in , , ,

(video) Premieră mondială: Noul McLaren 720S Spider – supercarul ce îşi poate da jos acoperişul cel mai repede

McLaren Automotive, producătorul britanic de mașini sportive și de supercaruri premium şi de înaltă performanță, își extinde familia de produse Super Series, introducând un nou model lansat potrivit planului de afaceri Track25 în valoare de 1.2 miliarde de dolari. Este vorba despre cel mai performant supercar decapotabil pe care l-a făcut vreodată – noul 720S Spider.

Prezentat acum câteva ore și deja fiind disponibil pentru a fi comandat (configuratorul), noul 720S Spider va oferi viitorilor proprietari o bucurie de nedescris atunci când vor putea conduce în aer liber, dar şi un nivel de utilitate zilnică nemaivăzută în segmentul maşinilor super sport de tip convertible.

La fel ca toate mașinile noi McLaren, noul 720S Spider are o structură din fibră de carbon la bază, în acest caz fiind versiunea Monocage II-S a şasiului monococ. Forța, rigiditatea și greutatea redusă a McLaren Monocage reprezintă baza pentru excelența dinamică pentru care automobilele McLaren au ajuns atât de renumite.

Monocage II-S este o dezvoltare a versiunii Monocage II care este folosită de 720S Coupe, dar fără ca o “coloana vertebrală” centrală să înceapă din partea frontală şi să aibă o continuare în partea posterioară a cabinei. Secțiunea cea mai în spate a structurii superioare este, de asemenea, unică pentru modelul Spider, pentru a se potrivi cu acoperişul retractabil care este de tip Hard Top, în loc de unul textil (Soft Top). În plus, șina de ghidare din partea de sus a parbrizului a fost revizuită pentru a integra mecanismul central de blocare.

Ingeniozitatea ingineriei McLaren, susținută de forța și rigiditatea inerentă a fibrei de carbon, înseamnă că, în ciuda eliminării acoperișului fix, nu este necesară o consolidare suplimentară: chiar și montanţii A care sunt neobișnuit de subțiri, dar incredibil de puternici, văzuți pentru prima dată pe 720S Coupe, rămân.

Pentru a oferi o protecție îmbunătățită pentru pasageri în cazul unei eventuale răsturnări, suporturile structurale fixe din fibră de carbon sunt integrate în partea din spate a Monocage II-S, asigurând în plus punctele principale de ancorare pentru sistemul de acoperiș și centurile de siguranță. În prima generaţie de maşini Super Series existau nişte suporţi din oţel, însă acum, trecerea la fibra de carbon a permis economisirea a 6.8 kg, comparativ cu soluţia folosită oe modelul 650S.

În general, noul 720S Spider este cu doar 49 kg sau cu mai puțin de 4% mai greu decât modelul 720S Coupe. Având cea mai redusă greutate uscată de 1.332 kg, noul 720S Spider este cel mai uşor dintre toate maşinile care îi sunt concurente în segment, un exemplu fiind Ferrari 488 Spider cu ale sale 1.420 de kg sau chiar acelaşi 488 Pista Spider (1.371 de kg).

Pentru a se potrivi cu Hard Top-ul retractabil, Monocage II-S dispune de o structură superioară din fibră de carbon, proiectată pentru a se situa cât mai aproape posibil prizele de aer care răspund de răcire și de distribuţia curenţilor. Acest lucru maximizează spațiul pentru bagaje, formându-se un spaţiu de depozitare după scaune cu un volum de 58 de litri, în cazul în care acoperişul este instalat. Capacul superior, de asemenea, se așează mai jos cu 25 de mm decât cel de pe un 650S Spider, fiind extinsă astfel vizibilitatea cu 7.5 metri în lungime.

Noul 720S Spider ascunde sub capotă la fel un V8 twin-turbo de 4.0 litri, neschimbat față de cel care stă pe Coupe. Produce în total 720 de CP și 770 Nm de cuplu, rezultând un raport de putere-greutate de 540 de cai per tonă. Caracteristicile dinamice sunt la fel de fenomenale: doar 2.9 secunde este timpul necesar accelerării de pe loc şi până la 100 de km/h, doar 7.9 secunde pentru exerciţiul 0-200 de km/h şi o viteză maximă care poate urca până la 341 de km/h cu acoperişul instalat sau până la 325 de km/h dacă este dat jos.

Componenta Retractable Hard Top (RHT) de pe noul 720S Spider are un design complet nou, este compus dintr-o piesă şi este oferit standard ca un panou din fibră de carbon pentru a nu se diferenția la structură şi culoare cu celelalte părţi din jur. Mecanismele care asigură procesul de instalare/rabatare este bazat pe un sistem electric de acţionare, în loc de unul hidraulic, soluţie care a făcut ca acoperişul de pe 720S Spider să fie scos sau pus în doar 11 secunde! Cifra reprezintă un timp record printre toate supercarurile decapotabile şi este mai mică cu şase secunde decât cea prestabilită pentru 650S Spider.

Combinaţia motorașelor electrice cu durabilitatea şi greutatea redusă a acoperişului tare retractabil a permis efectuarea operaţiunilor până la o viteză de 50 de km/h, comparativ cu cea de 30 de km/h până la care se poate deschide acoperişul pe un 650S Spider. Cu aceste statistici performante, nu este o surpriză că McLaren a înregistrat trei brevete la nivel mondial pentru sistemul de acoperiș.

Mecanismele care instalează sau scot acoperişul sunt de două ori mai silenţioase comparativ cu cele de pe maşinile din prima generaţie de decapotabile Super Series. O fereastră din spate (o mică lunetă) se coboară automat când se deschide RHT, deplasându-se într-o poziție optimă pentru a minimaliza intruziunea fluxului de aer în cabină. Geamul este, de asemenea, controlat independent, permițând ocupanților să-l coboare chiar şi atunci când acoperișul este închis, pentru ca să invite sunetul produs de motor şi eşapament în cabină.

Apropo, viitorii proprietari care vor dori să aibă un contact cu natura din aer liber, chiar și cu acoperișul închis, pot specifica o opțiune RHT din sticlă, cu o ramă doar din fibră de carbon, prin care mai multă lumină va putea intra în habitaclu. O astfel de opţiune nu arăta la fel de WOW cum este un capac făcut tot din fibră de carbon, însă are avantajul său: sticla este electrochromică și se poate comuta la apăsarea unui singur buton între a fi transparentă sau opacă aproape în totalitate.

Atunci când motorul maşinii este oprit, sticla devine automat opacă şi astfel se contribuie la păstrarea unui habitaclu răcoros în timpul zilelor fierbinți. Tehnologia electrochromică mai are şi o funcție de memorie care include setarea anterior selectată la pornirea vehiculului.

Interiorul reprezintă aceeași cabină superbă și primitoare de care se bucură deja proprietarii de 720S Coupe. Deschiderea unei uși, care este acum fără o ramă pe partea superioară pentru a acomoda sistemul RHT, oferă acces la un mediu cu adevărat sofisticat, cu o percepție extraordinară a spațiului și a celor mai bune materiale în evidență. Un nou sistem de balamale şi mecanisme de suport pe bază de gaz au fost instalate fără probleme, deoarece de la început programul 720S a inclus atât caroserii Coupe, cât și Spider.

Ecranul sistemului multimedia, cu o diagonală de 8 inci şi cu rezoluţie înaltă, montat central, rămâne elementul principal pentru funcțiile vehiculului. Interfața afișează comenzile pentru sistemul audio, media, navigație, climatizare și alte facilități de confort, cu toate aplicațiile cheie afișate pe un carusel vertical, precum și prin intermediul tastelor de acces rapid, de sub ecran.

Sistemul de control al climatizării în două zone şi însuşi sistemul de aer condiţionat au fost recalibrate pentru modelul 720S Spider și sunt capabile să detecteze dacă poziția RHT se schimbă de la înălțime la coborâre sau viceversa. Temperatura și debitul de aer sunt reglate automat, încălzind sau răcorind pasagerii în funcție de setările ambientale deja selectate prin creșterea debitului de aer în cabină și deplasarea unei cantităţi mai mari de aer în zona picioarelor sau în partea superioară a cabinei.

Noul McLaren 720S Spider mai este dotat cu acelaşi eleron spate activ, care se activează automat pentru a reduce forţa de rezistenţă sau pentru a o creşte pe cea de apăsare, acţionând şi ca o frână de aer pentru a îmbunătăți echilibrul vehiculului în condiții de frânare puternică. De asemenea mai are sistemul de suspensie hidraulică Proactive Chassis Control II, dar şi o servodirecţie electro-hidraulică. La fel ca şi coupeul, există trei moduri de rulare puse la dispoziţie – Comfort, Sport sau Track.

Special pentru noul 720S Spider a mai fost creat un nou model de jantă din aliaj, cu 10 spiţe şi cu un design unic. Anvelopele oferite standard sunt de model Pirelli P ZERO cu un desen personalizat, iar unele care sunt orientate mai mult pentru deplasarea pe circuite Pirelli P ZERO CORSA se oferă fără vreo taxă suplimentară. Adiţional, la dealerii McLaren se pot găsi anvelope de iarnă Pirelli SOTTOZERO sau unele de înaltă performanţă Pirelli TROFEO R.

Decapotabila este disponibilă la comandă în trei nivele de echipare exact ca şi Coupeul: Standard, Performance sau Luxury. Paleta din 23 de culori pentru caroserie a fost completată cu nuanţele Belize Blue şi Aztec Gold.

Preţul de start al noului McLaren 720S Spider este de 237.000 de lire sterline şi primele livrări vor începe din luna martie a anului 2019.

GALERIE FOTO: