(video) Ştiai asta? Motorul de pe Aston Martin Valkyrie se poate roti până la 11100 de rpm

Distribuie:
 • 33
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Odată cu dezvoltarea noului său motor V12 progresiv, a venit timpul ca Aston Martin să dezvăluie unul din cele mai bine păzite secrete despre noul hipercar Valkyrie, care urmează a fi prezentat în versiune finală în câteva luni. Vorbim despre „inima” acestei maşini, care aduce tehnologii din Formula 1 pe un automobil stradal.

Dezvoltat în colaborare cu partenerul tehnic Cosworth, noul motor V12 a trebuit să satisfacă o scurtă, dar extraordinară descriere: expresia finală a unui motor cu combustie internă.

Programul pentru noul Valkyrie a cerut încă de la început un motor aspirat în mod normal, pentru că în timp ce un agregat cu turbo compresor a ajuns la o vârstă matură și oferă beneficii semnificative și răspândite, în special pentru o maşină stradală, totuşi nu este capabil să ofere acel absolut de performanţă, entuziasm şi emoţie. Anume aceste lucruri înseamnă puritatea fără compromisuri a aspirației naturale.

Motorul dezvoltat de Aston Martin, Red Bull şi Cosworth este o capodoperă absolută. Dispunând de un volum de 6.5 litri şi un unghi de 65 de grade a V-ului, agregatul stabilește standarde excepționale pentru turații maxime și ieșiri specifice de putere, cu o putere de vârf certificată de 1.014 CP (sau 156 de CP/litru) la o viteză de rotaţie de 10.500 rpm, înainte de a continua până la maximumul de 11.100 de rpm, o cifră care este fără precedent pentru un automobil stradal, cu motor aspirat natural şi cu emisii. Cuplul maxim este de doar 740 Nm la 7.000 de rpm.

Cu aceste performanţe de vârf livrate exclusiv de motorul cu ardere internă, acestea urmează a fi amplificate în continuare de un sistem hibrid de propulsie, cu baterii, detalii despre care vor fi dezvăluite mai târziu în programul de dezvoltare.

Experiența în F1 a companiei Cosworth este evidențiată și în greutatea motorului lui Aston Martin Valkyrie, care stabilește de asemenea noi standarde. Având în vedere că motorul este un element cu adevărat stresant al mașinii (dacă este scos nu mai există nimic care să unească roțile din față cu cele spate!) şi nivelul tehnologiei din sistemul de combustie, menținerea unei greutăți reduse a fost o provocare imensă. Mai ales pentru că programul a evitat în mod activ utilizarea aliajelor extreme care sunt atât de noi încât proprietățile lor materiale nu au fost dovedite în timp.

În afară de piesele principale turnate – blocul cilindrilor, capul cilindrilor, capacele şi structura arborelui cu came – majoritatea componentelor interne ale motorului sunt prelucrate din material solid. Printre acestea se numără biele din titan şi pistoane similare cu cele folosite de monoposturile F1. Acest lucru nu permite doar utilizarea materialului cu proprietăți ideale, ci însăşi procesul de prelucrare ultra-fină înseamnă o consistență mai mare și componente optimizate pentru masă minimă și rezistența maximă.

Rezultatul este un motor care cântărește doar 206 kg! Pentru comparație, motoarele Cosworth de 3.0 litri V10 F1 (ultimele folosite înainte de limitele de greutate impuse de FIA) au cântărit 97 kg. Dacă acesta este scalat până la 6.5 ​​litri, acest motor pur de curse va cântări 210 kg.

Unul dintre cele mai bune exemple ale optimizării minuțioase implicate este cum a fost prelucrat arborele cotit. Acesta începe să apară dintr-o bară de oțel solidă cu diametrul de 170 mm și o lungime de 775 mm, care este mai întâi zdrobită, apoi tratată termic, prelucrată, tratată termic din nou, urmată de alte două procese complexe și într-un final finisată complet.

După finalizare, 80% din bara originală a fost prelucrată și sase luni au trecut de atunci, însă produsul final este un arbore cotit care este în mod uimitor cu 50% mai ușor decât cel folosit în iconicul motor V12 (de asemenea dezvoltat de Cosworth) al lui Aston Martin One-77, un supercar care produce 760 de CP și care acum 10 ani, pentru o vreme, era cel mai puternic motor natural aspirat de pe vreo maşină stradală.

Toate aceste lucruri fac din noul V12 de pe Aston Martin Valkyrie o capodoperă de la unul dintre cei mai iluștri constructori de motoare: un agregat cu combustie internă fără precedent. Urmează doar să-l vedem în practică!

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 33
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...