(video) Top 3 cele mai periculoase poduri din Chişinău. Minim 100000 de maşini circulă pe ele zilnic

Distribuie:
 • 28
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

În Chișinău există trei poduri din beton armat construite în anii ’60 conform schițelor inginerilor sovietici: podul din strada Ismail, podul de pe bulevardul Grigore Vieru (Zona Circului) și podul din strada Mihai Viteazul. Colegii de la Agora.md au realizat un reportaj cu expertul în căi ferate, drumuri și poduri, Sergiu Bejan, pentru a afla dacă există o stare de îngrijorare şi un pericol pentru cei care îl utilizează sau nu.

Vezi şi: (foto) Cât va mai rezista fără reparaţii semnificative? Starea actuală a podului Ismail este îngrijorătoare

Care este starea podurilor din Chişinău?

„Sunt obiective cam periculoase. Sunt și unele din ele care traversează râul Bâc care desparte Chișinăul în stânga-dreapta, îndeosebi zona industrială. Sunt nemijlocit pasajul din strada Ismail care are foarte multe întrebări. Se găsește pe cea mai încărcată arteră din Republica Moldova. Zilnic pe aici trec între 40-60 de mii de unități de transport, poate și mai mult. Avem ore de vârf în care stagnează circulația”, a explicat expertul.

Ce s-a întreprins până în prezent pentru întreținerea podurilor din capitală?

„Ultima examinare generală a podurilor din Republica Moldova a fost făcută în 1992. Dacă facem diferența, ne apropiem de 30 de ani în urmă. Asta e o durată de viață minimă, fără întreținere a unui pod, o garanție a unui pod de exploatare. Am avut o perioadă foarte complicată de trecere, la sfârșitul Uniunii Sovietice, anii 90 și până în 2007-2009, cam o perioadă de vreo 20 de ani, 15-20 de ani nu s-a mai uitat nimeni după podurile acestea”.

Cum trebuie întreţinute corect podurile din Chişinău?

„În primul rând, să se conserve cumva elementele de rezistență care țin deschiderea de construcție, trebuie să se limiteze viteza de circulație, trebuie să se păstreze distanța dintre unitățile de transport și să luăm măsuri pentru a executa ori o construcție nouă, ori reabilitarea. La Mihai Viteazul, spre exemplu, trebuie schimbate rosturile de dilatație, trebuie reparată partea carosabilă, trebuie schimbată hidroizolație, și atunci îl întinerești. Odată la 6-7 ani trebuie să scoatem stratul de uzură, el se uzează, sunt zeci de mii de unități de transport pe zi și să așternem alt asfalt nou care servește și ca un element de hidroizolare.

Pe poduri, zăpada iarna se evacuează, adică ea se strânge, se încarcă și se evacuează, nu se depozitează pe marginea carosabilului, e un lucru extrem de greșit, atunci când apa care se topește încetul cu încetul pătrunde în toate zonele de rezistență. Toate lucrurile astea trebuie făcute la timp”, subliniază Sergiu Bejan.

Ar trebui să ne îngrijoreze starea podurilor din Chişinău?

„Podurile de la noi, în cea mai mare parte sunt poduri cu elemente simplu rezemate, îndeosebi acelea care au elemente pretensionate nu pot să genereze catastrofe sau lucruri apocaliptice. Aceste tipuri de poduri arată atunci când au un defect mai avansat, ele nu pot să se rupă ca din chibrit, ele arată tasarea asta în curgere, adică mai lent, și atunci noi vedem lucrul ăsta, noi putem să-l anticipăm. Pentru aceasta trebuie la timp de făcut expertiză, vizualizări, rapoartele tehnice ale lucrărilor, să știm în ce stare sunt ele”, a conchis expertul.

Vezi şi: Podurile din Chișinău ne supun riscurilor! Iată care ar trebui să le evitați şi care sunt bune

La 20 august 2018, șeful interimar al Direcției Transport și căi de Comunicație din cadrul Primăriei Chișinău Vitalie Butucel a declarat că urmează a fi iniţiată o licitație cu privire la expertiza podurilor, după care expertiza va stabili soluțiile de proiect, ulterior se va forma un proiect și se va purcede la reparații. Un termen estimativ anunţat, până la startul lucrărilor de reparaţie, a fost de 8-9 luni de zile.


Distribuie:
 • 28
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Articole relaționate