in , ,

(video) Project Gold a fost vândut la licitaţie! Şi-a găsit proprietar în doar 10 minute

(update 29.10.2018) După un total de 37 de oferte şi zece minute de suspans, premiul principal pentru toţi colecționarii de maşini Porsche a fost gata de plecare spre o nouă casă. În acest weekend, maşina sport Porsche 911 Turbo Classic Series “Project Gold” a fost vândută la Porsche Experience Center Atlanta (SUA) ca parte a evenimentului Porsche 70th Anniversary Auction 2018, organizat de casa RM Sotheby’s.

Această mașină, bazată pe o caroserie originală 993, a fost vândută pentru suma totală de 2.743.500 de euro. Modelul unic, creat de Porsche Classic, este deja considerat un element de colecție extrem de căutat.

Venitul net de 2.589.027 de euro va fi transmis direct fundației non-profit Ferry Porsche, care a fost înființată anul acesta pentru a marca aniversarea mărcii “70 de ani de mașini sport Porsche”. Fundația sprijină activitatea în domeniul educației, cercetării, sportului, culturii și afacerilor sociale.

Interesant este că acest 911 Turbo clasic a fost estimat la 154.473 de euro, ceea ce este echivalent cu prețul de vânzare cu amănuntul pentru un 911 Turbo S din 1998!

Un total de 51 de vehicule marca Porsche au intrat sub ciocan în timpul licitației din Atlanta.


(24.08.2018) Premieră: Project Gold s-a transformat în ultimul Porsche 911 Turbo clasic, cu motor răcit cu aer

Porsche Classic a construit o maşină de colecție extrem de dorită: ultimul 911 Turbo cu un motor răcit cu aer, după 20 de ani de la încetarea producţiei în serie a unor astfel de automobile. Prin prezentarea sa virtuală de astăzi, constructorul german pune punct unei serii de teasere video despre maşina cunoscută până acum sub denumirea de Project Gold.

Dezvoltând 450 de cai putere, clasicul automobil sportiv îşi va sărbători premiera mondială şi cea publică la reuniunea Porsche Rennsport de pe circuitul american Laguna Seca, la 27 septembrie 2018.

Designul acestui 911 Turbo de generaţie 993 se bazează pe o caroserie originală, iar aspectul vehiculului este la fel de unic ca și istoria sa. Maşina este vopsită în culoarea Golden Yellow Metallic, aceeaşi fiind aplicată şi pe ediţia limitată de maşini 911 Turbo S Exclusive Series.

Roțile negre sunt evidențiate prin accente Golden Yellow, în timp ce scaunele și ornamentele interioare sunt finisate în negru cu detaliile aurii. Caroseria dispune de prize de aer laterale caracteristice modelului 993 Turbo S, disponibile și ca opțiune pentru modelul 911 Turbo obișnuit din 1998.

“Project Gold” prezintă în mod fascinant abilitățile complexe ale Porsche Classic. Acest proiect demonstrează clar abordarea noastră strategică. Deși începem un nou capitol în istoria mașinilor noastre sportive cu Porsche Taycan, povestea despre modul în care compania a evoluat nu este mai puțin semnificativă. Dimpotrivă, acest 993 finisat în Golden Yellow demonstrează cât de incredibil de pasionați suntem în legătură cu tradiția brandului nostru”, a declarat Detlev von Platen, membru al Comitetului executiv responsabil de vânzări și marketing la Porsche AG.

“Project Gold” reprezintă contribuția spectaculoasă a Porsche Classic la celebrarea celor “70 de ani de mașini sport Porsche”. Cu această aniversare în minte, precum și cu cea a lansării care urmează pe piață a lui Taycan, ca prima mașină sport pur electrică Porsche, experții de la Porsche Classic au venit cu ideea construirii unui vehicul complet nou bazat pe o caroserie originală de tip 993, prezentând atât tradiția, cât și inovația.

Experții au putut să se bazeze pe o selecție de peste 6.500 de piese originale pe care Porsche Classic le oferă exclusiv pentru maşinile de generaţie 993. În general, divizia Classic stochează în prezent aproximativ 52.000 de piese, care pot fi achiziționate prin Porsche Classic Partners și Porsche Centers din întreaga lume pentru a repara și a restaura autovehiculele clasice Porsche.

Construcția vehiculului unic a durat aproximativ un an și jumătate! Caroseria a fost pentru prima dată trecută prin procesul de protecție împotriva coroziunii și de vopsire aplicat vehiculelor de serie de astăzi. Maşina de colecţie a fost apoi asamblată și setată totalmente de specialiștii Porsche Classic la atelierul de restaurare Porsche din Stuttgart.

Un nou motor boxer twin-turbo cu șase cilindri şi un volum de 3.6 litri, care dezvoltă 450 CP şi 585 Nm, a fost instalat, oferind aceeaşi performanță pe care a avut-o inițial vehiculul atunci când era încă în producție. Transmisia manuală și tracțiunea integrală au fost de asemenea furnizate din gama Porsche Classic de piese originale.

Numărul șasiului este urmat de cel al ultimului exemplar 993 Turbo, care a părăsit linia de producţie în 1998.

Elementele exterioare și interioare au fost coordonate cu experții specialiști ai Porsche Exclusive Manufaktur, cei care au fost responsabili de crearea seriei 911 Turbo S Exclusive, limitată la 500 de unități în întreaga lume. Pentru a completa aceste elemente, designerii de la Porsche au lucrat la gradientele culorilor și poziționarea insignelor, precum și asupra altor detalii interioare.

Modelul 993 rămâne o maşină de colecţie la mare căutare până în prezent și este considerat un vehicul extrem de sofisticat și de încredere. A fost primul 911 care avea un șasiu din aluminiu reproiectat, oferindu-i o agilitate excepțională în acea perioadă de timp. Versiunea 911 Turbo a modelului 993 a fost și prima care a avut un motor twin-turbo, transformând-ul în cel mai puţin poluant agregat care venea standard pe o maşină de serie în 1995, din toată lumea.

Secțiunea frontală îi este mai mică decât modelele anterioare 911, datorită trecerii de la faruri rotunde la unele semi elipsoide. Jantele  din aluminiu cu spițe rotunjite/îndoite era de asemenea o premieră printre alte maşini care utilizau jante din aluminiu. În total, doar 345 de exemplare 911 Turbo S 993 au fost construite, având un motor cu 450 de CP.

Exemplarul Porsche 911 Turbo “Classic Series” cu numărul ideologic #346, chiar dacă nu are litera S în denumire, va putea fi folosit doar pe circuite private.

După ce va fi prezentată public la sfârşitul lunii septembrie, exact peste o lună de zile va fi vândută la o licitaţie organizată de casa RM Sotheby’s la Porsche Experience Center din Atlanta. Banii încasaţi vor fi donaţi fundaţiei non-profit Ferry Porsche.

GALERIE FOTO: