in , ,

(video) Premieră mondială: Noul Range Rover Evoque – mai mult decât o simplă mașină de oraș

Noua generaţie Range Rover Evoque este aici! A debutat aseară la Londra în cadrul unui eveniment care a putut fi văzut din orice colţ al lumii unde există internet şi dorim să vă spunem că este mai mult decât o simplă maşină de oraş.

Modelul a evoluat frumos la mai multe capitole, a preluat tehnologii de la fraţii mai mari, are câteva dotări unice pentru el şi pentru segmentul din care face parte, şi poate cel mai important – va exista într-o variantă plug-in hybrid (PHEV)!

Aţi urmărit filmuleţul de mai sus? Atunci vă spunem că da, acesta este noul Evoque şi nicidecum un Velar. Acesta este noul Range Rover Evoque, a doua generație a unui produs de mare succes, unul brand-transformator pentru grupul Jaguar Land Rover. Și așa cum era de așteptat pentru un design iconic, britanicii au păstrat multe din ceea ce este bun în privința lor intactă, adăugând noi tehnologii și îmbunătățiri. JLR promite noi standarde de rafinament, capacitate și durabilitate cu noul Evoque.

Bazându-se pe designul instantaneu recunoscut al modelului original, noul Evoque este o evoluție a siluetei distinctive a modelului, caracterizată prin linia de acoperiș care coboară rapid spre spate și talia în creștere. Volumul și proporțiile sunt amplificate de umerii săi pronunțați și de arcurile puternice laterale (fără inserţii din plastic deja), care, împreună cu roțile noi cu jante maxime de 21 inci, se combină pentru a crea o “atitudine puternică și dinamică”.

Partea din spate urmează stilul introdus de noul Range Rover Velar (model pe care l-am testat deja), la fel și câteva detalii noi, cum ar fi mânerele retractabile ale ușilor. Alte caracteristici noi includ elemente asemănătoare bijuteriilor, cum ar fi farurile subțiri opţionale Matrix LED (mai există două tipuri de faruri mai accesibile), indicatoarele de direcţie dinamice și accentele de cupru lustruite. Acestea din urmă se vor regăsi de exemplu pe modelul First Edition, cel mai bine echipat şi care va fi disponibil doar în primul an de vânzări (din vara anului 2019).

Alături de First Edition vor exista nivelele de echipare S, SE, HSE, R-DYNAMIC S, R-DYNAMIC SE şi R-DYNAMIC HSE (vezi cum arată în catalogul de mai jos).

Din nou, o mare parte din stilul interior al lui Velar este prezent în cabina modernizată a noului Evoque. Suprafețele netede și liniile simple domină pentru ceea ce LR numește o cabină de lux, minimalistă și digitală. Caracteristicile principale includ sistemul touchscreen dual Touch Pro Duo (cu software nou, mai rapid), scaune reglabile electric în 16 poziţii şi un sistem de ionizare a aerului în cabină. Levierul cutiei de viteze a fost înlocuit cu o manetă tradiţională în locul unui buton rotativ care îşi face văzută prezenţa din tunelul central. Volanul este la fel nou, cu comenzi tactile.

Materiale textile de calitate din plastic reciclat sunt oferite pentru tapiţerii, alături de alternative excelente din piele, cum ar fi un amestec de lână Kvadrat și un tip de piele suede Miko Dinamica, precum și opțiuni Eucalyptus și Ultrafabrics.

“Când Range Rover Evoque și-a făcut debutul în 2010, a transformat lumea SUV-urilor compacte, iar noul model este pregătit să continue această călătorie remarcabilă. Acest vehicul caracteristic combină rafinamentul și distracția pentru a face ca toate reacțiile emoționale importante să întoarcă capuri și să îi facă pe oameni să zâmbească “, a declarat Gerry McGovern, designerul-şef al Land Rover.

Dacă aspectul noului Evoque pare familiar, atunci dimensiunile sunt aproape identice. Însuşi lungimea a rămas aceeaşi, de 4.371 de mm. Cu toate acestea, a doua generaţie Evoque are la bază noua platformă Premium Transverse Architecture (o variantă scurtată a platformei iQ(Al) pe care este făcut Velar sau Jaguar XE) și oferă mai mult spațiu în habitaclu decât înainte. Un ampatament mai lung  cu 21 de mm (până la 2.681 de mm) oferă mai mult spaţiu pentru picioarele pasagerilor de pe bancheta din spate și o creștere a numărului de spaţii de depozitare.

Noul Evoque are o construcţie nouă din aluminiu şi oţel, cu o proporţie mai mare de utilizare a unor aliaje cu rezistenţă ultra ridicată, care per general este mai rigidă cu 13%. De asemenea, spaţiile dintre panourile caroseriei sunt reduse cu 42%. Compartimentul portbagajului este mai larg şi cu 10% mai mare (591 de litri), iar dacă scaunele banchetei sunt pliate total (pot fi rabatate şi în proporţii de 40:20:40) volum creşte până la 1.383 de litri.

Noua arhitectură PTA a fost dezvoltată pentru electrificare, fiind compatibilă deja cu un sistem de propulsie MHEV (mild-hybrid) cu un sistem electric de 48 V, disponibil de la momentul lansării pe piaţă, în timp ce un model plug-in hybrid va apărea mai târziu.

Unitatea de propulsie MHEV este o premieră pentru o maşină marca Land Rover şi funcţionează prin recoltarea energiei în mod normal pierdută în timpul decelerării. Există un generator de pornire integrat care se ocupă de asta, cu o curea, montat pe motorul cu ardere internă, electricitatea fiind trimisă pentru stocare în bateria localizată sub podea prin intermediul unui convertor DC/DC.

La viteze mai mici de 17 km/h, motorul cu ardere internă se va opri în timp ce șoferul aplică frânele şi energia va începe să fie recuperată. Ulterior, când va accelera în urma frânării, energia stocată va fi utilizată pentru a ajuta motorul la acceleraţie și pentru a reduce astfel consumul de combustibil. Rezultatul este o unitate de propulsie rafinată, silențioasă și eficientă în zonele unde traficul se desfăşoară cu dificultate.

Acest sistem MHEV este disponibil împreună cu întreaga gamă de motoare pe benzină și diesel Ingenium cu patru cilindri (numai cu o cutie de viteze automată în combinaţie), cu excepţia celui de bază 2.0L D150 2WD. Un model şi mai eficient va veni în a doua jumătate a anului 2019, un PHEV care va avea la bază un motor Ingenium cu doar trei cilindri!

În afară de varianta de bază, Evoque va putea fi comandat cu alte câteva motoare care vor avea o putere cuprinsă între 150 şi 300 de CP. Fiecare vine standard în combinaţie cu o transmisie automată cu nouă trepte şi un sistem de tracţiune integrală. Vezi detalii în cele ce urmează:

Evoque este elegant, așa cum este, este un Range Rover, ceea ce înseamnă că este capabil şi în afara asfaltului. Sistemul de tracţiune integrală este combinat cu cea de-a doua generație Active Driveline cu Driveline Disconnect, prin care se permite folosirea tracţiunii doar pe puntea din faţă şi conectarea celei spate la nevoie, astfel sporindu-se eficienţa consumului de combustibil. Pe partea de suspensii, opţional se oferă una cu amortizoare adaptive, care sunt mai mult decât destule pentru a oferi un echilibru optim de confort și agilitate.

Evident, cum se putea fără lipsa lui Terrain Response 2, tehnologie întâlnită pe modelele masive Range Rover, care detectează automat suprafața pe care maşina rulează și ajustează în mod corespunzător setările tuturor componentelor care răspund de direcţie, tracţiune, aderenţă, etc. Apropo, acum micul Evoque are destul curaj să treacă vaduri de apă cu o înălţime de 60 de cm, anterior cifra fiind cu 10 cm mai mică.

Nu în ultimul rând, tehnologiile de la bord. Noul Evoque vine cu o oglindă retrovizoare ClearSight care se transformă într-un ecran video HD cu rezoluţie de 1600×320 pixeli. În cazul în care vizibilitatea spate este compromisă (de către pasageri sau obiecte voluminoase din portbagaj), șoferul face o simplă mișcare pe partea inferioară a oglinzii și o cameră montată în “aripa de rechin” de pe acoperiş afișează ceea ce se află în spatele lui Evoque.

Ecranul oferă un câmp de vizibilitate mai mare comparativ cu cea folosită pentru parcare (50 de grade) și o vizibilitate superioară în condiţii de iluminare exterioară scăzută. Camera este protejată împotriva murdăriei.

Noul Evoque este de asemenea primul SUV compact din lume şi primul model al Land Rover care oferă tehnologia Ground View, ceea ce face capota “invizibilă”! Proiectând imaginile de pe camerele de sub oglinzile laterale, în combinaţie cu cea din faţă, se generează o vedere la 180 de grade, care permite şi vederea virtuală a dedesubtului maşinii, lucru util când deplasările se fac pe drumuri înguste, în locuri de parcare sau pe un teren accidentat.

Această tehnologie a fost prezentată într-o stare conceptuală încă în 2014 şi iată că acum a ajuns în serie.

Noul Evoque este şi primul model al mărcii Land Rover cu sistemul Smart Settings, care utilizează algoritmi ai unei inteligențe artificiale pentru a învăța preferința șoferului și acționează ca un majordom la bord. În plus față de poziția scaunului, muzica și sistemul de climatizare, noul Evoque poate controla și preferințele coloanei de direcție pentru a maximiza confortul. De asemenea, mai multe sisteme şi funcţii pot fi presetate din afara maşinii, de la distanţă, pentru ca şoferul când va reveni să se poată concentra doar pe condus.

Un pachet extrem de avansat de sisteme de siguranţă vine standard, însă opţional se oferă o întreagă suită care vor face această maşină una de top la acest capitol (poate avea şi head-up display). Vă recomandăm să optaţi pentru ele în primul rând, dacă vă veţi cumpăra un nou Evoque, după care să vă alegeţi alte opţiuni, cum ar fi acelaşi sistem audio Meridian, care, în versiune superioară poate oferi până la 14 difuzoare şi 825 de waţi putere.

În aproape opt ani de existenţă a primei generaţii, Evoque şi-a găsit 772.096 de proprietari şi rămâne în continuare a fi un model dorit. Chiar mai mult, de fapt. Noul Evoque este disponibil pentru a fi comandat acum! În Marea Britanie are un preţ de start de 31.600 de lire sterline, pentru modelul cu motor de bază, cutie manuală şi tracţiune faţă.

Apropo, s-a decis renunţarea la continuarea producţiei modelului cu doar trei uşi, dar şi a variantei cabrio!

Evenimentul de prezentare în reluare: 

Broşură oficială cu detalii despre noul Evoque, nivele de echipări, opţiuni, etc: (dacă nu apare imediat, actualizează pagina)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO: