(video) Premieră mondială: Revoluţionarul autobuz electric Mercedes-Benz eCitaro

Daimler Buses a anunţat că este pregătit să meargă la expoziţia internaţională de maşini comerciale IAA Commercial Vehicles din luna septembrie cu mai multe premiere, prezentându-le preliminar chiar astăzi în cadrul unui eveniment special şi ulterior public.

Premiera mondială a autobuzului urban electric Mercedes-Benz eCitaro lansează o inițiativă de inovare pentru mobilitatea electrică în orașe. O generație nouă de microbuze bazată pe noul Mercedes-Benz Sprinter, în frunte cu Sprinter City 75 cu tehnologie de neegalat, își celebrează și el premiera mondială. Fascinantul autobuz nou cu două etaje Setra S 531 DT de asemenea va putea fi văzut la IAA.

Sistemele noi de asistență ridică încă o dată nivelul înalt de siguranță al autobuzelor pentru oraşe și a celor turistice. Deosebit de remarcabil este includerea noului sistem de asistență la frânarea de urgență Active Brake Assist 4 în specificaţiile standard a autobuzelor turistice Mercedes-Benz și Setra începând cu anul 2019.

De asemenea, serviciile pentru autobuzele şi autocarele Mercedes-Benz şi Setra devin digitale şi deschid astfel uşile pentru altele noi. Despre toate acestea, pe rând, în cele ce urmează şi în articole dedicate.

Noul Mercedes-Benz eCitaro este construit pe baza platformei folosite de autobuzul cu motor cu ardere internă. Designul său exterior este unul modern, având caracteristică o stea în frunte cu un diametru de tocmai 28 de centimetri. Elemente decorative radiază prin părţile acesteia, fiind realizate din materiale transparent şi cromate pe spate. Steaua, elementele de finisare și insigna de marcă a Mercedes-Benz sunt încorporate în panoul frontal negru, care integrează de asemenea farurile LED individuale. Logo-ul modelului, cu un “e” albastru, evidențiază în mod evident tehnologia de propulsie electrică.

Bara de protecție cu încorporare integrată a plăcuței de înmatriculare și montanţii tridimensionali încadrează fața lui eCitaro. Sunt vopsite în culoarea vehiculului. O altă caracteristică a autobuzului urban este parbrizul curbat. Vizibil întins pe panoul frontal negru lucios, se întinde elegant până pe acoperiș și integrează afișajul destinației.

Din punct de vedere vizual, parbrizul trece ușor în acoperiș cu bare întunecate din stânga și din dreapta. La mijloc, acoperișul are o “insulă” în culoarea vehiculului, care aproape pare să plutească, la fel ca unul dintre elementele de design ale autobuzului viitorului. Nu este doar un element vizual, ci și un capăt al membranei de acoperiș.

Echipamentul montat pe acoperiș este ascuns sub un panou elegant, realizat dintr-un profil din aluminiu extrudat din mai multe bucăți. Iar stopurile, hayonul şi bara de protecţie spate sunt preluate de la modelele existente Citaro. Autobuzul poate avea două sau trei uşi.

În habitaclu, a fost reproiectat în primul rând tavanul. Acesta ascunde un nou sistem de circulație a aerului cu canale textile în locul conductelor de aer din plastic actuale. Ele sunt chiar mai ușor și mai simplu de instalat.

Deosebit de remarcabile sunt modulele tehnologice ca şi conectori între elementele individuale ale tavanului cu căptușire. Ele îmbină luminile interioare și difuzoarele într-un singur element. Cu acest soluţie, luminile interioare sunt de acum standard pe bază de LED-uri. Iluminarea este ingenioasă: lumina lămpilor cu LED-uri este refracționată astfel încât modulele tehnologice să pară observatorului ca un panou luminos omogen.

Pe lângă aspectul închis și noile lumini de interior, avantajul noului plafon este un număr semnificativ redus de piese individuale. Împreună cu noul sistem de circulație a aerului, acest lucru reduce și mai mult zgomotul interior deja scăzut din încăpere, ceea ce înseamnă mai mult confort.

De asemenea, nou este decorul negru pe pervazuri și pe ferestre. Drept urmare, stâlpii ferestrelor se disting mai puțin și aspectul pereților laterali este mai calm. În timp ce noul exterior a fost proiectat și dezvoltat exclusiv pentru eCitaro, Mercedes-Benz va transfera schimbările din interior în întreaga serie de modele.

Unitatea de propulsie a lui eCitaro se bazează pe o axă portuară electrică ZF AVE 130, cu două motoare electrice la butucii roților spate. Puterea maximă a motoarelor este de 2 x 170 CP, iar cuplul este de 2 x 485 Nm.

Bateriile litiu-ion cu o capacitate totală de până la aproximativ 243 kWh asigură alimentarea cu energie electrică. Ele sunt modulare în proiectare: bateriile sunt împărțite între, până la zece module, fiecare asigurând în jur de 25 kWh. Pe lângă cele două module de baterie de pe acoperișul vehiculului, echipamentul standard include patru module în partea posterioară a autobuzului. În eCitaro, acestea înlocuiesc astăzi combinația de motoare cu combustie și transmisie. În funcție de cerințele clienților, alte două sau patru module de baterii sunt montate pe acoperișul lui eCitaro.

Fiecare modul de baterie este alcătuit din 15 module celulare, precum și o unitate de control pentru monitorizare și ca mijloc de echilibrare a încărcării celulelor bateriilor. Fiecare modul celular separat conține douăsprezece celule de baterie. Mercedes-Benz utilizează celule prismatice ușor de gestionat, cu o capacitate de 37 Ah fiecare. Cu un minim de șase și până la maximum zece module posibile de baterii, operatorii de transport își pot adapta strategia de utilizare și de încărcare foarte precis la nevoile individuale. Alegerea celui mai mare număr maximizează autonomia autobuzelor, în timp ce un număr mai mic reduce greutatea și costul achiziției și propune mai mult spațiu pentru pasageri.

Cu un maxim de zece module de baterii la bord, eCitaro, în specificațiile standard, cântărește aproximativ 13.44 tone. Sarcina utilă pe care o poate suporta este de puţin peste 6 tone sau în jur de 88 de pasageri cu o greutate de puţin peste 70 de kilograme.

Tehnologia de încărcare a lui eCitaro îi permite, de asemenea, să se adapteze la dorințele și cerințele individuale ale operatorilor de transport. Producţia de serie a modelului va începe prin oferirea unei metode de încărcare de tip plug-in. În acest scop, autobuzul urban dispune de un socket pentru o priză Combo-2 deasupra arcului roții din față pe partea dreaptă a vehiculului în direcția de deplasare, conform dispozițiilor Asociației germane a operatorilor de transport public (VDV). Aceasta asigură cea mai simplă, cea mai rapidă și, în același timp, cea mai ieftină variantă de alimentare. Timpul necesar alimentării este deocamdată necunoscut.

Dacă este necesară încărcarea de ocazie pentru a extinde autonomia, va exista, de asemenea, o opțiune de încărcare a lui eCitaro printr-un pantograf, în viitor. Această opțiune va fi programată treptat, odată cu începerea producției de serie. Vor exista două variante posibile: în faza 1, un pantograf integral pe acoperiș; în faza 2, barele de încărcare de pe acoperiș care vor permite încărcarea prin intermediul unui pantograf staționar al unei stații de încărcare. În ambele cazuri, spațiul de montare va fi aliniat la puntea față.

În plus, eCitaro este capabil să genereze energie electrică printr-un proces de recuperare a energiei. În acest caz, cele două motoare electrice de pe butucii roţilor axului de acționare funcţionează ca alternatoare în timpul frânării, transformând energia cinetică a vehiculului în electricitate.

În comparație cu un Citaro cu motor cu ardere internă, pe eCitaro, necesarul de energie pentru încălzire, ventilație și climatizare a scăzut cu aproximativ 40%. Această eficiență energetică excepțională oferă baza practică de funcționare a lui eCitaro chiar și în condiții nefavorabile. Acest lucru se realizează prin utilizarea de componente inovatoare.

În acest caz, managementul termic este important. De exemplu, bateriile sunt răcite mereu pentru a se asigura că acestea rămân la temperatura ideală, asigurând astfel capacitatea maximă de încărcare, capacitatea de performanță și durata de viață. Această răcire este efectuată de un sistem separat montat pe acoperiș. La temperaturi exterioare extreme, sistemul de control al climatizării standard al compartimentului pentru pasageri este folosit pentru a stimula răcirea bateriilor.

Habitaclul lui eCitaro este încălzit într-o manieră eficientă din punct de vedere energetic de o pompă de căldură. O distribuție uniformă a temperaturii este asigurată prin utilizarea încălzitoarelor cu ventilatoare, localizate în pereţii laterali. Încălzitorul convențional din față este amplificat prin adăugarea unui schimbător bitermic. Pentru utilizarea selectivă în condiții meteorologice extreme, în intervalul de minus 10 grade Celsius și mai jos, sau pentru a extinde autonomia vehiculului, poate fi opțional utilizat un încălzitor auxiliar alimentat cu combustibil.

Toate componentele care dau căldură sunt legate între ele, menținând astfel la minimum cantitatea de energie necesară pentru răcirea lor în timpul funcționării. Deoarece corpul uman emite căldură, încălzirea într-un autobuz care transportă un număr complet de pasageri poate fi oprită mai devreme. În plus, autobuzul Mercedes-Benz variază puterea sistemelor de încălzire și de control al climei în funcție de numărul de pasageri aflat la bord: admisia de aer proaspăt în autobuz este adaptată la numărul actual de pasageri şi acest lucru se face automat prin intermediul senzorilor de sarcină pe osie!

În lunile mai reci ale anului, sistemul de climatizare montat pe acoperiș este utilizat în plus ca o pompă de căldură, asigurând astfel o climatizare eficientă pentru habitaclu. Utilizarea de CO2 ca agent de răcire aduce beneficii suplimentare.

Un alt avantaj: interiorul poate fi condiționat până și chiar dincolo de temperatura dorită, în timp ce bateriile sunt încă încărcate la depozit. Autobuzul va fi, prin urmare, încălzit sau răcit din timp.

Sistemele de încălzire și climatizare sunt configurate în conformitate cu cerințele Asociației operatorilor de transport german (Verband Deutscher Verkehrsbetriebe (VDV)). Dacă temperatura exterioară este extremă, nivelurile de confort la fiecare capăt al scării sunt reduse într-o oarecare măsură în favoarea consumului de energie și, astfel, variază. În loc de stabilirea temperaturii interioare la un nivel consistent pe tot parcursul anului, acesta este ajustat în funcție de situație pentru a asigura confortul pasagerilor. Întrucât pasagerii petrec în mod obișnuit doar o perioadă scurtă de timp în vehicul și sunt în mod obișnuit îmbrăcați în conformitate cu perioada anului, temperatura interioară este stabilită mai mare în zilele fierbinți de vară și mai scăzută în zilele reci de iarnă, fără a compromite în nici un moment senzația de confort a pasagerilor.

Când vine vorba de locul de muncă al șoferului, Mercedes-Benz urmărește o strategie oarecum diferită: de vreme ce soferul își petrece tot timpul orelor de muncă în compartimentul său, cerințele sunt mai mari. Siguranța șoferului trebuie să fie asigurată în orice moment. De aceea, sistemul de climatizare pentru locul de muncă al șoferului este controlat separat, cu o temperatură țintă de 24 de grade, chiar și la temperaturi exterioare extreme.

Conducătorul unui eCitaro trebuie să se adapteze la fel de puțin ca pasagerii. Conceptul de cabină și conceptul de operare al autobuzului urban sunt în mare parte neschimbate, treptele transmisiei automate fiind selectate ca înainte cu butoanele D-N-R.

Numai panoul de instrumente a fost modificat: un contor de energie înlocuiește contorul de turații. Afișează cererea curentă de energie și / sau rata de recuperare a energiei. Șoferul mai primește informații despre starea de încărcare a bateriilor. El poate accesa gama, puterea disponibilă și un indicator de încărcare pe afișajul central.

