Au intrat în vigoare modificările făcute în RCR. Orice şofer trebuie să le cunoască

Distribuie:
 • 91
 •  
 •  
 • 10
 •  
 •  

Hotărîrea ce prevede aprobarea modificărilor şi completărilor ce se operează în Regulamentul circulaţiei rutiere, despre care am scris la începutul lunii mai a acestui an, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES. Pe lângă o serie de indicatoare rutiere noi, şoferii trebuie să cunoască şi despre intrarea în vigoare a unor reguli care contribuie la siguranţa rutieră.

Vezi şi: Modificări în Regulament. Vor apărea indicatoare noi, iar limita de viteză va fi pe alocuri de 110 km/h

Potrivit hotărârii, modificările au menirea de a spori gradul de siguranţă, dar şi de a disciplina participanţii în trafic şi îmbunătăţi circulația transportului pe drumurile publice. De asemenea în urma modificărilor în regulament vor apărea termeni noi precum „conducere preventivă”, „motocultor”, „parapet” şi elemente noi de semnalizare.

Un alt element inovativ este şi sancţionarea conducătorilor auto agresivi, dar şi excluderea prevederii ce obligă conducătorii să prezinte inspectorilor rutieri polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă (RCA)!

Totodată, în urma modificărilor operate, instructorii auto vor trebuie să prezinte la solicitare, certificatul de atestare profesională care le acordă dreptul de a instrui.

Cele mai importante modificări ţin de majorarea vitezei maxime admise şi noi reguli pentru trecerile de pietoni nesemnalizate. Conform hotărârii, limita de viteză în afara localităţilor, pe anumite sectoare de drum, va fi majorată de la 90 km/h la 110 km/h pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3,500 kg, iar pentru camioanele cu masa maximă mai mare de 3,500 kg, precum și pentru cele care tractează o remorcă, limita de 70 km/h va putea fi majorată până la 90 km/h.

În cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau atunci când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă sau piatră cubică umedă, viteza maximă admisă în afara localităţilor va fi cu cel puţin 20 km/h mai mică.

Documentul mai stabileşte că şoferii vor trebui să cedeze trecerea pietonilor, care se află pe marginea carosabilului şi intenţionează să traverseze strada, la trecerile de pietoni cu circulaţie nedirijată. În cazul în care înaintea trecerii pentru pietoni s-a oprit sau a redus viteza vreun vehicul, conducătorii altor vehicule care se deplasează pe benzile alăturate pot continua deplasarea numai după ce s-au asigurat că pe trecere nu sunt pietoni.

Modificările operate în regulament mai stabilesc că staţionarea vehiculelor în afara locurilor special amenajate sau amplasarea lor astfel încât să îngreuneze circulaţia pietonilor va fi interzisă. Nu se va permite nici staţionarea automobilelor cu motorul pus în funcţiune.

O prevedere nouă în regulament se referă la admiterea în trafic a motocultoarelor. Pentru a putea circula pe drumurile publice, acestea vor trebui să fie echipate cu frână la remorcă şi elemente de semnalizare speciale. Motocultoarele nu vor avea acces pe drumurile modernizate în cazul în care în direcţia de deplasare există un drum rudimentar şi nu vor putea transporta obiecte de depăşesc lungimea şi lăţimea remorcii.

Astăzi în Monitorului Oficial a fost publicat şi un ordin ce prevede limitarea circulaţiei autocamioanelor de mare tonaj pe timp de caniculă.

Vezi şi: (foto) Atenție, șoferi! La toate intrările în Chișinău au fost instalate indicatoare rutiere noi

Vezi toate modificările făcute în Regulamentul Circulaţiei Rutiere:


Distribuie:
 • 91
 •  
 •  
 • 10
 •  
 •  

You may also like...