(video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a IV-a. Caroseria 993: apogeul erei motoarelor răcite cu aer

Distribuie:
 • 94
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

La data de 27 noiembrie 2018, a opta generație a modelului Porsche 911 își va sărbători premiera mondială în Los Angeles. Se va întâmpla asta după 55 de ani de la debutul modelului original 911.

Va fi un eveniment foarte special şi este un motiv suficient pentru a arunca o privire înapoi la cele șapte generații anterioare. Vom publica şapte articole dedicate şi să continuăm cu povestea modelului Type 993.

Iată primul: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea I. Originalul 911: capodopera de la Zuffenhausen

Iată al doilea: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a II-a. Modelul seriei G: 911-ul care şi-a luat avântul cu inovaţii tehnice

Iată al treilea: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a III-a. Caroseria 964: un nou start pentru 911

Un lucru este sigur, și nu doar pentru fanii mașinilor sport de la Zuffenhausen: cea de-a patra generație a modelului 911 – 993 – este una dintre cele mai dorite ediții din istoria acestui vehicul clasic. Deși practic, numai linia de acoperiș a rămas neschimbată, noul model a impresionat cu o interpretare interesantă a designului ADN-ului 911, începând cu anul 1993.

Interacțiunea naturală dintre formele concave și convexe, barele de protecție integrate, ferestrele montate în spate şi posteriorul lat cu acele stopuri interconectate printr-o fâşie reflectorizantă a cucerit inimile aproape tuturor pasionaților de mașini sport. Chiar și noile aripi frontale, un design plat al acestora fiind posibil datorită instalării unor noi faruri poli elipsoid, au găsit rapid aprobarea pe scară largă.

Modelul 993 și-a subliniat poziția de lider în segmentul mașinilor sport cu ale sale caracteristici tehnice, cum ar fi șasiul LSA din aluminiu complet reproiectat, care a combinat construcția ușoară, stabilitatea și agilitatea.

Până în prezent, suspensia multi-link este considerată a fi etapa de dezvoltare finală a punții spate „Weissach”, care a făcut istorie cu proprietățile sale de auto-direcție. Rezultatul: proprietăți mai bune ale dinamicii conducerii şi un confort ridicat al suspensiei.

Noua generație a stabilit standarde cu a sa unitate de propulsie: modelul 911 Turbo cu tracțiune integrală standard a început din 1995 să fie oferit cu două turbo compresoare. Efectul a fost remarcabil – 408 CP! În același timp, motorul biturbo de 3.6 litri a fost atât de mult prelucrat în detalii, încât în acea perioadă genera cea mai mică cantitate de emisii printre toate agregatele de serie.

De menţionat că vârful de gamă al generaţiei 993 a fost modelul 911 GT2, cu tracţiune spate. Motorul de pe această maşină a fost forţat să producă 450 de CP şi în total au fost produse doar 100 de exemplare.

Inițial, Porsche a oferit modelul 993 doar în caroserie Coupe și Cabriolet. Targa nu și-a făcut debutul până în 1995, moment în care a venit cu un nou concept: în locul unui hardtop detașabil, avea un acoperiș din sticlă, panoramic, care, sub forma unei trape, aluneca în interior şi se poziţiona după lunetă!

A existat și o altă variantă de caroserie ca model de serie – Carrera 4S cu tracțiune integrală – urmată puțin mai târziu de Carrera S, care combina corpul lat şi şasiul preluat de la 911 Turbo. Singura diferenţă estetică de la exterior era practic lipsa spoilerului spate.

Motorul boxer cu şase cilindri a oferit un alt motiv pentru care modelul 993 este atât de popular în rândul colecționarilor și fanilor: aceasta a fost ultima unitate de propulsie de pe un 911 care dispune de răcire clasică cu aer. Inițial, cu o putere de 272 CP, modelul cu două supape, echipat din nou cu aprindere prin scânteie dublă, a livrat deja 285 CP începând cu 1995. De asemenea, Porsche a oferit opțional o variantă cu 300 de CP a motorului.

Transmisia manuală a fost de asemenea nouă: acum, cu o viteză maximă crescută până la 270 km/h, a primit cea de-a șasea treaptă pentru a acoperi acest interval complet, fără a limita dezvoltarea puterii motorului datorită unui raport lung. Modificările treptelor de viteză au fost și ele din ce în ce mai precise.

În final, mizând totul pe modelul 911, Type 993 a fost un succes pentru Porsche. Capitolul motoarelor răcite cu aer în istoria acestui model unic s-a încheiat cu a patra generație a acestei mașini sportive iconice în 1998.

A patra generaţie a stat pe piaţă deja un timp mai scurt – doar cinci ani. Între 1993-1998 s-au construit 68.881 de maşini.

Infografic despre a patra generaţie Porsche 911:


Distribuie:
 • 94
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...