(video) Şapte generaţii Porsche 911 – partea I. Originalul 911: capodopera de la Zuffenhausen

Distribuie:
 • 8
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

La data de 27 noiembrie 2018, a opta generație a modelului Porsche 911 își va sărbători premiera mondială în Los Angeles. Se va întâmpla asta după 55 de ani de la debutul modelului original 911.

Va fi un eveniment foarte special şi este un motiv suficient pentru a arunca o privire înapoi la cele șapte generații anterioare. Vom publica şapte articole dedicate şi să începem cu maşina care a schimbat lumea.

Legenda Porsche s-a „născut” la Salonul Auto Internaţional de la Frankfurt, în ziua de 12 septembrie a anului 1963. Porsche a prezentat atunci cu mândrie succesorul modelului 356. Noua mașină sport, inițial cunoscută sub denumirea de Porsche 901, a urmărit să facă paşi mari.

Pentru a reflecta ambițiile brandului, Porsche a jucat într-o ligă mai înaltă cu noul său model: un motor boxer cu șase în loc de patru și răcit cu aer în cele mai bune tradiții ale companiei, dar livrând în același timp 130 CP. Când noul model a intrat pe piață în 1964, acesta a fost redenumit în 911, ca rezultat al unei înţelegeri cu privire la drepturile asupra acestui număr, pe care le deţinea Peugeot. Ulterior, modelul 911 este rapid acceptat ca un Porsche „original”, deoarece performanța noului automobil sport depăşea toate așteptările. Atunci s-a şi format o scenă pentru o carieră globală de neegalat.

Porsche nu s-a oprit doar la producţia unui coupe şi a început să extindă gama de modele în mod repetat. În 1965, Porsche a răspuns unei discuții din SUA, care a promovat maşinile decapotabile ca fiind periculoase, prin lansarea modelului 911 Targa, botezat „safety cabriolet” pentru că avea o bară de protecţie în caz de răsturnare şi care făcea automobilul mai lat cu 20 de cm, alături de o secţiune detașabilă a acoperișului și un mini soft top în partea posterioară. Aceasta din urmă era cunoscută ca fereastra moale şi mai târziu a fost înlocuită de o fereastră panoramică cu geam termoizolant.

Numele „Targa” a fost derivat din cursa de anduranță Targa Florio din Sicilia, pe care Porsche a câștigat-o deja de patru ori.

În anul 1966, o altă „icoană” a designului şi-a sărbătorit premiera mondială împreună cu modelul 911 S care livra 160 de cai putere – janta Fuchs. Probabil cea mai faimoasă jantă din istoria automobilelor a intrat într-un nou segment tehnologic: fabricarea şi forjarea dintr-o singură bucată de aliaj a făcut-o mult mai ușoară.

Variantele de model suplimentare au fost gata în toamna anului 1967: modelul 911 T cu 110 CP a rotunjit gama (maşina verde), fiind poziţionat între cel de top 911 S (maşina maro) şi 911 E (maşina albastră), sufixul E făcând referire la un sistem de injecţie cu combustibil. Soluţia l-a făcut să aibă un motor mai curat şi cu aceste variante, Porsche a fost primul producător german de automobile care îndeplinea reglementările stricte privind emisiile, care existau deja în acea vreme în SUA.

Îmbunătățirea continuă a modelului cu format 2+2 al habitaclului a obținut un nou punct de referință la mijlocul anului 1968. A urmat un facelift uşor şi din anul 1969, ampatamentul primei generații 911 a crescut cu 57 de milimetri până la 2.268 milimetri. În primul rând, acest lucru a oferit mașinii sportive o manevrabilitate mai mare.

De asemenea, era motorului de 2.0 litri s-a încheiat în 1969: mărirea diametrului camerelor cilindrilor cu 4 mm a dus la creşterea volumului până la 2.195 cm³.

FOTO: motorul de pe Porsche 911 S 2.2 Coupe

Mai târziu, din anul 1972, volumul motoarelor a crescut din nou, până la 2.4 litri şi tot atunci a devenit posibilă alimentarea cu benzină de clasă standard. Puterea varia de la 130 la 190 de CP pe modelul 911 S.

FOTO: motorul de pe Porsche 911 S 2.4 Coupe

Modelul 911 Carrera RS 2.7 a debutat în anul 1972 şi şi-a făcut propria legendă cu al său spoiler „duck-tail” (coadă de raţă). Această mașină sport cântărea doar o tonă, dezvolta 210 CP și putea să atingă o viteză maximă de peste 245 de km/h.

Porsche spune că în total 1.525 de astfel de maşini au părăsit porțile uzinei din Zuffenhausen. Acest model, prin urmare, a încoronat prima generație 911.

Denumirea Carrera (din spaniolă însemnând cursă) a fost introdusă pentru prima dată anume cu acest model şi ulterior a devenit un brand al Porsche. Aceasta este folosită drept un semn de aducere aminte despre succesul companiei în cursa Carrera Panamericana.

Porsche a construit 111.995 de exemplare a modelului original 911, între anii 1963 şi 1973.

Infografic despre prima generaţie Porsche 911:


Distribuie:
 • 8
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate