(video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a V-a. Caroseria 996: primul 911 cu motor boxer răcit cu apă

Distribuie:
 • 17
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

La data de 27 noiembrie 2018, a opta generație a modelului Porsche 911 își va sărbători premiera mondială în Los Angeles. Se va întâmpla asta după 55 de ani de la debutul modelului original 911.

Va fi un eveniment foarte special şi este un motiv suficient pentru a arunca o privire înapoi la cele șapte generații anterioare. Vom publica şapte articole dedicate şi să continuăm cu povestea modelului Type 996.

Iată primul: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea I. Originalul 911: capodopera de la Zuffenhausen

Iată al doilea: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a II-a. Modelul seriei G: 911-ul care şi-a luat avântul cu inovaţii tehnice

Iată al treilea: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a III-a. Caroseria 964: un nou start pentru 911

Iată al patrulea: (video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea a IV-a. Caroseria 993: apogeul erei motoarelor răcite cu aer

Cu noua, a cincea generație a modelului 911 introdus în 1997, caroseria 996, Porsche a făcut un pas îndrăzneț pentru a opri utilizarea motoarelor răcite cu aer. După 34 de ani, producătorul de mașini sportive și-a redesenat complet imaginea cu noul 911 și a rezolvat astfel o serie de provocări urgente.

Ca parte a unui proces care a început cu modelul predecesor, accentul a fost pus pe reducerea costurilor de producție prin compatibilitatea maximă a pieselor cu alte serii de modele, cum ar fi Boxster, precum și pe respectarea reglementărilor actualizate privind siguranța și emisiile. Porsche a găsit calea spre viitor cu 996.

A făcut acest lucru păstrând proporții clasice și combinându-le cu tehnologia modernă – pe scurt, reînnoind o legendă a mașinilor sport și pregătind-o pentru viitor. Type 996 a avut o moștenire dificilă de urmat, dar a reprezentat și primul capitol al unei noi ere. Acest lucru a fost deja clar în design.

Rezultatul a fost un corp nou dezvoltat, care a impresionat cu un aspect elegant. De asemenea, dimensiunile au crescut: noul 911 a fost acum cu 18.5 centimetri mai lung, iar ampatamentul a fost de asemenea mărit pentru a doua oară în istoria modelelor de serie. Acesta a crescut cu 80 mm, în timp ce lățimea corpului a adăugat alţi trei centimetri.

Interiorul a avut de asemenea de câştigat în urma acestor schimbări: 996 oferea deja mai mult spaţiu în zona coatelor pasagerilor și un sentiment mai generos de spațiu per general. Panoul de bord a adoptat de asemenea un aspect nou: cele cinci ceasuri rotunde au fost îmbinate între ele – o altă interpretare a tradiției.

Cu toate acestea, cea mai mare revoluție a fost în spatele maşinii. Designul motorului boxer a fost păstrat, dar nu și răcirea cu aer, deoarece acest principiu de răcire nu avea rezerve suficiente pentru a se conforma reglementărilor din ce în ce mai stricte privind emisiile. În schimb, noul sistem dezvoltat, de răcire cu apă, a fost pregătit pentru viitor. Acest lucru a fost valabil și pentru performanța sa: motorul cu șase cilindri şi cu patru supape a generat 300 CP dintr-o unitate cu volum de 3.4 litri, cifre care corespund aproape cu exactitate legendarului model 911 Turbo 3.3.

După ce motorul a suferit un „facelift”, având un volum care a crescut până la 3.6 litri, a rezultat o putere de 320 de CP. Agregatul de pe modelul aniversar „40 Jahre 911”, lansat în 2004 într-un număr de 1.963 de maşini, a ajuns chiar să dezvolte 345 de CP.

Modelul Turbo din această generaţie, lansat în anul 2000, de asemenea a trecut pe un motor boxer răcit cu apă. Această tranziție a venit cu un impresionant record de circuit: fiind un agregat cu șase cilindri şi un volum de 3.2 litri, acesta a alimentat deja modelul 911 GT1, maşină care a câştigat cursa de 24 de ore de la Le Mans în 1998.

Datorită prezenţei a două turbo compresoare, motorul livra 420 CP pe maşina de serie. Acest 911 Turbo a fost, prin urmare, primul model de serie de la Porsche care a spart bariera de 300 de km/h.

După Turbo, în anul 2001 a fost introdus noul 911 GT2, a cărui motor a fost forţat să producă deja 483 CP. Mecanismele de frânare PCCB cu discuri carbono-ceramice și-a făcut de asemenea debutul pe această mașină sport extremă și era un echipament standard. Componentele erau cu 50% mai ușoare decât discurile de frână obişnuite și a avut o durată de viață de până la 300.000 de kilometri până la o ulterioară înlocuire în service.

Cu același motor, dar fără vreun turbocompresor, modelul 911 GT3 a marcat începutul unei noi ere: era o maşină capabilă să ofere o plăcere pură de condus, atât pe drumurile publice, cât şi pe circuite. De asemenea, a constituit baza pentru automobilele participante în cupele de brand ale Porsche și a fost punctul de plecare pentru multe victorii în întreaga lume.

Maşina din generaţia 996 a primit un motor cu aspiraţie naturală şi cu un volum de 3.6 litri, care a avut iniţial o putere de 360 de cai, ulterior cifra crescând până la 381 de CP. Porsche 911 GT3 RS a urmat în anul 2003 şi a devenit o ediţie mai hardcore a modelului obişnuit.

A cincea generaţie a stat pe piaţă între 1997 şi 2005. În toată această perioadă s-au construit 175.262 de maşini, aproximativ de trei ori mai multe decât s-au făcut în generaţia anterioară.

Infografic despre a cincea generaţie Porsche 911:


Distribuie:
 • 17
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate