(video) Premieră mondială: BMW Seria 2 Active Tourer & Gran Tourer facelift

BMW prezintă primele sale modele “noi” din acest an. Vorbim despre variantele actualizate ale Seriei 2 Active Tourer şi a versiunii cu şapte locuri Gran Tourer!

Noutatea cea mai mare este noua cutie de viteze robotizată cu şapte trepte şi două ambreiaje, iar modelului plug-in hibrid BMW 225xe i-a fost adăugat cuvântul reprezentativ “iPerformance” în denumire.

La prima vedere, cea mai evidentă caracteristică vizuală este grila radiatorului semnificativ mai mare. Bara de protecţie faţă este dominată de o priză de aer mare, finisată în negru, care este divizată în trei secţiuni şi al cărei efect este accentuarea lăţimii automobilului.

Noile proiectoare de ceaţă LED opţionale au fost încorporate în prizele de aer exterioare (nu şi la modelele PHEV). Farurile – în aranjamentul circular dublu familiar – sunt disponibile şi ele cu opţiunea de tehnologie LED sau LED adaptivă cu fază lungă anti orbire.

În partea posterioară, ţevile de eşapament ale evacuării au acum o secţiune transversală mai mare, de 90 de milimetri. Acum, în urma actualizării modelului, toate modelele cu motorizare cu patru cilindri au două ţevi de eşapament.

Designul BMW Seria 2 Active Tourer/BMW Seria 2 Gran Tourer vine cu o prezenţă mai puternică atunci când este ales noul pachet M Sport. În acest caz, bara de protecţie faţă cu design dinamic este alcătuit din trei secţiuni, cu inserţii negre lucioase care încadrează prizele de aer exterioare. Difuzorul spate oferă un design distinctiv, cu o inserţie în Dark Shadow care accentuează lăţimea maşinii.

Sunt disponibile 13 culori pentru exterior, două dintre acestea sunt nemetalizate (Alpine White şi Black), iar 11 sunt metalizate. Culorile Sunset Orange şi Jucaro Beige sunt noi, în timp ce finisajul Estoril Blue este rezervat modelelor echipate cu pachetul M Sport. Totodată, şase modele de jante au fost adăugate gamei de jante din aliaj uşor, care acum au dimensiuni cuprinse între 16 şi 19 inci!

Odată cu actualizarea modelului, automobilele echipate cu transmisie Steptronic cu ambreiaj dublu, cu şapte trepte, sau cu Steptronic cu opt trepte beneficiată de noul selector de viteze electronic. Mai mult, scaunele sunt acum mult mai confortabile datorită şezutului lărgit pentru scaunul standard şi materialelor noi de tapiţerie pentru scaunele din faţă.

În total, 24 de combinaţii sunt disponibile pentru exteriorul scaunelor, inclusiv stofă, stofă/Sensatec, piele Alcantara şi Dakota. Pe lângă specificaţiile de bază, clienţii pot alege şi variantele pachetelor Luxury Line, Sport Line şi M Sport.

În ciuda exteriorului compact (lungime 4.35 m), noul BMW Seria 2 Active Tourer continuă să ofere spaţiu generos pentru cinci persoane, o poziţie înălţată a şezutului şi o vizibilitate generală foarte bună. Datorită ampatamentului de 2.67 metri, pasagerii
se bucură de spaţiu amplu pentru picioare şi beneficiază de un acces facil.

Portbagajul are un volum de 468 litri (la PHEV, 400 litri) şi poate fi extins la o capacitate maximă de 1.510 litri (la PHEV, 1.350 litri).

BMW Seria 2 Gran Tourer măsoară 4.57 metri în lungime, cu un ampatament de 2.78 metri. Până la trei scaune pentru copii pot fi montate unul lângă celălalt pe banchetă, în timp ce rândul al treilea, disponibil opţional, măreşte capacitatea la şapte locuri şi poate fi strâns în podea atunci când nu este necesar. Capacitatea portbagajului variază între 645 şi 1.905 litri, în funcţie de aranjamentul scaunelor.

Cutia de viteze robotizată va fi oferită în calitate de alternativă celor manuale cu şase trepte, disponibilă până acum pentru toate modelele în afară de cele cu motor pe benzină cu 231 de CP (225i) şi motor diesel cu 190 CP (220d). Acestea din urmă vor fi cuplate la cutii automate Steptronic cu opt trepte.

Gama de motoare pentru BMW Seria 2 Active Tourer, după facelift, va fi compusă din benzinare cu 109, 140, 192 şi 231 de CP, alături de diesel-uri cu 116, 150 sau 190 de CP, dar şi o unitate plug-in hybrid cu 224 de CP. Pentru modelul cu şapte locuri Gran Tourer vor fi disponibile aceleaşi propulsoare, în afară de unitatea plug-in hybrid şi benzinarul cu 231 de CP.

Cel mai puternic BMW 225i xDrive Active Tourer vine standard cu un sistem de tracţiune integrală, iar modelele diesel 218d şi 220d sunt disponibile opţional cu BMW xDrive atât pentru Active Tourer, cât şi Gran Tourer.

Din vara anului 2017, cea mai recentă generaţie de motoare diesel şi pe benzină a fost inclusă treptat în întregul portofoliu de modele al BMW Group şi va fi disponibilă şi pentru BMW Seria 2 Active Tourer/Gran Tourer din martie 2018. Noile motoare deschid drumul pentru reduceri de până la 5% ale consumului şi emisiilor, în timp ce puterea este crescută cu până la 7 CP, iar cuplul motor cu până la 10 Nm.

Principalele modificări sunt următoarele: colectorul de evacuare şi turbo compresorul integrat în interior sunt plasate împreună în chiulasă, ceea ce permite ca dinamica fluxului gazelor de eşapament recirculate să fie utilizată pentru un efect foarte bun, presiunea mai mare a combustibilului în timpul injecţiei, optimizarea gestiunii termice (tehnologie de răcire separată), arborii de echilibrare noi pentru motoarele cu trei cilindri şi arborele cotit mai uşor cu un kilogram pentru propulsoarele cu trei şi cu patru cilindri contribuie şi ele le îmbunătăţirea eficienţei.

Turbo compresorul şi injecţia directă common-rail pentru motoarele diesel – ambele, componente importante – au fost şi ele revizuite. Sistemul supraalimentării cu două turbo compresoare utilizare acum la toate motoarele diesel cu patru cilindri, face ca propulsoarele să fie mai receptive şi mai eficiente. Acesta aspect este ajutat suplimentar de tehnologia îmbunătăţită a senzorilor de injecţie şi de regândirea recirculării gazelor de eşapament.

Mai mult, toate motoarele diesel vin echipate cu sistem SCR (Reducere Catalitică Selectivă), care scade nivelul de oxizi de azot din gazele de eşapament prin injectarea unei soluţii cu uree (AdBlue) pentru reducerea semnficativă a emisiior de noxe.

Modelul BMW 225xe iPerformance Active Tourer oferă o combinaţie de sportivitate, economie de combustibil şi caracter practic cotidian care este inegalabilă în acest segment. Capacitatea utilă a bateriei a crescut de la 5.7 kWh la 6.1 kWh. Consumul mediu mixt este de 2.5-2.3 l/100 km. Autonomia în regim electric de rulare poate atinge 45 de kilometri.

Puterea de 136 de cai, produsă de motorul pe benzină de 1.5 litri este transmisă către puntea faţă prin intermediul transmisiei Steptronic cu şase trepte, în timp ce motorul electric de 88 CP acţionează roţile spate. Aceasta face ca puterea totală a sistemului să fie de 224 CP şi 385 Nm de cuplu.

Modelele actualizate BMW Seria 2 Active şi Gran Tourer au primit şi cel mai nou sistem iDrive. Atunci când se comandă sistemul de navigaţie opţional, ecranul central de înaltă rezoluţie de 6.5 sau 8.8 inci este tactil. De asemenea, pe lângă sistemul iDrive de ultimă generaţie disponibil standard, conducătorii au opţiunea de a folosi Touch Controller (Navigation Plus) sau control vocal inteligent.

Sistemele de asistenţă disponibile ca parte a pachetului Driving Assistant Plus includ Cruise Control activ cu funcţie Stop & Go, care permite automobilului să menţină automat ritmul cu fluxul de trafic la viteze de până la 140 km/h. Sistemul se adaptează la schimbările din trafic prin frânarea sau accelerarea automobilului şi menţine continuu distanţa de siguranţă stabilită faţă de vehiculele din faţă.

Opţional, Driving Assistant are atât funcţia de avertizare la părăsirea benzii (Lane Departure Warning), cât şi City Braking, care frânează automat la viteze de până la 60 km/h ca reacţie la o coliziune iminentă cu un automobil, o motocicletă sau un pieton.

Produse la Leipzig (Active Tourer) şi Regensburg (Gran Tourer), peste 380.000 de unităţi ale celor două modele au fost construite de la lansarea pe piaţă din 2014 şi până la finalul anului 2017. Cea mai mare piaţă a acestora este Germania, urmată de China şi alte ţări din Uniunea Europeană.

Modelele actualizate vor fi disponibile pe piaţă din luna martie a acestui an.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise