(video) Tehnologia care va prelungi viaţa motorului cu ardere internă. Fostul şef Porsche a devenit acţionarul companiei care o deţine

Distribuie:
 • 63
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

În timp ce mai mulţi importanți producători de automobile din lume cheltuiesc miliarde de dolari în dezvoltarea mașinilor electrice, o mică firmă germană numită MWI dezvoltă de câţiva ani o tehnologie înregistrată intelectual deja în peste 50 de ţări. Vorbim despre un sistem revoluţionar de aprindere, prin care se poate prelungi durata de viaţă a motorului cu ardere internă, în condiţiile de mediu care devin tot mai stricte.

Recent, s-a aflat că fostul şef Porsche Wendelin Wiedeking a devenit acționar al MWI, semn că dezvoltarea sistemului este cu adevărat promițătoare şi este mai aproape de a fi comercializată în masă.

Compania MWI Micro Wave Ignition AG a fost înființată în 2005 de un grup de cercetători și întreprinzători germani și de peste zece ani a dezvoltat un sistem inovator de aprindere a amestecului aer-combustibil în motoarele cu combustie internă, care utilizează impulsuri cu microunde! 

În esență, dezvoltatorii au transformat camera de combustie într-un cuptor cu microunde în care acest amestec se „prăjeşte”. 

Aprinderea amestecului de la un emițător special are loc pe tot volumul camerei de ardere și la temperaturi mai scăzute în comparaţie cu bujiile tradiţionale care produc doar o scânteie. În teorie, soluţia germanilor permite reducerea consumului de combustibil al motorului cu 30% și reducerea emisiilor nocive în atmosferă cu 80%! 

Testele de laborator pe care MWI le efectuează începând cu anul 2009 la oficiul său din Empfingen (situat la o oră la sud-vest de Stuttgart) au avut drept rezultat o scădere a consumului de combustibil cu doar 13-20% şi acest lucru este deja un pas înainte.

De-a lungul anilor, compania a emis zeci de brevete și se pregătește să introducă tehnologia sa pe mașinile de serie: în prezent caută investitori și se află în discuții cu producători de automobile din Coreea de Sud și China, transmite Bloomberg. Agenția notează că în documentul pe care MWI îl trimite potențialilor parteneri, Wendelin Wiedeking a fost citat spunând că deține un pachet de acţiuni de 20%:

„Sunt convins că MWI este o inovație progresistă, cu un potențial mare de piață”.

Din 1993 până în 2009, Wiedeking a condus Porsche, iar autoritatea sa în lumea automobilelor este de neclintit, adică investitorii, considerând că un specialist de o astfel de clasă înaltă este legat de MWI, ar trebui fără ezitare să investească în această tehnologie de aprindere cu microunde. Dezvoltatorii susțin că sistemul de aprindere cu microunde poate funcționa cu orice tip de combustibil (benzină, motorină, kerosen, alcool) și nu necesită modificări semnificative în proiectarea motorului. Emiţătorul lor este pur și simplu instalat în locul unei bujii tradiționale. Desigur, aprinderea cu microunde poate fi folosită şi în afara industriei auto, de exemplu în cea aeronautică, construcția navală, transportul feroviar etc.

Săptămâna trecută, serviciul de presă al MWI a anunțat că tehnologia de aprindere cu microunde va fi testată în practică din 2019, în noul sezon a mono campionatului Porsche Mobil 1, pe maşinile echipei Fach Auto Tech.

Emiţătorul de microunde MWI şi bujia tradiţională

Maşini de serie dotate cu acest tip nou de bujii ar trebui să apară deja peste câţiva ani pentru ca să fie pregătite pentru următoarele norme ecologice care se vor aplica către 2030, astfel încât VW s-a cam grăbit când a anunţat că se pregăteşte de producţia ultimei generaţii de motoare cu combustie internă.

Chiar și Mazda, care astăzi se poate numi pe bună dreptate unul dintre salvatorii motorului cu ardere internă, este nevoită să dezvolte mașini electrice (prima de serie a fost promisă pentru 2020) pentru a reduce emisiile de CO2 până în 2050 cu 90%. Este posibil ca, prin folosirea acestui sistem de aprindere cu microunde, niponii să reușească să-şi pună în aplicare planul fără electrificarea în masă a gamei de modele. 

Acționarii MWI se bazează anume pe o astfel de ordine de idei: vânzarea tehnologiei lor acelor companii care doresc să producă mașini cu motoare cu ardere internă cât mai mult timp posibil. Un lucru principal însă trebuie asigurat întâi: „cuptorul cu microunde” din camera de ardere ar trebui să funcționeze fără deficiențe pentru o lungă perioadă de timp și să asigure puritatea declarată a gazelor de eșapament, ceea ce, sincer, este îndoielnic.

Vezi şi: Bosch – salvatorul motoarelor diesel? A găsit cum să facă să emită doar 13 mg/km de NOx!


Distribuie:
 • 63
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •