in , ,

(video) Sistemul de protecţie Halo: Cât de mult afectează câmpul vizual al unui pilot Formula 1

Decizia FIA de a introduce un sistem de protecţie pe monoposturile din Formula 1 a stârnit iniţial o mulţime de reacţii negative din partea conducerii echipelor, însă nu au avut de ales şi au trebuit să se adapteze.

Soluţia este numită Halo şi este o bară din titan cu trei capete şi cu o greutate aproximativă de 7 kg. Sistemul se montează deasupra cockpit-ului unde stă pilotul în monopost şi are menirea de a-i proteja capul în cazul unui accident, inclusiv cu o eventuală rostogolire.

Până în prima zi de teste a fost o mare dilemă: dacă această bară va afecta cumva câmpul vizual al pilotului? Un răspuns ni-l oferă pilotul Mercedes-AMG Petronas Motorsport Valtteri Bottas care primul a urcat a volanul maşinii pregătite pentru noul sezon.

“Sunt deja obișnuit cu Halo. Desigur, sistemul de protecție nu arată cel mai bine, dar cu multe elemente noi nu te adaptezi imediat. Cu Halo, mașina arată diferit, dar sunt sigur că spectatorii și piloţii se vor obișnui repede”.

*Puteţi asculta şi intensitatea sunetului produs de motor şi eşapament, pe care îl aude un pilot F1. Acesta s-a dovedit a fi destul de confortabil pentru auzul şoferilor, comparativ cu cel pe care îl aud cei din afara monopostului.

Sistemul de protecţie Halo este furnizat de compania germană CP Tech, care are o experienţă de peste 25 de ani în autosport şi în tehnologia de prelucrare mecanică a metalelor dure precum este titanul. Din acest an Halo este obligatoriu pentru orice echipă din Formula 1 şi Formula 2.

Un set cântăreşte aproximativ 10 kilograme cu toate piesele necesare fixării şi costă 12.700 de euro. Componenta este atât de dură încât poate rezista chiar la greutatea unui autobuz cu două etaje care circulă pe străzile Londrei.


În context, iată cum au decurs primele patru zile de teste pre-sezon (26 februarie – 1 martie):

Amintim că înainte de startul noului sezon de Formula 1, la 25 martie în Melbourne, Australia, echipele vor mai avea la dispoziţie alte patru zile de teste în care îşi vor ajusta maşinile (6-9 martie).

Vezi şi: Calendarul Formula 1 pentru 2018: Două Mari Premii cu dată modificată, două noi şi unul exclus