(video) Premieră: Noul Mercedes-Benz GLE poate avea până la şapte locuri şi o suspensie activă hidropneumatică

Compania germană Mercedes-Benz nu a organizat un eveniment fastuos cu ocazia prezentării noului SUV GLE, ci pur şi simplu a lansat în această noapte o serie de informaţii esenţiale cam despre tot ce trebuie să ştim despre model. Să trecem pe la fiecare capitol şi să vedem ce aduce nou.

  • Design exterior: prezență puternică

Aprecierea estetică a noului GLE se bazează pe interacțiunea armonioasă dintre emoție și inteligență, care este menită să trezească dorința. Aceasta se caracterizează printr-o frumusețe atemporală, o combinație de tehnologie de înaltă calitate, măiestrie și concentrare la ceea ce este cu adevărat important.

Luxul modern atât pe, cât și în afara drumului: acesta este mesajul de design al noului GLE. Proporțiile vehiculului cu ampatament lung, console scurte și roți mari, nu lasă nici o îndoială că se simte ca acasă și taie o figură bună pe orice teren. GLE respectă strategia de design a purității senzuale și elimină margini individuale în favoarea suprafețelor generoase modelate. Suprafețele interacționează cu elemente grafice precise.

Secțiunea frontală a lui GLE emană prezența și puterea: acest lucru este asigurat de grila dreaptă a radiatorului într-o interpretare octogonală, sub protecția proeminentă a inserţiei cromate de pe bara frontală și capota cu linii scoase în relief. Acest aspect remarcabil este evidențiat de designul distinctiv al farurilor pe timp de zi și noapte.

Fasciculul ULTRA RANGE al farurilor LED MULTIBEAM produce intensitatea maximă a luminii permisă de lege, adică luminozitatea farurilor de fază lungă rămâne peste valoarea de referință de 1 lux la o distanță mai mare de 650 de metri. Stopurile sunt noi şi funcţionează pe bază de LED-uri de asemenea.

Privit din lateral, montantul C care îi este caracteristic lui GLE transmite stabilitatea de sine stătătoare. Roțile mari, în dimensiuni de la 18 şi până la 22 de inci, sunt adăpostite în arcuri ale roților cu garnituri proeminente. Acest lucru subliniază caracterul robust al SUV-ului, la fel ca railings-urile de pe acoperiș cu colțuri sau pragurile exterioare iluminate opționale. Încadrările cromate ale ferestrelor amintesc totuși de un model premium. (În galeria de imagini puteţi observa diferenţa dintre un GLE standard şi unul oferit cu pachet estetic AMG Line.)

Important mai este de menţionat că noul GLE are un coeficient aerodinamic de 0.29 Cd, cea mai bună din segmentul său. Aceasta este, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă față de modelul precedent (0.32). Bunele proprietăți aerodinamice au o contribuție esențială la consumul redus de combustibil în condiții cotidiene. Creatorii noului GLE l-au testat mult timp în tunelul de vânt din Sindelfingen pentru a-i optimiza numeroasele elemente aerodinamice de pe caroserie. Evident include şi o grilă activă a radiatorului AIRPANEL.

  • Design interior: lux elegant și progresivitate puternică

Interiorul noului GLE reprezintă un contrast dintre ambianța luxoasă, elegantă a unui habitaclu de lux marca Mercedes-Benz și caracteristicile robuste și progresive ale unui SUV. Elementul central în designul planşei de bord este un cockpit cu tentă elegantă, sportivă, cu un panou care se întinde pe orizontală şi se conectează vizual cu uşile.

Consola centrală proeminentă și ridicată creează un contrast robust cu aspectul plutitor al tabloului de bord. Ca o caracteristică tipică a maşinilor off-road, există două mânere proeminente pe consola centrală. În afară de o bună ergonomie, suprafețele din piele care bucură ochiul, creează o impresie modernă. Toate comenzile și afișajele sunt într-un design nou. Comenzile cu feedback haptic și audibil par să fi fost măcinate dintr-un bloc metalic solid. Volanul sport nou, cu design parcă sculptat al spiţelor, accentuează aspectul impresionant al interiorului SUV-ului.

Noua generaţie GLE este dotată standard cu sistemul multimedia revoluţionar MBUX. Cel din spatele volanului va vedea în faţa sa două ecrane de 12.3 inci fiecare, care sunt aranjate unul lângă altul pentru un aspect impresionant de ecran lat. Pentru panoul de bord sunt disponibile patru teme: Modern Classic, Sport, Progressive şi Discreet.

Opţional poate fi comandat MBUX Interior Assist, care permite, de asemenea, acţionarea intuitivă și naturală a diferitelor funcții ale MBUX prin recunoaștere mișcărilor şi gesturilor. O cameră din consola superioară înregistrează mișcările mâinilor și brațelor șoferului și ale pasagerului din față. Când o mână se apropie de ecranul tactil sau de touchpad-ul de pe consola centrală, afișajul media se schimbă, iar elementele individuale sunt evidențiate, de exemplu. Sistemul mai este capabil să distingă mâna șoferului de cea a pasagerului din drepta sa și, prin urmare, știe pentru care scaun urmează a fi activată funcţia de masaj, de exemplu.

Mai este disponibil un head-up display color configurabil cu o rezoluţie de 720 x 240 pixeli, proiectat pe parbriz.

Noul GLE are un ampatament considerabil mai lung decât predecesorul său (2.995 milimetri, plus 80 mm). Acest lucru creează mult mai mult spațiu, în special pentru pasagerii din spate. Zona pentru picioare din rândul al doilea de scaune a crescut cu 69 de milimetri până la 1.045 de milimetri. Tot acolo, spațiul pentru cap a crescut cu 33 de mm, până la 1.025 de mm, datorită banchetei fixe care se poate rabata în proporţie 40:20:40. Și deoarece montantul A este mai drept decât înainte, spațiul și confortul de intrare în primul rând au fost îmbunătățite.

La comandă, în premieră în segmentul SUV, este disponibil un al doilea rând de scaune cu șase ajustări complet electrice! Scaunele din dreapta și din stânga pot fi reglate separat înainte și înapoi cu până la 100 milimetri, spătarul este reglabil într-un anumit unghi și poate fi rabatat într-un raport 40:20:40, iar tetierele sunt ajustabile în înălțime. În mod tipic Mercedes, reglajele scaunelor din spate sunt controlate de un comutator în panoul ușii. Spătarul poate fi de asemenea complet aplecat în mod electric, folosind comenzi corespunzătoare din compartimentul pentru bagaje.

Capacitatea portbagajului a crescut până la 825 litri până în spatele scaunelor posterioare și poate atinge 2.055 de litri când acestea sunt rabatate. O creștere de 72 mm a lățimii de încărcare permite încărcarea obiectelor voluminoase mai ușor. Suporturile utile și elementele de protecție au fost special concepute ca accesorii pentru depozitarea practică a echipamentului de agrement în interior. În combinație cu suspensia pneumatică AIRMATIC, partea din spate a autovehiculului poate fi coborâtă cu aproximativ 40 de milimetri cu ajutorul unui comutator, pentru o încărcare și descărcare mai ușoară.

Este posibilă și o mai mare flexibilitate cu al treilea rând opţional de scaune rabatabile, care oferă două locuri suplimentare. Datorită funcției Easy Entry a celui de-al doilea rând de scaune reglabil electric, ocupanţii pot ajunge pe ultimele locuri destul de comod.

ENERGIZING seat kinetics este o altă inovație disponibilă pentru scaunele din față, în combinație cu reglarea complet electrică a scaunului cu funcție de memorie. ENERGIZING seat kinetics susține modificări ale poziției scaunelor prin mișcări ale pernei și spătarului scaunului.

Nu lipseşte nici sistemul ENERGIZING comfort control, care controlează diferite sisteme care asigură confortul în autovehicul și utilizează combinaţii de muzică şi iluminare ambientală, plus un număr de moduri de masaj.

  • Motor şi sistemul de tracţiune 4MATIC

Noul Mercedes-Benz GLE va fi lansat iniţial cu un nou motor pe benzină cu șase cilindri în linie și vor urma alte motorizări, inclusiv diesel și un plug-in hybrid. Modelul Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC este alimentat de un motor cu șase cilindri, electrificat sistematic cu tehnologie de 48 volți (consum combinat de combustibil: 9.6 – 8.3 l/100 km). Produce 367 CP și un cuplu de 500 Nm, iar suplimentar un sistem EQ Boost poate injecta pentru perioade scurte de timp alţi 22 CP şi 250 Nm de cuplu.

Demarorul/generator integrat (ISG) este responsabil pentru funcțiile hibride, cum ar fi EQ Boost sau recuperarea energiei, permițând în același timp economii de combustibil rezervate anterior pentru tehnologia hibridă de înaltă tensiune.

ISG elimină necesitatea folosirii unor curele pentru antrenarea componentelor auxiliare din partea frontală a motorului, ceea ce reduce lungimea sa totală. Designul subțire, împreună cu separarea fizică a orificiului de admisie/evacuare, creează spațiu pentru post-tratarea gazelor de eșapament aproape de motor. Sursa de alimentare de 48 V de la bord servește nu numai consumatorilor de mare putere, cum ar fi pompa de apă și compresorul de aer condiționat, dar și generatorului integrat de pornire (ISG), care furnizează de asemenea energie bateriei prin recuperare eficientă.

În toate variantele noului GLE, puterea este transmisă prin transmisia automată 9G-TRONIC. Vor exista la ofertă şi motoare cu patru cilindri, iar pe astfel de maşini, tracţiunea 4MATIC este realizată cu o cutie de transfer care transmite cuplul pe axe într-un raport fix de 50:50.

O cutie de transfer cu un ambreiaj multi-disc controlat electronic este folosită pentru celelalte motoare, de exemplu în GLE 450. Aceasta permite un transfer variabil al cuplului de antrenare de la 0-100% (cuplu la cerere) între axe.

De asemenea, nouă și disponibilă ca opțiune este o cutie de transfer special configurată pentru caracteristici superioare de conducere în off-road. În plus față de ambreiajul multi-disc cu funcție de cuplu oferit la cerere, acesta are un reductor de viteză și un efect de blocare automată de la 0-100% pentru condusul în off-road.

  • E-ACTIVE Body Control: Suspensie 48 V

Noul GLE va mai putea fi dotat cu noua suspensie opțională E-ACTIVE BODY CONTROL, care este acum combinată cu suspensia pneumatică AIRMATIC nou dezvoltată. Acesta este singurul sistem de pe piață în care forțele arcurilor şi amortizoarelor pot fi controlate individual la fiecare roată! Aceasta înseamnă că nu numai îndeplineşte funcţiile unor bare anti-ruliu, ci și contracarează înclinările și “ghemuirea”. Împreună cu funcțiile ROAD SURFACE SCAN și CURVE, fac din E-ACTIVE BODY CONTROL cea mai inteligentă suspensie din lume a unui SUV.

E-ACTIVE BODY CONTROL are un sistem electric de operare cu o tensiune de 48 V și este disponibil ca echipament opțional pentru variantele de motorizare cu șase sau mai mulţi cilindri. Pe suprafețele necorespunzătoare ale drumurilor, sistemul poate chiar să recupereze energia, reducând în jumătate cantitatea de energie necesară în comparație cu sistemul precedent din clasa S. Suspensia hidropneumatică generează forțe dinamice care suprapun forțele de suspensie pneumatică, și susțin și amortizează în mod activ corpul vehiculului, de exemplu în timpul accelerației liniare și laterale sau atunci când se conduce pe drumuri cu denivelări.

Modul Free-driving este o funcție complet nouă pentru off-road: dacă GLE a fost împotmolit în nisip, de exemplu, acest lucru poate ajuta la eliberarea mai ușoară a vehiculului în multe astfel de situații. Dacă este posibil, nivelul de suspensie este automat ridicat și coborât de mai multe ori, ceea ce modifică presiunea la sol a anvelopei și, prin urmare, îmbunătățește tracțiunea.

Vezi şi: (video) Funcţia deosebit de utilă pe care o va avea suspensia pneumatică a noului Mercedes-Benz GLE

Acționarea individuală a roților este o altă funcție nouă pentru condusul pe șosea. Acest lucru permite ca nivelul fiecărei roți să fie ajustat individual prin intermediul ecranului tactil al afișajului media, îmbunătățind astfel atitudinea vehiculului pe teren accidentat, de exemplu, când o roată este blocată într-un șanț sau când un arc de roată este contractat complet.

E-ACTIVE BODY CONTROL are și funcția de înclinare CURVE. Ca o motocicletă, GLE se înclină în curbe și permite astfel parcurgerea virajului în trei etape, practic fără o forță centrifugă. Dacă GLE este echipat cu o cameră multifuncțională stereo, este posibilă scanarea continuă a suprafaței drumului şi respectiv suspensia reacționează în prealabil la orice denivelare înainte ca vehiculul să se deplaseze peste ele și abordarea gropilor/confortul este compensat în mod substanțial.

În plus față de E-ACTIVE BODY CONTROL, este disponibilă o suspensie din oțel nou dezvoltată și o suspensie AIRMATIC recent dezvoltată cu Adaptive Damping System Plus (ADS+).

  • Sisteme de asistenţă a condusului: suport superior 

Noul GLE este debutul celei mai recente generații de sisteme de asistență la volanul Mercedes-Benz, oferind suport cooperativ șoferului. Nivelul de siguranță activă nu a fost îmbunătățit doar în comparație cu modelul precedent, deoarece unele funcții Intelligent Drive sunt, de asemenea, de neegalat dincolo de segmentul SUV.

Printre dotările incluse la acest capitol se numără:

  • Active Distance Assist DISTRONIC
  • Active Brake Assist
  • Active Stop-and-Go Assist
  • Active Steering Assist
  • Active Distance Assist
  • Active Blind Spot Assist cu avertizare la ieşirea din maşină
  • Trailer Manoeuvring Assist
  • etc.

În 1997, Mercedes-Benz a fondat segmentul SUV premium cu lansarea clasei M-Class. Din toamna anului 2015, familia modelului poartă numele GLE, punând accentul pe poziționarea sa ca SUV în familia modelului E-Class. Peste două milioane de clienți s-au decis în favoarea off-roaderului de la lansarea clasei M, iar GLE este cel mai bine vândut SUV din istoria Mercedes-Benz.

Noul Mercedes-Benz GLE va fi prezentat publicului pentru prima dată la Salonul Auto de la Paris (4-14 octombrie 2018). Acesta va la dealeri la începutul anului 2019 (în SUA și Europa), iar în primăvara anului 2019 în China. Noul GLE va fi produs în Tuscaloosa (Alabama, SUA).

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/