in ,

A fost anunţat standardul CHAdeMO 3.0! În câte minute se poate încărca o maşină electrică cu el

Unul dintre cele mai înalte standarde de încărcare din lume pentru mașinile electrice a lansat o nouă specificație tehnică – 3.0 – care are o, să spunem aşa, lățime de bandă de două ori mai mare decât Tesla V3 Supercharger (pompează într-un Model 3 timp de cinci minute energie pentru autonomie de 120 km).

Noua dezvoltare a inginerilor japonezi de la Japan Electric Vehicle Fast Charger Association și a celor chinezi de la China Electricity Council, numită CHAdeMO 3.0, permite ca o maşină electrică compatibilă să fie alimentată în doar cinci minute cu energie necesară pentru o autonomie de 200 km.

Conectorii CHAdeMO 3.0 sunt compatibili cu porturile de încărcare GB/T comune în China, precum și cu porturile CSC populare în Europa. În conformitate cu informaţiile făcute publice, viteza de încărcare pe care o suportă este mai mult de jumătate de megawatt (500 kW), iar intensitatea curentului de până la 600 A!

Cu alte cuvinte, încărcătoarele CHAdeMO de astăzi pot alimenta atât vehiculele electrice actuale, cât și viitoarele EV-uri printr-un adaptor sau cu un încărcător multi-standard, cu peste 500 kW dacă vor fi compatibile! Deja peste 50 de companii din întreaga lume produc mașini electrice cu porturi conform acestui standard.

În acelaşi timp, un alt avantaj este combinaţia unui conector ușor și compact cu un cablu cu diametru mai mic, o schemă care include şi o tehnologie de răcire cu lichid, dar şi un mecanism de blocare de la conector în partea vehiculului eliminat!

Se preconizează că cerințele de testare pentru specificațiile CHAdeMO 3.0 vor fi emise în termen de un an. Primele vehicule care îl vor folosi vor fi probabil unele comerciale și se preconizează că vor fi lansate pe piață din 2021, urmate de alte tipuri, inclusiv autoturisme.

Standardul CHAdeMO 2.0 actual permite încărcarea bateriilor la o capacitate de până la 400 kW, deși majoritatea utilizatorilor de mașini electrice utilizează încărcătoare de 50 kW. În prezent, aproximativ 44% din mașinile electrice sunt echipate cu încărcătoare de tip CHAdeMO – aproximativ 750.000 de mașini.

De asemenea, în prezent, printre maşinile de serie, cel mai rapid se pot încărca modelele Porsche Taycan (270 kW) şi Tesla Model 3 (250 kW).

Iată care sunt încărcătorii/porturile cele mai populare din prezent:

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi: