(video/update) Situația în Chișinău privind deszăpezirea și circulația transportului public la ora 15:30

(update 15:30) La această oră, transportul public de călători, troleibuze și autobuze, circulă pe toate liniile prevăzute, în condiții de iarnă. Este de menționat că au fost restabilite integral itinerarele de circulație ale rutelor de troleibuz nr. 31 și nr. 33, spre Sângera și spre Stăuceni.

De asemenea, sunt reluate la capacitate obișnuită, liniile de autobuz spre Vadul lui Vodă, nr. 31 și spre Ghidighici, nr. 46.

ÎM Regia “Exdrupo” intervine în continuare pe străzile principale și pe cele pe care circulă transportul public, în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare, precum și în situațiile problematice apărute. Până la această oră, drumarii au împrăștiat 680 tone de antiderapant și circa 60 tone de sare.

Drumarii fac apel către automobiliști de a ocoli străzile în pantă, pentru a evita situațiile dificile în trafic.

În acelaşi timp, Regia locativ-comunală și amenajare intervine la deszăpezire cu 35 de utilaje și 380 de muncitori, în stațiile de așteptare, pe trecerile de pietoni, pe trotuare și în intercartiere. Pe străzile secundare, Regia curăță drumul prin implicarea utilajelor specializate, închiriate de la agenți economici privați.

De asemenea, Î.M. “Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” lucrează în parcuri, grădini publice, scuaruri, alei pietonale, pe bd. Grigore Vieru și bd. Mircea cel Bătrân, cu 7 utilaje de deszăpezire și cu implicarea a 267 muncitori.


(update 13:30) Primăria municipiului Chişinău informează despre situaţia în oraş la ora 13:30, în condiție de ninsoare abundentă și instalarea stării de Cod Galben de ninsori.

În perioada de referință, ÎM Regia “Exdrupo” intervine pe străzile principale și pe cele pe care circulă transportul public, cu 36 de utilaje, în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare, precum și în situațiile problematice apărute.

De asemenea, serviciile de deszăpezire intervin prin echipe mobile, pe întreg teritoriul orașului, pentru a curăța străzile, unde se formează acumulări de zăpadă, precum și în pasajele subterane. Până la această oră, drumarii au împrăștiat 600 tone de antiderapant și circa 60 tone de sare lichidă.

Străzi închise nu sunt, deși, temporar, pe anumite segmente se înregistrează blocaje, datorate accidentelor de circulație sau deplasării lente ale mașinilor din cauza ninsorii.

Transportul public circulă pe toate rutele municipale, deși 2 linii de troleibuz cu itinerar spre suburbii și anume nr. 31 și nr. 33, spre Sângera și Stăuceni și-au scurtat traseul până la intrarea în localitate.

Totodată, linia de autobuz nr. 31 care circulă până la Vadul lui Vodă, merge doar până în localitatea Budești, iar ruta nr. 46 circulă până la intrarea în comuna Ghidighici.

De asemenea informăm că administrația Î.M. “Parcul Urban de Autobuze” a decis retragerea de la rută a celor 9 autobuze cu remorcă. Măsura este luată în scopul evitării blocajelor de trafic.

În acelaşi timp, Regia locativ-comunală intervine, repetat, la deszăpezire, în stațiile de așteptare și pe trotuare, cu implicarea a 35 de utilaje și 400 de muncitori.


(update 12:00) Primăria municipiului Chişinău informează că la această oră, serviciile municipale intervin pe arterele capitalei și anume în zonele unde s-au format blocaje din cauza accidentelor rutiere, în contextul ninsorilor abundente. Astfel, situații privind dificultăți de circulație sunt înregistrate în unele localități suburbane, pe unde circulă transportul public.

În acest context, au fost prescurtate temporar rutele de autobuz: nr. 9, nr. 11, nr. 26 și nr. 46. Măsura a fost luată pentru a facilita intervenția serviciilor de deszăpezire.

La ora actuală a fost deblocată intersecția șos. Hâncești –  str. Lech Kazcynski, pentru a facilita circulația transportului public. De asemenea, drumarii intervin la intersecția str. Burebista – șos. Muncești, unde este înregistrat un blocaj al traficului rutier din cauza unui accident rutier.

La fel, preturile de sector intervin la deszăpezire cu tehnică contractată suplimentar, în sectoare particulare și stații de așteptare.

“De 36 ore toți cei 600 de colegi ai noștri lucrează fără întrerupere, cu câteva ore de odihnă între ture. De asemenea, a fost contractată și tehnică adițională”, a declarat pe o reţea de socializare primarul general interimar Ruslan Codreanu.

Pe parcursul zilei, ÎM Regia “Exdrupo” intervine cu 36 de autospeciale pe întreg teritoriul orașului, pentru a curăța străzile. În intervalul orelor 08:00-11:00 au fost împrăştiate circa 500 de tone de material antiderapant şi peste 50 tone de sare lichidă.


(09:00) Primăria municipiului Chişinău informează despre situaţia în oraş, la ora 9:00, în condiție de ninsoare abundentă. În dimineaţa zilei de astăzi, la linie au fost emise 307 troleibuze şi 91 de autobuze. Administrația RTEC Chișinău a decis retragerea de la linie a opt troleibuze cu remorcă și înlocuirea acestora cu unități obișnuite, aflate în rezerva întreprinderii.

La această oră, în capitală se circulă în condiții de iarnă, în regim de Cod Galben de ninsori, iar serviciile de profil intervin, în conlucrare cu Inspectoratul Național de Patrulare, pentru depășirea situațiilor problematice apărute. Străzi închise nu sunt! Transportul public circulă pe toate rutele municipale.

Vezi şi: (foto) Anunţ de ultimă oră! Sistare de circulaţie pentru transportul greu pe tot traseul M1

Pe parcursul zilei de vineri, ÎM Regia “Exdrupo” intervine prin echipe mobile pe întreg teritoriul orașului, pentru a curăța străzile, unde se vor forma acumulări de zăpadă.

Din această noapte, de la ora 3:30, drumarii au împrăștiat antiderapant cu 30 de unități specializate, inclusiv cu 7 greidere în suburbii. Pe parcursul nopții au fost utilizate 280 tone de antiderapant, în timp ce ieri au fost împrăștiate circa 600 tone de nisip cu sare.

În acelaşi timp, Regia locativ-comunală a intervenit noaptea de la ora 1:00, cu 36 de utilaje, fiind împrăștiate 5 tone de antiderapant, pe trotuare, în intercartiere și în curți. De asemenea, de la ora 5:00, circa 350 de muncitori lucrează la curăţarea staţiilor de aşteptare a transportului public.

Pe parcursul zilei de vineri, 400 de muncitori vor participa la deszăpezirea trotuarelor.

Vezi şi: (video) RTEC a montat o lamă de curăţare a drumurilor pe un troleibuz! Vezi cum se descurcă

Autoritățile municipale îndeamnă în continuare cetățenii să utilizeze transportul public, în defavoarea mașinilor personale; automobiliștii să nu parcheze pe marginea străzilor și pe trotuare, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util! De asemenea, agenţii economici din Chişinău și gestionarii de imobile sunt chemați să-şi cureţe zăpada de pe teritoriul în care activează.

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

Vezi şi: (foto) Ce se întâmplă în Republica Moldova la moment: Care este starea vremii şi cea a drumurilor

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/