(video) Premieră: Noul Skoda CITIGOe iV – primul automobil electric de serie al mărcii

Împreună cu familia actualizată Superb, Skoda a prezentat acum câteva ore încă un automobil interesant înainte de a marca 125 de ani de la apariţie (în 2020), unul care introduce un nou capitol în istoria sa.

Primul electromobil al mărcii se numeşte CITIGOe iV şi este mai exact varianta electrică a modelului deja existent în gamă!

Cu zero emisii, agil și spațios, în ciuda dimensiunilor compacte, noul Skoda CITIGOe iV este un vehicul perfect pentru orașele moderne. Având doar 3.597 mm lungime și 1.645 mm lățime, cel mai mic automobil marca Skoda, are de asemenea un interior spațios pentru patru pasageri și o capacitate de 250 de litri a portbagajului, cifră care poate fi mărită până la 923 de litri cu rabatarea banchetei din spate.

CITIGOe iV este primul vehicul de producție complet electric al Skoda şi este dotat cu sistem de tracţiune faţă, dar şi un trifazat electromotor sincron cu magnet permanent din neodim care se găseşte pe aceeaşi punte (70.4 kg cu tot cu transmisie). Produce în total 83 CP şi 210 Nm de cuplu disponibil imediat (spre deosebire de cei 76 CP şi doar 95 de Nm ai motorului cu ardere internă).

Acceleraţia de la 60 la 100 km/h durează, prin urmare, 7.6 secunde, iar de pe loc şi până la 100 de km/h poate sprinta în 12.5 secunde. Viteza maximă este limitată la 130 km/h, ideală şi pentru deplasarea pe autostrăzi.

Noul Skoda CITIGOe iV este alimentat de o baterie litiu-ion de 60 Ah cu o capacitate de 36.8 kWh (248 de kg). Bateria din podeaua șasiului, localizată şi sub scaunele spate, măsoară 1.1 x 1.7 m și are o înălțime de doar 30 de cm. Se compune dintr-un total de 168 de celule și permite stocarea de energie pentru o autonomie de până la 265 km (ciclul de măsurare WLTP, consum realist 12-15 kWh/100 km).

Când setul de acumulatori se goleşte, acesta poate fi reîncărcat rapid până la 80% în doar o oră, dacă se foloseşte un cablu de încărcare CCS (Combined Charging System) conectat la un încărcător DC de 40 kW. Dacă se foloseşte un încărcător special de perete (wall box AC) de 7.2 kW, bateria este încărcată până la 80% în 4 ore şi 8 minute (5:30 ore pentru 0-100%) sau în 12 ore şi 37 minute dacă se foloseşte cea mai simplă staţie de încărcare casnică de 2.3 kW.

Atât sistemul de încărcare combinat CCS, cât și cablul necesar pentru încărcarea AC, vin standard pe maşina în nivel de echipare Style sau opţional pe cea în echipare Ambition. În cazul în care vreo opțiune de încărcare nu este disponibilă, la urma urmei bateria maşinii poate fi reîncărcată și utilizând o priză standard de uz casnic.

Skoda va oferi noul CITIGOe iV exclusiv ca un vehicul compact cu cinci uşi în nivelele de echipare Ambition şi Style. Electromobilul se deosebeşte şi vizibil de alte versiuni CITIGO cu motoare cu ardere internă, în special în partea frontală. Grila de radiator este finisată în culoarea caroseriei. Bara de protecţie frontală de asemenea a fost reproiectată.

Maşina mai vine cu lumini de ceață și lumini de zi LED ca dotări standard. Funcția primelor de iluminare a curbelor este opțională. Indicatorii de direcţie sunt integrați şi în carcasele oglinzilor laterale retrovizoare, fie ele de culoare neagră sau în culoarea caroseriei.

La fel ca alte modele noi, pe hayon nu se mai găseşte logoul mărcii ci denumirea ŠKODA. Din exterior, CITIGOe iV mai poate fi identificat prin insigna CITIGOe din spate.

Skoda CITIGOe iV Ambition va fi oferită cu jante din oțel de 14 inci, inclusiv cu capace Indus pentru ele şi anvelope standard 165/70. Unele din aliaj în două tonuri, cu accente negre şi de 16 inci, numite Scorpius, și cu anvelope 185/50 R16, vin ca o opțiune – dar standard pentru maşina în echipare Style. Jantele Scorpius sunt, de asemenea, disponibile într-o culoare argintie. Paleta de culori standard cuprinde nuanţele: Candy White, Tornado Red, Sunflower Yellow şi cea exclusivă pentru CITIGO – Kiwi Green. Opţionale sunt disponibile metalizate: Deep Pearlescent Black, Crystal Blue şi Tungsten Silver.

Interiorul lui Skoda CITIGO a fost, de asemenea, revizuit pentru versiunea iV. Panoul de instrumente negru și zona de deasupra sa – neagră în echipare Ambition şi argintie în echipare Style – au fost de asemenea reproiectate. Lista de dotări standard mai cuprinde: geamuri frontale acţionate electric, sistem Climatronic, închidere centralizată de la distanţă, radio Swing II și o stație de andocare a telefoanelor Move & Fun pe planşa de bord.

Folosind aplicația Move&Fun, un smartphone modern poate fi folosit ca afișaj suplimentar pentru afişarea informaţiilor provenite de la sistemele vehiculului, pentru redarea de conţinut media sau ca sistem de navigație. În plus, CITIGOe iV este dotat cu noi servicii mobile online pentru aplicație, permițând ca vizualizarea nivelului de energie a bateriei sau acţionarea sistemului de climatizare să fie accesate de la distanță. De asemenea, CITIGOe iV vine echipat standard cu sistemul Lane Assist, dar şi cu airbag-uri frontale, pentru cap şi pentru toracele pasagerilor din faţă.

Nivelul de echipare Style aduce suplimentar pe maşină un sistem de iluminare ambientală pentru planşa de bord, oglinzi laterale reglabile electric și încălzite, precum și un pachet Leather Detailing care include un volan, un levier şi o manetă a frânei de mână, toate acoperite cu piele. Scaunele din față sunt reglabile pe înălțime și mai dispun de huse dintr-un material textil de înaltă calitate. Mânerele ușilor au un decor cromat.

Mai există opțiunea unui pachet Comfort, care oferă scaune frontale încălzite, patru difuzoare suplimentare pentru sistemul audio și senzori de parcare spate. Un pachet de iarnă este, de asemenea, disponibil exclusiv pentru CITIGOe iV Style. În plus față de scaunele frontale încălzite, aceasta include, de asemenea, sticlă termoizolantă pentru parbriz, senzori de ploaie şi lumină, inclusiv funcţia animată Coming/Leaving Home pentru faruri şi stopuri. Lista de opțiuni include, de asemenea, un raft reglabil în portbagaj, cruise control sau geamuri posterioare şi lunetă fumurie, printre altele.

În cadrul evenimentului de prezentare, Skoda a promis că până la sfârşitul lui 2022 va avea în gamă 10 modele electrificate, iar conceptul Vision iV se va transforma în primul electromobil construit pe baza platformei MEB.

Producţia noului CITIGOe iV va demara din a doua jumătate a acestui an. Preţul de start s-a promis a fi accesibil – mai mic de 20.000 de euro!

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/