in , ,

(video) SEAT Ibiza şi SEAT Arona pot fi comandate acum cu un frumos panou de bord digital

SEAT anunţă că încă două maşini din gama sa vor putea fi comandate cu un panou de bord digital. Dacă opţiunea a fost disponibilă pentru posesorii de Ateca şi Leon din ianuarie 2018, de astăzi va putea fi montată şi pe modelele Arona şi Ibiza.

SEAT Arona devine astfel primul crossover compact al mărcii care beneficiază de o asemenea dotare.

Panoul de instrumente digital, cu o densitate mare de pixeli (133 dpi), nu numai că are un design mai modern și versatil, dar oferă o mai mare funcționalitate, permițând șoferilor să vizualizeze totul, de la informații clasice găsite pe ceasuri analogice, cum ar fi vitezometrul și turometrul, până la hărți color ale sistemului de navigaţie.

Controlul imaginilor cu informaţii afişate este simplu și necesită ca șoferul să apese doar pe butonul de control “View”, montat pe volan, pentru a defila prin cele trei afișaje principale disponibile, minimizând distragerea atenţiei și maximizând claritatea informațiilor furnizate în funcție de nevoile conducătorului auto.

Tranzițiile informațiilor grafice pe ecranul TFT cu o diagonală de 10.25 inci şi cu o rezoluţie de 1280 x 480 pixeli se fac fără niciun fel de ezitare datorită ratei de reîmprospătare de 75 Hz.

Noul panou de bord este programat să arate trei afişări principale diferite: Classic, Digital şi Dynamic View.

  • Cea clasică oferă caracteristici analogice bine cunoscute, cum ar fi un vitezometru și un turometru, însă între aceste două cadrane digitale pot fi afișate date suplimentare, inclusiv informații din sistemul de navigație, sistemul audio, telefon, din timpul rulării şi din partea sistemelor de asistenţă, precum şi starea autovehiculului. Informaţii suplimentare mai pot fi afişate în centrul celor două cadrane digitale.

  • Cea digitală extinde harta pe aproape întreg monitorul, prezentând informații detaliate despre locația în se află şoferul la moment, soluţie care facilitează găsirea mai uşoară a parcărilor, a garajelor și urmărirea indicațiilor. Harta poate fi mărită sau micșorată la dorinţă. Între timp, această vizualizare oferă de asemenea toate informațiile din meniuri.

  • Afișajul dinamic oferă o claritate îmbunătățită pentru informațiile importante, cum ar fi indicaţiile turn-by-turn a sistemului de navigaţie, informații ale sistemelor de asistenţă precum monitorizarea benzii de rulare, avertizare pentru unghiul mort sau apropierea excesivă de autovehiculul din faţă, precum şi starea maşinii.

Date din timpul condusului pot fi afișate în toate vizualizările, inclusiv: consumul de carburant, distanța parcursă și odometrul. Sistemul poate permite, de asemenea, afişarea melodiei în curs de redare, în timp ce șoferul poate naviga prin biblioteca muzicală, practic fără să-şi ia ochii de la drum.

Și într-o lume care este conectată în mod constant, în cazul primirii unui apel, afișajul se va adapta automat pentru a include ID-ul apelantului, cu numele persoanei, care apare ca un “pop-up” pe ecran.

Apropo, afişajele Clasic şi Dynamic pot fi configurate după propriul gust şi setările pot fi salvate în trei profiluri diferite (avantajos pentru situaţia în care maşina este condusă de mai multe persoane dintr-o familie). De asemenea, SEAT Digital Cockpit are integraţi nişte senzori de lumină, care, în funcție de condițiile de iluminare ambientală și prin intermediul unui algoritm, adaptează iluminarea afișajului ecranelor vehiculului.

Opţiunea SEAT Digital Cockpit costă aproximativ 370 de euro în dependenţă de modelul maşinii.

Vezi pentru comparaţie cum arată panoul de bord digital a celor de la Skoda: (video) Skoda explică în detalii avantajele panoului de bord digital pe care l-a introdus în premieră pe Karoq