În plus, eCitaro își susține conducătorul auto în ceea ce privește economia de energie, cu un sistem de control al accelerației: pornește de la stația de autobuz sau de la semafor, întotdeauna cu o dinamică identică sub încărcătura maximă, indiferent dacă este gol sau ocupat în totalitate. Acest truc previne un consum inutil de mare de energie și, în același timp, are ca rezultat un stil de conducere blând, plăcut călătorilor.

Cifrele privind distanța de funcționare pentru autobuzele cu tracțiune electrică sunt adesea dificil de comparat și se recomandă prudență la acest capitol, deoarece valorile de referință pot lipsi, iar cifrele sunt adesea calculate în condiții ideale. Lucrurile sunt diferite cu eCitaro: în interesul unor date fiabile, Mercedes-Benz preferă să ia în considerare un “scenariu în cel mai rău caz” și, prin urmare, își îndreaptă direcția de la ciclul de conducere standardizat urban, numit SORT2. Pentru a face lucrurile mai dificile, Mercedes-Benz adaugă și cerințele energetice ale consumatorilor auxiliari în ecuație.

Potrivit SORT2, un eCitaro cu un pachet complet de baterii, poate înregistra o autonomie de aproximativ 150 de kilometri pe timp de vară. Cu alte cuvinte, este posibil să deservească unele sub-rețele în cadrul volumului de lucru zilnic al unui autobuz urban, fără a se percepe taxe. Fără posibilități de încărcare, un eCitaro acoperă deja aproximativ o treime din toate cerințele operatorilor de transport. Mai pe înţelese, poate înlocui perfect unul din trei autobuze urbane puse în mişcare de un motor cu combustie, iar în condiţii ideale autonomia poate ajunge şi la 250 de km parcurşi fără reîncărcare.

Noul model Mercedes-Benz eCitaro reprezintă punctul de start pentru o inițiativă de inovare cu o strategie clară care vizează electrificarea rapidă și mai ales practică a transportului public cu autobuze în orașe și centre de populație. eCitaro va putea să înlocuiască aproape complet autobuzele cu motoare cu combustie în doar câțiva ani.

Deoarece dezvoltarea tehnologiei acumulatorilor progresează într-un ritm rapid, eCitaro este deja proiectat pentru a fi tranziționat la tehnologii de baterii de viitor. De exemplu, aceasta va implica înlocuirea bateriilor litiu-ion cu unele opţionale cu celule din oxid de litiu-nichel-mangan-cobalt. Acestea din urmă se caracterizează printr-un amestec echilibrat de densitate energetică și capacitate simultană de încărcare rapidă. Vor apărea pe piaţă peste doi ani şi un modul de baterie va avea o capacitate de 33 kWh. Va rezulta o capacitate totală de 330 kWh cu 10 module de baterie, lucru care va acoperi cu până la 50% mai mult toate aplicaţiile.

În paralel, se dezvoltă utilizarea opţională de baterii litiu-polimer. Acestea sunt caracterizate printr-o durată de viață deosebit de lungă și au o densitate mai mare de energie. Capacitatea maximă va putea urca până la 400 de kWh şi va acoperi cu până la 70% mai mult toate necesităţile.

Iar după 2020, autonomia lui eCitaro urmează a fi extinsă şi mai mult prin intermediul unor celule de combustie care vor genera energie electrică. Tehnologia interesantă nu va mai avea nevoie de încărcare de la o priză şi infrastructură pentru acest lucru şi iată atunci, eCitaro va scoate de pe piaţă unul câte unul autobuzele cu motoare cu ardere internă, definitiv.

Producţia în masă începe până la sfârşitul lui 2018 şi noul eCitaro a fost deja comandat în unele ţări: Comenzi uriaşe de la Daimler Buses: Cel puţin 1000 de autobuze noi Citaro, alături de alte circa 50 electrice

Vezi şi: (foto/video) Premieră mondială: Autobuzul viitorului cu AutoPilot de la Mercedes-Benz

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/