in , ,

Atenţie! Escroci pe site-urile de anunţuri auto din Moldova

Mare grijă pentru cei care își doresc să procure o mașină rulată pentru că în Moldova pare să activeze o rețea de escroci care plasând anunțuri cu mașini oferite la un preț foarte atractiv își atrag victimele pe care ulterior le lasă fără avansul acordat.

affordable-car-dealer
FOTO: autoboardz.com

La adresa AutoBlog.MD au fost expediate mai multe anunțuri în care un grup de oameni care au avut de suferit de pe urma escrocilor îi îndeamnă și pe alți cumpărători să nu cadă pradă.

Potrivit mesajului expediat la adresa noastră, în Chişinău s-a format un grup de escroci, care prin intermediul unor anunțuri plasate pe site-ul 999.md, atrag clienți cu ajutorul mai multor anunțuri în care sunt propuse spre vânzare automobile la preț redus față de prețul lor de piață. De regulă aceștia postează anunţuri cu automobile ce provin din Uniunea Europeană, SUA sau Rusia.

999-3

Modalitatea prin care aceștia își lasă vicitimele fără bani este foarte simplă. Pentru ca mașinile să fie importate în ţară, este necesar de a plăti un avans. După ce potenţiala victimă transferă banii vânzătorului, acesta dispare.

De regulă, astfel de anunţuri includ următoarele enunţuri sau cuvinte cheie: La comandă! Atenţie! Preţul automobilului înmatriculat în Moldova, sau Automobil din Europa, preţul include devămarea şi transportul.

Potrivit informațiilor pe care le-am primit, infractorii pot fi recunoscuţi prin diferite nume de login, gen “carsaler”; “mdcars”, însă aceste conturi îşi pot schimba numele.

999-1 999-2-1

AutoBlog.MD a încercat să ia o legătură cu utilizatorii care gestionează anunțurile celor două pagini dar nu au fost de găsit.

Contactat de AutoBlog.MD, CEO-ul companiei Simpals ce deține site-ul 999.md, domnul Roman Știrbu ne-a comunicat următoarele:

“Aceste cazuri au fost identificate de noi încă din anul 2011, când compania noastră a depus mai multe plângeri la organele de drept pentru a verifica persoanele care plasează pe 999.md anunțuri similare, sau prin care se solicita de la utilizatori de a transfera bani prin sisteme de plăți electronice. Ca urmare, doar în baza informațiilor oferite de noi organelor de drept au fost pornite mai multe cauze contravenționale și penale.  Anunțurile prin care se propun mașini la preț redus, sau prin care se solicită utilizatorilor de a transfera bani escrocilor prin diferite sisteme de plată sunt plasate cu regularitate pe toate panourile de anunțuri atât din Republica Moldova, cât și din afara ei.

În special, dorim să menționăm că conturile pe 999.md a utilizatorilor identificați cu pseudonimele “carsaler” ,”mdcars” au fost blocate pe 999.md.

În prezent, pentru a preveni cazurile de escrocherie, administrația site-lui 999.md a întreprins mai multe măsuri de protecție a utilizatorilor site-lui, inclusiv:

  • demersurile organelor de drept sau utilizatorilor site-lui sunt examinate de serviciul juridic a companiei în regim de urgență, cu remiterea răspunsului în termen de maxim o zi;
  • toți moderatorii care sunt angajați trec periodic un curs de instruire unde în mod obligatoriu se explică despre necesitatea de a bloca anunțurile care au fost reclamate de alți utilizatori sau care după conținutul textului au fost identificate că nu corespund realității sau regulilor site-lui;
  • a fost stabilită o colaborare cu instituția statului specializată în investigarea fraudelor în Internet – Centrul pentru combaterea crimelor informatice MAI.
  • am lansat în premieră  o procedură de verificare a utilizatorilor ce plasează anunțuri pe 999.md.  Prin urmare, în cazul în care v-or parveni plângeri de la alți  utilizatori ca au fost deposedați de bani prin escrocherie, sau serviciile acordate nu au fost calitative, vânzătorul sau prestatorul nu va putea plasa anunțurile până când profilul lor nu va trece procedura de verificare, care presupune prelucrarea datelor din buletinul de identitate de către serviciul juridic al companiei. Este de menționat faptul că prezentarea organelor de drept a informației ce conține date cu caracter personal se face de compania noastră doar în cazurile expres prevăzute de lege, pentru investigarea fraudelor și cu argumentarea pe fiecare caz a prelucrării datelor cu caracter personal.

În același timp le recomandăm tuturor utilizatorilor site-lui 999.md să fie atenți la conținutul anunțurilor și să nu cadă pradă escrocilor ce îi atrag prin prețuri mult prea mici, cu o achitare în avans sau care solicită utilizatorului să facă un transfer prin sisteme de plăți electronice.

Navigare plăcută pe internet și atenție la cumpărătura pe care vreți să o faceți!

Iti place articolul?