(video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a III-a. Caroseria 964: un nou start pentru 911

Distribuie:
 • 6
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

La data de 27 noiembrie 2018, a opta generație a modelului Porsche 911 își va sărbători premiera mondială în Los Angeles. Se va întâmpla asta după 55 de ani de la debutul modelului original 911.

Va fi un eveniment foarte special şi este un motiv suficient pentru a arunca o privire înapoi la cele șapte generații anterioare. Vom publica şapte articole dedicate şi să continuăm cu povestea lui Type 964.

Iată primul: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea I. Originalul 911: capodopera de la Zuffenhausen

Iată al doilea: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a II-a. Modelul seriei G: 911-ul care şi-a luat avântul cu inovaţii tehnice

Cea de-a treia generație a acestei mașini sportive, cunoscută în interiorul companiei după numărul caroseriei, Type 964, a combinat silueta tradițională a modelului clasic cu tehnologia de ultimă oră. A fost, de asemenea, un pariu pe viitorul companiei, care se confrunta atunci cu provocări de ordin economic, un pariu pe care această a treia generație l-a câştigat.

Prima variantă de model a arătat imediat cât de avansat a ajuns să fie noul 911. Un sistem de tracţiune integrală, pe care Porsche îl proiectase inițial pentru masina sportivă de înaltă performanță 959, a fost introdus în serie pentru prima dată la bordul lui Carrera 4. Cu un sistem de distribuţie a puterii controlat electronic și regulat hidraulic, AWD-ul a fost cu mult înainte de timpul său. Sistemul de tracțiune integrală utiliza senzorii sistemului ABS, care, la fel ca servodirecția, au fost dotări standard pe acest model și nu un supliment opțional.

Modelul 911 Carrera 2 cu tracțiune spate a urmat în anul 1989. În același timp, versiunile în caroserii Cabriolet și Targa şi-au sărbătorit debutul lor alături de Coupe. În plus, în cadrul acelui corp cunoscut, în practică modificat doar prin intermediul barelor de protecție integrate, 85% din piesele unui 964 au fost proiectate de la zero.

Motorul boxer cu răcire cu aer a atins noi culmi în ceea ce privește volumul, urcând până la 3.6 litri și livrând deja 250 de CP pe modelele Carrera 2/4. Una dintre inovațiile tehnice ale motorului boxer a fost aprinderea cu două scântei, soluţie pe care Porsche o dezvoltase iniţial pentru o mai mare fiabilitate operațională în motoarele avioanelor. În același timp, ridicarea aerodinamică a punții spate a fost aproape complet eliminată datorită faptului că spoilerul din spate a devenit retractabil. Și a existat o altă caracteristică nouă: cutia de viteze adaptivă Tiptronic, care permite o schimbare a vitezelor fără întreruperi de putere.

Modelul jubiliar 911 a fost una dintre cele mai distinctive variante ale generației 964, cu doar 911 de exemplare speciale produse, care au marcat în anul 1993 trei decenii de când 911 a intrat pe piaţă – şi acestea s-au vândut ca pâinea caldă.

Cu aripi largi în față și în spate, acest model a combinat unitatea de propulsie de pe Carrera 4, caroseria unui 911 Coupe și șasiul cu roţi de 17 inci al modelului 911 Turbo, dar fără vreun spoiler spate. Porsche a combinat culoarea exterioară exclusivistă Viola Metallic cu un interior din piele în Rubicon Gray.

Adăugând la exclusivitate, un nou model 911 Speedster a fost lansat în 1993 şi avea un parbriz scurtat, cu o structură de acoperiș modificată și cu un panou cu semnătură „double-bubble” în spatele scaunelor din față. Doar 930 de autoturisme au fost construite pe baza modelului Carrera 2 Cabriolet, plus alte 15 vehicule cu un corp cu aspect lat, similar lui 911 Turbo.

Versiunile cu turbo compresoare au fost modelele vârf de gamă ale generaţiei 964. Modelul 911 Turbo a adoptat inițial motorul predecesorului său, de 3.3 litri volum, care la acel moment producea 320 CP, însă motorul de pe 911 Turbo S livra deja un număr impresionant de cai – 381! Mai târziu, la începutul anului 1993, Porsche a decis să-i schimbe motorul lui 911 Turbo cu unul nou de 3.6 litri şi cu 360 de CP.

A treia generaţie a stat pe piaţă deja doar şase ani. Între 1988-1994 s-au construit 63.762 de maşini.

Infografic despre a treia generaţie Porsche 911:


Distribuie:
 • 6
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate