in ,

(video) Şapte supercaruri rare pe care probabil nu le vei vedea niciodată stând în ambuteiaje

Rar se întâmplă ca să poţi admira maşini super sport în trafic deoarece acestea ştiu să se mişte rapid şi nu reuşeşti decât să vezi părţi ale caroseriei acestora. Da, există şi unele cazuri când proprietarii acestora opresc la semafor şi automobilul poate fi văzut de la câţiva metri în toată splendoarea.

FOTO: carthrottle.com

Dar nu aşa se întâmplă şi cu maşinile care sunt foarte rare şi poartă un caracter exclusiv, unele pe care este aproape imposibil să le întâlneşti şi mai ales să le vezi stând într-un ambuteiaj.

Iată şapte dintre ele, unora dintre care le este interzisă circulaţia pe drumurile publice, însă acest lucru nu le face mai puțin dorite.

  • Ferrari FXX K

Pe planetă există doar 40 de exemplare ale supercarului de circuit FXX K și toate acestea sunt stocate în garajele Ferrari. Odată ce proprietarul informează compania că dorește să se plimbe cu un FXX K pe oricare dintre pistele de curse auto din lume, mașina îi este livrată pe acea pistă împreună cu o echipă de specialişti.

Și da, pentru a achiziționa un FXX K trebuie să fii un client foarte loial al Ferrari și în același timp, cel puțin, proprietar al modelului LaFerrari.

Vezi şi: (video) Teroare pe circuitul Monza: Este testat noul Ferrari FXX K Evoluzione

Dezvoltarea modelelor FXX K și LaFerrari a fost realizată în paralel de către diferite grupuri de ingineri, astfel încât primul nu poate fi numit nicicum vreo versiune a lui LaFerrari. Unitatea de propulsie cu care este dotată un FXX K include un motor V12 natural aspirat și încă unul electric, care generează o putere totală de 1.050 CP.

https://www.youtube.com/watch?v=n_BI3l0SkFs

În 2015, prețul unui exemplar era de 2.8 milioane de euro. Acum cele care au un parcurs mic şi sunt disponibile pentru a fi cumpărate la sigur costă mult mai scump.

Actualmente pe piaţă există o singură ofertă activă şi aceasta propune un exemplar care are 2.000 de km parcurşi. Acesta se află în Dubai şi costă 3.5 milioane de euro. Pentru încă un milion în plus maşina poate fi omologată pentru a circula pe drumurile publice!

  • Aston Martin Vulcan

Un alt rezident al pistelor de curse auto, care nu are voie să călătorească pe șosea este Aston Martin Vulcan, a cărui tiraj este chiar mai modest decât cel a modelului Valkyrie, pregătit în colaborare cu Red Bull Racing.

Vezi şi: (foto) Cei care vor conduce un Aston Martin Valkyrie se vor simţi cu adevărat ca într-un monopost F1

Pe glob circulă doar 24 exemplare (sau stau în garaj), fiecare costând cel puţin 2.3 milioane de euro

Vulcan este echipat cu unul dintre cele mai performante motoare natural aspirate din lume, un V12 de 7.0 litri care dezvoltă 800 de CP. Cutia de viteze a supercarului monstruos este secvențială, cu șase trepte. Frânele sunt carbono-ceramice

Acceleraţia de la 0-100 de km/h o face în 2.9 secunde, iar viteza maximă depășește 350 km/h.

https://youtu.be/WhNiCBESAFY

  • NIO EP9

Supercar electric chinezesc, care este mai greu de cumpărat decât un Ferrari sau un Aston Martin? Se întâmplă şi aşa ceva!

Toate cele șase exemplare EP9 au fost achiziționate de către creatorii și acționarii principali ai companiei NIO, aşa că muritorii de rând (chiar și muritorii de rând care sunt foarte bogați), inițial nu au avut nici o șansă să-l achiziționeze.

Vezi şi: (foto/video) Premieră: NIO EP9 este cel mai rapid supercar electric din lume

Coupeul este echipat cu patru motoare electrice care produc în total 1.360 CP. Datorită tracțiunii integrale, precum și a 1.460 Nm de cuplu disponibili din start, până la 100 de km/h, NIO accelerează în doar 2.7 secunde, iar viteza maximă ajunge la 313 km/h.

https://youtu.be/gc_osZqQ0GQ

Aceasta este cea mai scumpă mașină electrică de serie din lume (costul fiecăreia depășind 1.2 milioane de dolari) și cea mai rapidă, potrivit performanțelor înregistrate pe Nurburgring. NIO EP9 face un tur al circuitului în 6:45,9.

