(video) Test Drive: Noul Porsche Panamera – Premieră

Autor: Constantin Mihalachi
Vă salut dragi prieteni. Iată că a venit marele moment ca să prezentăm unul dintre cele mai așteptate test drive-uri din acest an și mă bucur nespus de mult că el vine în premieră pe AutoBlog.MD. Doar redacția noastră a fost invitată la evenimentul de presă ce s-a ținut în Polonia, unde pe parcursul a câtorva zile am testat trei versiuni ale noii generații Panamera – 4S, 4S Diesel și uimitorul Turbo!

În trecut, am avut norocul să testez toate versiunile primei generații Panamera, atât pe circuitele de curse, drumurile publice sau chiar pe zăpada și gheața din Finlanda, dincolo de Cercul Polar. De această dată însă aveam în fața mea multe drumuri naționale care au fost înfrumusețate de culorile atât de frumoase ale toamnei ce scoteau și mai mult în evidență formele noi ale acestui gran turismo. Vă invit să accesați materialul video de mai jos pentru a urmări test drive-ul nostru plin de impresii.

În continuarea voi încerca să scot în evidență cele mai importante modificări ale noii generații Panamera.

Design

Porsche și-a dorit mult să păstreze designul familiar al părții frontale, astfel încât acest model să fie identificat imediat pe stradă ca Panamera. Din acest motiv, designul părții frontale nu este o revoluție ci o evoluție. În același timp, aici găsim noi faruri LED care împreună cu bara de protecție modificată și liniile de pe capotă îi oferă o privire mai agresivă noului model.

Spatele însă pare a fi desprins de pe 911. Este uimitor ce au făcut nemții aici, din moment ce forma părții din spate este mai liniară și se încadrează perfect în asanblul general. Stopul care unește cele două blocuri optice arată fenomenal pe timp de noapte, iar atunci când își face apariția spoilerul imens înțelegi că e ceva potențial în această mașină.

Interiorul

Ceea ce mi-am dorit să văd de doi ani pe modelele Porsche s-a întâmplat pe noua Panamera. Cei care au mai condus acest model în trecut, vor avea o adevărată revelație din prima secundă când vor deschide ușa noului model.

Aici și-au făcut apariția o sumedenie de sisteme noi, printre care și imensul ecran color tactil de 12.3 inch partea a sistemului Porsche Communication Management care este uimitor. Acum cu ajutorul lui puteți controla absolut orice în mașină și asta este fabulos.

Ceva mai jos vom găsi consola centrală care a scăpat de sumedenia de butoane în favoarea unor comenzi tactile. Cât de frumos arată și această partea a interiorului, în special noaptea când ai impresia că te afli într-un avion mulțumită numărului mare de lumini.

În același timp Porsche a avut grijă să nu uite de tradiții. Turometrul a rămas unul analog, cchiar dacă este flancat de două ecrane de 7 inch pe care sunt afișate date despre viteză, direcția de mers, starea mașinii sau sistemele de asistență. Nici cheia nu a dispărut din stânga volanului. Porsche vrea ca clienții săi să simtă cum trebuie emoțiile de fiecare dată când este pornim motorul.

Și într-un final volanul. Cele trei spițe împreună cu maneta de schimbare a modurilor de rulare reflectă pasiunea pentru sportivitate pe care o are această mașină. Sunt multe comenzi pe noul volan care vă vor ajuta în drum, însă ceea ce mi-a plăcut mai tare este cum se simte acesta în mâini și ce feedback oferă în timpul mișcării.

Pe traseu

Am spus-o și în filmulețul de mai sus… Dacă S-class sau Seria 7 au fost gândite ca mașini care să ofere în primul rând confort și apoi sportivitate, atunci la Panamera lucrurile stau invers. Ai cea mai joasă poziție la volan din segment ceea te face să simți mult mai bine acest model în mișcare. Suspensia a fost regândită în totalitatea, iar opțional se poate alege noua suspensie pneumatică cu trei camere care oferă o diferență și mai mare între modul Comfort și cel Sport.

Porsche Panamera se laudă acum și cu roți directoare pe puntea din spate, o tehnologie preluată de pe 911 ce face ca coupe-ul cu patru uși să stea lipit pe viraje de asfalt. Nu aș lua niciodată o Panamera fără această opțiune incclusă.

Motoare și transmisie 

Deocamdată în Moldova, noua Panamera este oferită în două versiuni – Panamera 4S și Panamera Turbo. Prima este pusă în mișcare de un V6 Bi-turbo de 2.9 litri ce produce 440 de cai putere (0-100 km/h în doar 4.2 secunde cu pachetul Sport Chrono), în timp ce a doua variantă are sub capotă un imens V8 bi-turbo de 4.0 litri ce garantează 550 de cai putere și o accelerație de doar 3.6 secunde până la 100 km/h cu pacchetul Sport Chrono inclus.

Ambele motoare sunt impresionante și știu să livreze niște emoții de nedescris celor din mașină împreună cu eșapamentul bine setat.

Eu am mai avut norocul să conduc și turbo dieselul de 4.0 litri  de pe varianta Panamera 4S Diesel, care este cel mai puternic motor pe motorină din acest segment mulțumită celor 422 de cai putere și celor 850 Nm de cuplu! Este o versiune absolut uimitoare, care mi-a oferit multă putere și un consum de doar 8.7 litri, doar că nu o vom vedea deocamdată în Republica Moldova.

Indiferen de versiunea aleasă beneficiați de noua transmisie PDK cu opt rapoarte care este atât de bine setată pentru oricare din modurile de rulare încât veți beneficia de niște călătorii de toată frumusețea la volanul acestei mașini.

Calculator Leasing și Asigurare

Acum că am ajuns la finalul acestui test drive, vă invit să aflați care sunt costurile de cumpărare și asigurare a unui Porsche Panamera în Moldova. Prețul noii generații Panamera începe în țara noastră cu toate taxele incluse de la 79.000 de euro, în timp ce prețul versiunii 4S pe care am găsit-o cea mai optimă din punct de vedere a perfromanțelor și a prețului pornește de la 99.950 de euro.

Dacă decideți să procurați maşina în rate, vă recomandăm programul de finanţare oferit de Raiffeisen Leasing cu doar 6.7% dobîndă anual. Astfel, cu un avans de 40 la sută, va trebui să achitați din start 39.980 de euro, pentru ca ulterior să mai plătiţi câte 2.676 de euro timp de 24 de luni.

Trecând la asigurare, vă recomandăm să apelați laRapidAsig.md, brokerul de asigurări cu cele mai calitative servicii. Astfel, costurile de asigurare obligatorie ar fi de 1.040 de lei, în timp ce asigurarea CASCO vă va costa 4.000 de euro în primul an.

Galerie Foto

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/