in ,

Atenție, a venit toamna! Cinci sfaturi pentru șoferii tineri şi nu numai

Dacă în luna septembrie a mai fost un timp favorabil pentru plimbări în aer liber şi pentru călătorii cu geamurile între deschise ale maşinilor, acum temperaturile au scăzut şi rar cine mai face asta. În simple cuvinte, iată că acum, în octombrie, putem afirma că toamna şi-a intrat pe deplin în drepturi.

FOTO: carwash.com

De obicei, unii șoferi nu sunt pregătiţi de venirea iernii pe neaşteptate, însă la fel şi toamna poate provoca o mulțime de probleme. Mai jos aducem nişte sfaturi despre cum ați putea să le evitați:

1. Cumpăraţi noi ștergătoare pentru parbriz

Dacă ștergătoarele mașinii sunt folosite deja de peste 10.000 de kilometri, atunci cu un grad ridicat de probabilitate se poate presupune că acestea trebuiesc schimbate.

Dacă ele lasă pete pe sticlă sau rămân porțiuni necurățate, atunci trebuie să mergeți la magazin pentru a vă procura altele noi (şi de calitate).

FOTO: cdnbrm.com

2. Înainte de fiecare călătorie, ștergeți blocurile optice şi stopurile

În mod ideal, această regulă ar trebui să fie ceva obișnuit pentru fiecare deţinător al unui automobil (mai ales dacă mașina nu are ștergătoare pentru blocurile optice). Acestea trebuiesc șterse chiar dacă nu există murdărie pe stradă, asta deoarece praful “rutier” reduce semnificativ eficiența acestor corpuri de iluminat.

FOTO: ebayimg.com

S-a demonstrat într-un studiu că dacă blocurile optice sunt curate atunci pietonii se văd în întuneric de la o distanță de 54-55 de metri, însă dacă acestea sunt măcar puţin acoperite cu praf distanţa este redusă cu 2-3 metri.

În cazul în care blocurile optice sunt foarte murdare, atunci șoferul poate observa un pieton pe marginea drumului numai de la o distanță de 42-44 metri! Diferența este de 10 metri! Și se mai ţine cont de faptul că la o viteză de 60 km/h mașina parcurge cam 17 metri într-o secundă, fără acei 10 metri spaţiul de frânare ar fi insuficient.

3. Ataşaţi pe haine benzi reflectorizante

Este un trend care devine tot mai popular. Asigurați-vă că “echipați” hainele cu elemente reflectorizante speciale – așa-numitele flickere. Este deosebit de important să le punem pe haine întunecate, rucsacuri pentru copii, umbrele și așa mai departe.

FOTO: drnicksrunningblog.com

De reţinut că într-o seară ploioasă de toamnă sau pe timp de ceaţă care scade moderat vizibilitatea, este posibil ca alţi şoferi să nu vă observe pe drum în cazul în care aţi ieşit din maşină pentru a repara o defecţiune sau pentru a căra de la distanţă diverse lucruri în maşină.

Un pieton într-o vestă cu benzi reflectorizante va putea fi văzut de conducătorii auto de la o distanță de 100-150 de metri!

Vezi şi: Trucuri simple pentru dezaburirea geamurilor automobilului. Încearcă şi tu (video)

4. Folosiţi farurile anti ceaţă (și le deconectaţi!)

Toamna, pe drumuri, fiecare şofer se poate întâlni cu o ceață puternică, însă pentru a lupta împotriva acestui fenomen au fost inventate farurile anti ceaţă.

Spre deosebire de faza scurtă, acestea reflectă o rază orizontală și plată, care parcă ar “tăia” ceaţa, în timp ce lumina emanată de niște blocuri optice obișnuite, reflectată și împrăștiată prin picăturile şi vaporii de apă, poate crea o barieră transparentă.

FOTO: mynrma.com.au

În cazul în care cu lămpile de ceață din față poți merge în mod constant, cele care se află în partea posterioară a maşinii, după ce au trecut condițiile de vizibilitate redusă (de exemplu, ploi abundente), este necesar să fie oprite. În caz contrar, pot orbi șoferii altor mașini.

5. Nu trebuie să vă grăbiţi

Atunci când asfaltul de pe drumuri este umed, trebuie să fiţi pregătiţi pentru o manevrabilitate scăzută și o creștere a distanței de frânare.

Prin urmare, nu trebuie să vă grăbiţi, mai ales dacă se vede un marcaj proaspăt pe șosea, de exemplu – poate fi foarte alunecos pe ploaie.

FOTO: onliner.by

De asemenea, atunci când observaţi băltoace aveţi respect faţă de pietonii care se deplasează pe trotuare şi nu intraţi în acestea cu viteză. În alte situaţii acestea pot contribui la apariţia fenomenului acvaplanării.

Vezi şi: Orice şofer trebuie să le ştie. 10 sfaturi utile pentru condusul pe timp de ploaie