turbo compresorul de dimensiuni mai mari poate comprima până la 960 de kilograme de aer pe oră la o presiune maximă a aerului sau la 1.4 bari. Temperatura este redusă mai eficient printr-un intercooler nou.

Audi TTS facelift mai vine dotat standard cu un sistem de tracţiune integrală permanentă quattro şi amortizoare adaptive Audi magnetic ride. Alte caracteristici ale șasiului includ servodirecție progresivă, suspensie spate multi link și un sistem ESC.

Totodată, Audi spune că sistemul de reglare a cuplului selectat pe roți este activat în viraje rapide și îmbunătățește manevrabilitatea necesară, prin intermediul intervențiilor precise ale frânelor pe roțile neîncărcate din interiorul unei curbe.

Modelul special TTS competition devine mult mai atletic. Acesta se va deosebi prin nişte faruri cu LED-uri standard, nişte inele Audi laminate pe lateral (doar pe Coupe), un spoiler spate fixat, etriere de culoare roşie, jante de 20 de inci vopsite într-un negru lucios, alături de alte elemente exterioare în aceeaşi nuanţă. Caroseria poate fi vopsită în culorile glacier white, tango red sau mythos black.

Interiorul exclusivist este impresionant, cu două pachete de tapiţerie: express red cu cusături contrastante în culoare granite gray sau ebony cu cusături contrastante în culoare express red. Elementele scaunelor și ale consolei centrale sunt finisate cu o vopsea cromată în culoare slate gray sau cu o vopsea lucioasă în culoare tango red.

Inelele deflectoarelor de ventilație sunt vopsite în roșu, levierul cutiei de viteze și volanul cu marcaj roșu la ora 12 sunt acoperite cu Alcantara, alături de o serie de elemente care sunt standard acoperite cu inserţii din fibră de carbon.

Cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a modelului TT, marca germană va scoate pe piață modelul “Audi TT 20 years”. Modelul aniversar va fi limitat la 999 de autoturisme și include numeroase detalii aplicate pe conceptul TT Roadster din 1995.

Distinctiv îl vor face vopseaua exclusivă pentru caroserie, cu efect perlat şi în nuanţă arrow gray, stopurile Matrix OLED, jantele de 19 inci cu 5 spițe şi finisate în nuanţa lucioasă metal gray, etriere de frână de culoare neagră, două terminaţii ale eşapamentului din oțel inoxidabil într-un design specific, insigne “TT 20 years” pe aripile laterale și elemente de design în negru lucios. Deasupra pragurilor laterale vor exista nişte inele Audi finisate într-o culoare gri parțial mată, care oferă modelului special un detaliu deosebit de exclusivist.

În interior, pielea fină Nappa în culoare moccasin brown, cu cusături contrastante specifice Panuka și benzi decorative din piele, reamintește începuturile istoriei TT. O insignă cu numerotare consecutivă, precum și insignele “TT 20 years” de pe volan și de pe levier împodobesc cabina.

“Audi TT 20 years” va fi disponibil la comandă ca un Coupe sau Roadster, în culori nano gray sau arrow gray. Acoperişul moale de pe modelul decapotabil de asemenea va fi gri.

Noul Audi TTS facelift va ajunge la dealerii germani și va deveni disponibil în alte țări europene din al patrulea trimestru din 2018. Clienții vor putea pre-comanda modelul dorit de la sfârșitul lunii septembrie. Prețurile pentru TTS Coupe încep de la aproximativ 54.500 de euro. TTS Roadster este disponibil de la aproximativ 57.500 de euro.

GALERIE FOTO: 

What do you think?