in ,

COOLCOOL LoveLove WTFWTF LOLLOL OMGOMG AngryAngry

20 de sfaturi bune de urmat dacă vrei să faci un drum lung cu maşina

Te pregăteşti să pleci în călătorie cu maşina? Fie că vrei să îţi vizitezi părinţii/bunicii sau vrei să străbaţi ţara în lung şi în lat, citeşte cu atenţie sfaturile de mai jos.

Te vor ajuta să economiseşti bani şi să fii în siguranţă (să nu adormi) în următoarea ta călătorie.

road trip ftr Fotor Fotor 1
FOTO: auto15.ro
 • Înainte de a pleca într-o călătorie, mereu să ai grijă să fii suficient de odihnit şi să mănânci ceva înainte să pleci la drum. Băuturile cu multă cofeină nu sunt neapărat cel mai bun mod de a te ţine treaz în timp ce conduci. Deşi iniţial te vei simţi mai alert, efectele se reduc în timp, atenţia poate să îţi scadă, deşi tu rămâi treaz.
 • Trage pe dreapta şi fă pauze la fiecare aproximativ două ore, chiar dacă nu te simţi obosit. Ia o gustare, nişte aer proaspăt şi relaxează-ţi picioarele plimbându-te puţin în jurul maşinii. Dacă este nevoie tragi şi un pui de somn.
 • Dacă poţi fă schimbul la volan cu un alt ocupant al autoturismului. Asta va permite să fiţi unul cu ochii pe celălalt în timp ce conduceţi sau să trageţi un pui de somn fără a pierde timp. Dacă vă deplasaţi singur, porniţi radioul sau puneţi nişte muzică şi ţineţi un geam uşor deschis. De asemenea ar fi indicat să nu folosiţi sistemul automat de păstrare constantă a vitezei maşinii în cazul în care conduceţi singur noaptea – concentrarea asupra păstrării vitezei vă va ajuta să rămâneţi treaz.

Vezi şi: (video) Util: Trei trucuri pentru ca să-ți răcești rapid mașina încinsă de soare

FOTO: travelblat.com
FOTO: travelblat.com
 • Dacă trebuie să opriţi, scoateţi autovehiculul în afara drumului. Nu este indicat să aveţi maşina pe carosabil sau pe o bandă de decelerare, cu excepţia cazurilor unei urgenţe imediate.
 • Dacă vă deplasaţi în alte ţări informaţi-vă asupra dreptului de a folosi telefonul în timp ce conduceţi. În unele ţări poate fi permis în timp ce în altele nu, iar ignoranța nu este o scuză acceptabilă pentru încălcarea legii. Oricum, deşi unele ţări pot permite vorbitul la telefon în timp ce conduceţi, este mai sigur să folosiţi un sistem “hands-free”.
 • Niciodată să nu consumaţi alcool “uşor” înainte de a pleca la drum. Deşi nu vă îmbătaţi de la o bere, veţi deveni mai somnoroşi. Şi sigur veţi fi sancţionaţi dacă veţi fi opriţi de poliţie.

Vezi şi: Orice şofer trebuie să le ştie. 10 sfaturi utile pentru condusul pe timp de ploaie

FOTO: iasala.ro
FOTO: iasala.ro
 • Informaţi-vă asupra condiţiilor atmosferice şi ocoliţi pe cât de posibil zonele cu vreme proastă.
 • Căutaţi informaţii despre zonele în care se desfăşoară lucrări de modernizare/reparaţie a drumurilor. Ascultaţi ştirile la radio despre ambuteiaje.
 • Sistemele GPS nu sunt infailibile şi de aceea vă recomandăm să aveţi asupra dumneavoastră şi o hartă detaliată sau un atlas rutier, pentru orice eventualitate. Şi o aplicaţie cu hărţi pentru smartphone vă poate ajuta.

Vezi şi: Sistemul de navigație Google este disponibil gratuit și în Moldova. AutoBlog l-a încercat

FOTO: travelandleisure.com
FOTO: travelandleisure.com
 • Dacă folosiţi o maşină închiriată, petreceţi câteva minute pentru familiarizarea cu aceasta şi cu toate echipamentele din ea. În timpul mersului este indicat să ţineţi privirea asupra drumului, nu să căutaţi butoanele pentru aer condiţionat, de exemplu.
 • Încuiaţi-vă toate lucrurile de valoare, fie în torpedou sau în portbagaj.

buton subscribe

 • Familiarizaţi-vă cu legile rutiere locale, mai ales când mergeţi peste hotare. Este ilegal să viraţi la dreapta dacă semaforul indică roşu? Ce se întâmplă dacă ţipaţi la pietoni, etc.
 • Înainte de a pleca la un drum lung, aveţi grijă ca maşina dumneavoastră să fie în condiţii bune. Cauciucurile sunt umflate corespunzător, toate lichidele sunt la nivelurile optime şi dacă parcurgeţi un drum mai lung, să aveţi cât mai mult carburant în rezervor. Mai ales pentru drumurile foarte lungi este bine să mergeţi la un mecanic să vă verifice maşina mai amănunţit.

Vezi şi: Vă cunoaşteţi drepturile? Ce să cereţi şi cum trebuie să vorbiţi când sunteţi oprit de un agent de circulaţie

FOTO: atlautomotive.wordpress.com
FOTO: atlautomotive.wordpress.com
 • Dacă aveţi posibilitatea, luaţi în calcul o asigurare pentru asistenţă rutieră. Nu veţi regreta când veţi rămâne în pană pe vreun drum izolat şi cu trafic redus.
 • Menţineţi costurile reduse prin conservarea carburantului în timp ce conduceţi. Minimizaţi demarajele şi opririle bruşte. Goliţi maşina de lucrurile care nu vă sunt necesare şi mergeţi mai încet. Se consumă mult mai puţin carburant la 90 km/h decât la 130 km/h.

Vezi şi: (foto/video) Cum să repari rapid o pană de cauciuc? Iată o soluţie ieftină şi uşoară

FOTO: theecologist.org
FOTO: theecologist.org
 • Nu aşteptaţi până se aprinde becul de avertizare pentru combustibil. Pe un drum necunoscut, nu ştiţi niciodată când veţi întâlni prima staţie de alimentare. Imediat ce nivelul combustibilului ajunge la un sfert, căutaţi o staţie PECO.
 • Când călătoriţi cu copii în maşină, opriţi mai des – nu doar pentru gustări şi pentru a-şi face nevoile, dar şi pentru a vă juca puţin. Copii se plictisesc destul de repede şi este nevoie să-i mai destindeţi puţin. De asemenea luaţi jucării, cărţi şi muzică pentru ei. Eventual şi medicamente pentru rău de maşină – dacă este cazul.

Vezi şi: (foto) Ai un prieten pasionat de maşini şi off-road? Iată 10 lucruri pe care i le poţi dărui

FOTO: caroto.gr
FOTO: caroto.gr
 • Vă este foame? Opriţi la un magazin alimentar, patiserie, etc., decât la o staţie de alimentare – veţi avea la dispoziţie mai multe opţiuni şi de asemenea preţuri mai bune.
 • Pentru călătoriile lungi, să aveţi şerveţele, vase de plastic, o ladă frigorifică pentru mesele pe drum. Să aveţi mărunţiş pentru taxele de drum, trusa sanitară să fie pregătită, o lanternă, pernă, pătură. Păstraţi cu dumneavoastră şi un set de cabluri în cazul în care trebuie să luaţi curent de la altă maşină. O sticlă cu lichid de parbriz.
 • Asiguraţi-vă că toţi cei din maşină îşi montează centurile. Nu doar că vă ţin în siguranţă, dar în majoritatea ţărilor sunt obligatorii.

Vezi şi: Cinci reguli principale de care trebuie să ţii cont dacă vrei să obţii un consum mai redus

FOTO: casamaisprat-k.com
FOTO: casamaisprat-k.com

Sursa: auto15.ro