(video) Studiu: Iată cât de mult distrag atenţia sistemele multimedia din automobile

Distribuie:
 • 2
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Nu este pentru nimeni un secret că sistemele multimedia cu ecrane color şi interfaţă atrăgătoare, care pot fi deja găsite în prezent şi pe cele mai „de buget” automobile, sunt capabile într-o măsură semnificativă să îi distragă atenţia unui şofer în timpul condusului.

Dacă anterior pentru a controla sistemul audio sau cel de climatizare era necesar doar acţionarea câtorva manete sau comutatoare, în prezent astfel de comenzi, fie ele tactile sau analogice, trebuiesc găsite pe planşa de bord sau volan printre multe altele, a căror număr pot atinge şi 50!

O astfel de abundență de sisteme controlate prin mici butoane pur și simplu împrăștie atenția conducătorilor auto prin partea frontală a habitaclului. Dacă un simplu comutator al sistemului de climatizare poate fi rotit fără a lua ochii de la drum, atunci o comandă tactilă similară necesită o atenţie mai sporită la activare.

Toate aceste lucruri le confirmă şi rezultatele unui studiu efectuat pe scară largă de Asociaţia americană de automobilism. În acesta au participat 30 de automobile din gama anului 2017, 12 dintre care sunt echipate cu sisteme multimedia care permit schimbul setărilor navigaţiei chiar în timpul deplasării.

S-a constatat că anume acestă opţiune, cea de setare a navigaţiei, le-a distras cel mai mult atenţia majorităţii participanţilor care au urcat la volanul maşinilor.

În mediu unui şofer i-au trebuit circa 40 de secunde pentru a seta navigaţia. Dacă face acest lucru la o viteză de 40 de km/h, în tot acest timp automobilul traversează o distanţă egală cu lungimea a patru terenuri de fotbal.

De asemenea, în această perioadă de timp, distragerea atenţiei de la drum doar pentru două secunde măreşte de două ori probabilitatea producerii unui accident rutier.

De mai puţină concentrare au avut nevoie participanții la experiment pentru a scrie un SMS. Controlul vocal al acestei funcţii nu rezolvă necesitatea întocmai pentru că întâi trebuie activată, iar şoferii nu numai că pierd timp suplimentar, ci şi renunţă la ea pentru că este incomodă, folosind metoda manuală de apăsare a literelor pe ecrane tactile.

Vezi şi: Obişnuieşti să scrii mesaje în timp ce conduci? Ia aminte la cele ce vei vedea într-un spot video

În ceea ce privește în sine sistemele multimedia din automobilele participante la teste, atunci doar şapte din 30 au fost recunoscute de şoferi ca fiind intuitive. Celelalte 23 s-au dovedit a fi prea complexe pentru a fi gestionate în timpul rulării şi utilizarea lor le distrăgea atenţia cel mai mult.

Rezultatele cercetărilor au fost afișate pe nişte diagrame, acolo unde nota cea mai mică înseamnă cel mai bun rezultat. O linie neagră întreruptă la „0” înseamnă nivelul de distragere a atenției șoferului pentru a găsi o soluţie la o singură sarcină, iar linia roșie – soluţii la un set de activități conexe.

Nivelul de distragere a atenţiei vizuale

Nivelul de distragere a atenţiei la diverse funcţii (navigaţie, mesaje text, apeluri telefonice şi sistem audio)

Nivel general de distragere a atenţiei

Rezultate generale:

Nivel de distragere a atenţiei
ModeratMareFoarte mare

Chevrolet Equinox  LT

Ford F250 XLT

Hyundai Santa Fe Sport

Lincoln MKC Premiere

Toyota Camry SE

Toyota Corolla SE

Toyota Sienna XLE

Cadillac XT5 Luxury

Chevrolet Traverse LT

Dodge Ram 1500

Ford Fusion Titanium

Hyundai Sonata Base

Infiniti Q50 Premium

Jeep Compass Sport

Jeep Grand Cherokee Limited

Kia Sorento LX

Nissan Maxima SV

Toyota Rav 4 XLE

Audi Q7

Chrysler 300 C

Dodge Durango GT

Ford Mustang GT

GMC Yukon SLT

Honda Civic Touring

Honda Ridgeline RTL-E

Mazda3 Touring

Nissan Armada SV

Subaru Crosstrek Premium

Tesla Model S

Volvo XC60 T5 Inscription

GALERIE FOTO:


Distribuie:
 • 2
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...