Vezi şi: (video) Iată cum a fost stabilit recordul absolut de timp pe Nurburgring cu hipercarul NIO EP9

  • McLaren P1 LM

În mod ironic, modelul McLaren P1 LM este lansat și el în șase exemplare (cinci de vânzare plus un prototip) și este de asemenea nedespărțit de Nurburgring. Aceasta este cea mai rapidă mașină de serie, a cărei roți au atins asfaltul  legendarului circuit.

https://youtu.be/t3-M-80CAbY

Pe lângă capacitatea de a trece Nordschleife în 6:43,22, P1 LM este demn de remarcat pentru faptul că poate ieși pe drumurile obișnuite.

Vezi şi: (video) Recordul de timp pe Nurburgring, bătut din nou. De această dată cu un hipercar McLaren

Versiunea specială a supercarului P1 a fost construită de către McLaren în colaborare cu Lanzante Motorsport. Aceasta se remarcă printr-un kit aerodinamic îmbunătăţit și o unitate de propulsie hibridă care dezvoltă 1.000 de CP. De fapt, este un P1 GTR, dar mai ușor și cu înclinație spre străzile normale.

În cazul în care vă veţi dori o astfel de maşină, atunci când va fi disponibilă una va trebui să scoateţi din buzunar cel puţin trei milioane de euro.

Vezi şi: (foto) Se vând 1.000 de cai putere împachetați în cea mai frumoasă formă

  • Pagani Zonda Revolucion

Pagani Zonda Revolucion a fost construită în doar cinci exemplare. Ce timp înregistrează o astfel de maşină de parcurgere a unui tur al circuitului Nurburgring nu se ştie, însă există un zvon precum că Revolucion l-a trecut în puţin peste 6 minute și 30 de secunde.

https://youtu.be/zHeDCJcPlJ4

Având în vedere că predecesorul său Zonda R trecea distanța acestei piste în 6 minute şi 47 de secunde, nu există motive să nu credem unor astfel de zvonuri.

Vezi şi: (video) Miliardarul Roman Abramovici a arătat lumii câteva maşini exclusive din colecţia sa

La fel ca şi Zonda R, Revolucion nu o veți găsi pe străzile obişnuite ale orașelor – poate apărea doar pe vreun circuit sau autodrom. Motorul V12 natural aspirat, produs de AMG, pe Revolucion produce 800 de CP, ceea ce garantează o viteză maximă de peste 350 de km/h.

Fiecare dintre cele cinci exemplare ale Zonda Revolucion i-a costat pe actualii proprietari cel puțin 2.1 milioane de euro.

  • Lamborghini Veneno

Coupeul Veneno a fost produs în patru exemplare: trei dintre ele au fost trimise clienților (fiecare dintre ele fiind vopsite într-una din culorile drapelului italian – respectiv roșu, alb și verde), iar cea de-a patra, de culoare argintie, este încă folosită de Lamborghini la prezentări auto, expoziții și evenimente de promovare. Aceasta este așa-numita mașină “zero”.

Veneno a fost prezentat în anul 2013 la Salonul Auto de la Geneva.

https://www.youtube.com/watch?v=pYMkTznrJb4

Vezi şi: (foto) În Elveţia au fost confiscate maşinile exclusive ale fiului unui preşedinte african

Veneno a fost construit pe baza modelului Aventador, însă este cu aproximativ 125 de kilograme mai ușoar și cu 50 de CP mai puternic. Optimizarea aerodinamicii a afectat pozitiv viteza maximă + 5 km/h (355 km/h).

Fiecare dintre cele trei exemplare Veneno au fost vândute cu minim 3 milioane de euro, însă toate mașinile au fost achiziționate încă înainte de premieră.

  • Lotec C1000

Deși au existat multe astfel de exemple în istoria automobilelor, Lotec C1000 este un supercar unic, care nu este nici prototip, nici concept, nici o maşină de curse sau una care aşteaptă a fi omologată pentru a circula pe drumurile publice.

Este un simplu supercar, construit de către compania germană Lotec la comanda unui client din Emiratele Arabe și care a fost unul dintre cele mai rapide, în timpul său (1995).

Pe C1000 se poate vedea emblema Mercedes-Benz. Acesta nu este întâmplător – V8-ul de 5.6 litri care se află în spatele pasagerilor este făcut în Stuttgart şi mai are încă două turbine.

Puterea totală pe care o dezvoltă se ridică la 1.000 de CP, ceea ce îi poate permite să ajungă la o viteză mai mare de 370 km/h.

În 1995, mașina a costat 3.4 milioane de dolari, dar recent a fost vândută mult mai ieftin – doar un milion de dolari.

Vezi şi: Ştiai asta? Ce „apetit” au 12 dintre cele mai rapide automobile de pe planetă

https://youtu.be/OmEBViCgJik

Sursă: Motor

Iti place articolul?