(video/update) Votat în Parlament. Şoferii băuţi care vor comite infracţiuni nu vor avea dreptul să conducă timp de 4 ani

Distribuie:
 • 122
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

(update 19.07.2018) Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi în a doua lectură şi cea finală proiectul de lege care vine să modifice legislaţia pentru a înăspri pedepsele pentru şoferii care conduc maşini în stare de ebrietate. În total 76 de deputaţi l-au susţinut.

Noua lege va intra în vigoare peste câteva zile, atunci când va fi publicată în Monitorul Oficial.


(update 23.05.2018) În şedinţa de astăzi a Guvernului a fost aprobat şi înaintat Parlamentului spre examinare un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal, Codului de procedură penală, Legii nr. 131-XVI din 7 iunie 2007 privind siguranţa traficului rutier şi a Codului Contravenţional, în vederea implementării hotărârilor care s-au luat săptămâna trecută la şedinţa Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere.

(*Dacă nu apare imediat documentul, actualizează pagina!)


(18.05.2018) În această săptămână, în Republica Moldova a fost reformat Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere. Prima şedinţă de lucru a avut loc astăzi şi s-a discutat despre mai multe probleme care există în domeniu.

Subiectul dezbătut prioritar şi cel mai mult a fost cel al accidentelor rutiere, produse din cauza conducătorilor auto iresponsabili care urcă la volan în stare de ebrietate. În contextul dat, s-a decis implementarea mai multor măsuri care prevăd nu doar pedepsirea şoferilor, ci şi prevenirea fenomenului periculos.

*Declaraţiile pot fi ascultate de minutul 50:30.

Prin propunerile făcute în cadrul şedinţei consiliului urmează ca în viitorul apropiat să fie ajustată legislaţia, pentru ca acestea să intre în vigoare. Iată care sunt acestea, prezentate de premierul Pavel Filip:

1. Ridicarea imediată a permisului de conducere din momentul comiterii contravenţiei sau infracţiunii.

Măsura vine inclusiv să interzică acordarea unui permis de conducere temporar, pe care contravenientul îl primea până în prezent în locul celui original ridicat, pentru a putea circula în continuare cu automobilul. Judecătorul va avea un termen de trei zile pentru a confirma sau a infirma faptul ridicării permisului.

FOTO: unimedia.info

2. Înlăturarea de la conducerea vehiculului a persoanei care se află în stare de ebrietate, cu reţinerea şi aducerea vehiculului la parcarea specială cu plată.

După ridicarea permisului se va ridica şi automobilul contravenientului. Procedura va costa 250 de lei + 50 de lei pentru o oră de parcare (aproximativ 600 de lei pentru o zi).

Vezi şi: Moldova: Cazurile în care vă vor fi ridicate mașinile și price list-ul serviciilor

FOTO: shutterstock.com

3. Aplicarea pe larg a muncii neremunerate în folosul comunităţii.

Va fi exclusă amenda pentru condusul în stare de ebrietate avansată, asta pentru că nu este eficientă. În loc, şoferii care vor fi prinşi în stare de ebrietate avansată vor fi obligaţi să muncească până la 240 de ore în folosul comunităţii.

Munca se va face prin centre cu persoane cu dizabilităţi, la morgă, în cimitire, pe străzi şi alte activităţi care vor fi prescrise de Inspectoratul Naţional de Probaţiune.

FOTO: flickr.com

4. Înlăturarea lacunelor din Codul Penal, care permiteau şoferilor care au condus în stare de ebrietate să revină la scurt timp în trafic.

Până acum legea le dădea judecătorilor şi procurorilor o marjă de interpretare a situaţiilor. Potrivit Codului Penal, cei care sunt prinşi în stare de ebrietate pot fi eliberaţi de răspunderea penală dacă sunt la prima abatere sau dacă au la întreţinere un minor. Paradoxul era că o persoană care avea o pedeapsă contravenţională era sancţionată mai dur decât una cu o pedeapsă penală. În baza unui articol, acesta din urmă putea să plătească o amendă mai mică şi să scape de pedeapsa penală.

Tot aici, s-a menţionat că procurorii şi judecătorii nu vor mai avea posibilitatea de a interpreta legea, pentru că în caz contrar pedeapsa va fi una mare.

FOTO: unimedia.info

5. Înăsprirea condiţiilor de revenire în trafic pentru şoferii care au comis infracţiuni fiind în stare de ebrietate.

În acest caz se va anula dreptul de a conduce, cu posibilitatea de redobândire a acestui drept abia peste 4 ani! Pentru a reveni în trafic vor fi obligaţi ca după acest termen să susţină din nou examenele necesare pentru a putea obţine un permis de conducere.

Vezi şi: În atenţia conducătorilor auto! 30 de modificări importante în Codul Contravenţional care vă pot viza

6. Instituirea Programului probaţional obligatoriu anti alcool şi anti drog, pentru contravenienţi şi infractori.

Şoferii care au avut asemenea încălcări vor fi obligaţi să susţină un program realizat de Inspectoratul Naţional de Probaţiune, făcut după modelul celui aplicat în Olanda. Cei care au încălcat legea vor purta conversaţii în grupuri sau individual cu psihologi şi experţi, care să-i facă să înţeleagă că au greşit.

Instruirea anti alcool şi anti drog se va face pe o durată de 20 de ore şi va costa 4.000 de lei. Certificatul eliberat (50 de lei, perfectat timp de o oră sau 30 de lei timp de o zi) va fi solicitat la susţinerea examenului pentru redobândirea permisului de conducere.

Astfel de instruiri au existat şi până în prezent, doar că durau opt ore. Iar în 2017 din cei peste 6.000 de şoferi prinşi băuţi la volan, doar 200 au frecventat aceste instruiri, care s-au dovedit a fi eficiente.

FOTO: shutterstock.com

În concluzie, premierul Pavel Filip, care este preşedintele acestui Consiliu Național pentru Securitatea Circulației Rutiere, a dat asigurări că deciziile care s-au luat şi vor fi luate, nu vor avea drept scop acumularea unor bani suplimentari în bugetul de stat prin aplicarea amenzilor, ci aducerea şoferilor la conștientizarea faptului că nu trebuie să consume alcool sau substanţe narcotice înainte de a urca la volanul automobilelor.

Ce ţine de cazurile în care poliţiştii corupţi vor primi sau vor extorca mită, sau îi vor opri pe conducătorii auto sub pretextul că ar fi în stare de ebrietate, aceştia vor fi pedepsiţi mult mai dur. Totodată, vor exista mai multe posibilităţi de depistare a acestora.

Vezi şi: Moldova: Pedepse aspre pentru şoferii care urcă băuţi la volan. De la noi concentraţii minime de alcool până la anularea permisului

În anii 2016-2017, în peste 2.700 de accidente rutiere comise de şoferi în stare de ebrietate au scăpat de răspundere penală. Iar din 5.000 de accidente produse în ultimii doi, mai mult de 600 au fost comise de astfel de conducători auto. Peste 50 de persoane au decedat, iar ceilalţi au rămas traumatizați.

Iată componenţa actuală a Consiliul Național pentru Securitatea Circulației Rutiere:


Distribuie:
 • 122
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate