in ,

Analiză AutoBlog.MD: Fenomenul mașinilor ieftine importate din Rusia! Iată ce importă moldovenii

Autor: Constantin Mihalachi

Atunci când vine vorba despre importul de mașini, moldovenii mereu au știut să caute piețe de unde să cumpere automobile cât mai accesibile. Pe lângă Germania, țară din care sunt importate de ani buni mașini, mai mult din cauza calității, de-a lungul anilor conaționalii noștri s-au reprofilat pe importul de mașini din SUA sau Emiratele Arabe Unite. Acum însă preferințele s-au schimbat, iar Rusia pare a fi o piață tot mai atractivă pentru vânzătorii de mașini din Moldova.

Nu este un secret pentru nimeni de ce din Rusia pot fi importate automobile noi sau second hand la prețuri atât de accesibile. Sancțiunile impuse Federației Ruse la nivel internațional și prețul petrolului care a scăzut la un minim istoric, au făcut ca moneda națională din Rusia să cadă la pământ. Iar în aceste condiții tot mai multe companii specializate în vânzarea automobilelor noi și chiar persoanele fizice au dat buzna în capitala Rusiei.

200

Potrivit statisticilor furnizate de către Registru pentru AutoBlog.MD, în anul 2015 în țara noastră au fost importate 279 de mijloace de transport noi, printre care și tehnică agricolă.

  • Audi – 5, BMW – 14, Chevrolet – 1, Combine agricole – 45, Dodge, Fiat, Ford – 1, Gaz – 11, Great Wall – 1, Honda – 1, Hyundai – 5, Iveco – 7, Jaguar – 1, Kamaz – 4, Kia – 2, Land Rover – 3, Lexus – 1, Mercedes-Benz – 24, Mitsubishi – 3, Motociclete – 5, Nissan – 3, Porsche – 1, Renault – 19, Skoda – 6, Toyota – 11, Tractoare – 17, Uaz – 18, Vaz – 1, Volkswagen – 6.

Cât de ieftine sunt mașinile în Rusia?

Pentru a vă demonstra care este diferența am decis să luăm câteva exemple de modele noi. Prețul nu include transportul mașinilor spre Moldova. 

Mercedes-Benz S350 L – 84.000 euro/ 91.000 euro în Moldova

Toyota Land Cruiser 200 4.5 V8 – 52.000 euro/ 63.800 euro în Moldova

Lexus NX200 FWD – 26.000 euro/ nu este disponibil în Moldova în această versiune

Range Rover – 81.560 euro / 90.500 euro în Moldova

Audi Q7 3.0 TDI – 51.000 euro/ 59.900 euro în Moldova

Q7

Cum sunt importate mașinile în Moldova?!

Aceasta este probabil partea cea mai grea. Există mai multe modalități, însă toate sunt complicate în felul lor.

Varianta de a transporta mașina într-un TIR prin Ucraina nu este cea mai bună din moment ce prețul de transportare a mașinii poate ajunge și la 3.000 dolari.

Ar mai fi soluția de a aduce mașina în mers prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria și Romania, însă în acest caz ar trebui să aveți un broker la frontiera dintre Belarus și Polonia care să depună o garanție că nu veți înmatricula mașina în UE, însă e mai greu de găsit acești brokeri.

Desigur se poate veni și la direct din Moscova prin Ucraina, însă această aventură este pentru cei cărora le place adrenalina și necunoscutul. Unde mai pui că în acest caz ar trebui să achitați întreaga valoare a mașinii la intrare în Ucraina, ca mai apoi să vă recuperați banii în hrivne la ieșire din țara vecină.

Cum vor evolua importurile de mașini din Rusia în Moldova?

Cel mai probabil lucrurile nu vor mai sta atât de frumos cum se văd acum. Prețurile la mașinile noi au început să crească în Rusia, în timp ce stocurile sunt foarte sărace. Nu este cazul să plasați o comandă în Rusia și să așteptați mașina vreo câteva luni din moment ce în contractul semnat cu importatorul veți observa o clauză care vă va obliga să achitați mașina la cursul când aceasta va ajunge în Rusia, iar nimeni nu știe ce va fi cu rubla în lunile următoare.

Mașinile rulate vor rămâne o opțiune pentru o perioadă de timp. În special versiunile speciale și cele bine dotate au un preț deosebit de atractiv. Astfel, la mâna a doua ați putea procura un Q7 3.0 TDI cu vreo 17.000 euro, GL350 cu pachet AMG din anul 2015 ș cu doar 30.000 km la bord cu doar 45.000 euro și multe altele.

Sursa foto: Auto.ru

Iti place articolul?