in , ,

LoveLove COOLCOOL

Bosch – salvatorul motoarelor diesel? A găsit cum să facă să emită doar 13 mg/km de NOx!

Industria constructoare de motoare diesel va lua o întorsătură fără precedent după un anunţ de ultimă oră a companiei germane Bosch. Chiar dacă scandalul Dieselgate în care s-a pomenit Volkswagen şi o parte din companiile de sub aripa concernului, a afectat grav imaginea propulsiei diesel în ansamblu şi drept urmare în mai multe ţări şi oraşe au început şi va fi interzisă circulaţia unor astfel de maşini, iată că motorul diesel ar putea beneficia de o nouă şansă la “viaţă” pe termen lung!

Bosch diesel curat anunt 1

Începând cu anul 2017, legislația europeană prevede ca modelele de autoturisme noi testate în conformitate cu un mix de cicluri RDE (urbane, extraurbane și de autostradă) să nu emită mai mult de 168 de miligrame de NOx (oxid de azot) per kilometru. Începând cu 2020, această limită va fi redusă la 120 miligrame.

Noutatea cea mare este că chiar în prezent, vehiculele echipate cu tehnologia diesel de ultimă oră dezvoltată de Bosch pot emite până la 13 miligrame de NOx în cicluri RDE (Real Driving Emissions) standarde şi conforme legal. Cifra este de aproximativ zece ori mai mică decât limita care va fi prescrisă după 2020!

Bosch afirmă că, chiar și atunci când o astfel de maşină este condusă în condiții urbane deosebit de provocatoare, unde parametrii de testare depășesc cu mult cerințele legale, emisiile medii ale vehiculelor de teste nu arată o cifră mai mare de 40 de mg/km.

Vezi şi: (video) Bosch a dezvoltat o alternativă ecologică şi ieftină a benzinei

Bosch diesel curat anunt 2

Rezultatul se datorează unei combinații de tehnologie avansată de injecție a combustibilului, un sistem de management al aerului nou dezvoltat și un altul de gestionare inteligentă a temperaturii. Emisiile de NOx pot rămâne sub nivelul permis de lege în toate situațiile de condus, indiferent dacă vehiculul este condus dinamic sau lent, în condiții de îngheț sau în temperaturi de vară, pe autostradă sau în trafic urban aglomerat.

Bosch a prezentat dovada acestei inovaţii la un eveniment major organizat în Stuttgart. Zeci de jurnaliști, atât din Germania, cât și din străinătate, au avut ocazia să conducă vehicule de teste VW Golf TDI cu echipamente mobile de măsurare în trafic urban intens, în condiții deosebit de dificile. Rezultatele înregistrate de jurnaliști, împreună cu traseul parcurs, pot fi văzute aici.

Vezi şi: (video) O subdiviziune Bosch a început producţia unor discuri de frână de tip oglindă – iDisc

Bosch diesel curat anunt 4

Deoarece măsurile de reducere a emisiilor de NOx nu influențează în mod semnificativ consumul, motorina își păstrează avantajul în ceea ce privește economia de combustibil, emisiile de CO2 și, prin urmare “prietenia” cu mediul înconjurător.

“Există un viitor pentru motorină. Astăzi, vrem să oprim, o dată pentru totdeauna, dezbaterea despre “demisia” şi “pensionarea” tehnologiei diesel”, a declarat directorul executiv al Bosch Dr. Volkmar Denner.

Compania germană a declarat că este gata să-şi împărtăşească ideile şi să furnizeze cât mai curând posibil noile sale tehnologii, însă clienţii vor trebui să respecte trei reguli simple:

  1. Încorporarea funcțiilor care detectează automat ciclurile de testare este strict interzisă!
  2. Produsele Bosch nu trebuie să fie optimizate pentru situații de testare!
  3. Utilizarea normală, obișnuită a produselor Bosch ar trebui să protejeze viața umană, să conserve resursele și să protejeze mediul în cea mai mare măsură posibilă!

Astfel Bosch nu mai doreşte să-şi păteze reputaţia din cauza unor companii care s-au folosit anterior de tehnologiile sale, precum VW, care le-au modificat după propria dorinţă. Compania mai aminteşte că de la mijlocul anului 2017, nu se mai implică în proiectele clienţilor din Europa, în ce priveşte motoarele pe benzină, dacă acestea nu folosesc un filtru de particule.


Reprezentanţii Bosch au mai menţionat că în prezent lucrează asupra inteligenței artificiale care poate spori performanța unui motor cu combustie, asta pentru că prin avansarea tehnologică anunţată anterior, motorul diesel nu a atins încă potențialul său de dezvoltare.

“Credem ferm că motorul diesel va continua să joace un rol important în opțiunile pentru mobilitatea viitoare. Până când electromobilele vor abunda piaţa, vom avea nevoie în continuare de aceste motoare foarte eficiente”, a adăugat Denner.

Şeful Bosch a mai chemat producătorii de motoare şi de autovehicule la o transparenţă mai mare şi să realizeze testele de consum/emisii nu în laboratoare, ci în cadrul testelor care simulează exact un regim real de exploatare.

Vezi şi: (video) Premieră de la Mercedes-Benz. Primele modele plug-in diesel hybrid apar pe piaţă din vara lui 2018

Bosch diesel curat anunt 0


Întrebări tehnice și răspunsuri privind noua tehnologie diesel a Bosch:

Ce diferențiază noua tehnologie diesel?

Până în prezent, doi factori au împiedicat reducerea emisiilor de NOx în vehiculele diesel. Primul dintre acestea este stilul de conducere. Soluția tehnologică dezvoltată de Bosch este un sistem de gestionare a fluxului de aer foarte sensibil pentru motor. Un stil de conducere dinamic necesită o recirculare la fel de dinamică a gazelor de eșapament. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui turbo compresor optimizat prin RDE care reacționează mai repede decât turbo compresoarele convenționale.

Datorită combinației de recirculare a gazelor de eșapament de înaltă și joasă presiune, sistemul de management al debitului de aer devine și mai flexibil. Acest lucru înseamnă că șoferii pot ieși la viteză fără a avea un impact semnificativ asupra emisiilor.

La fel de important este influența temperaturii. Pentru a asigura o conversie optimă a NOx, gazele de evacuare trebuie să fie mai fierbinţi decât 200 de grade Celsius. În conducerea urbană, vehiculele nu reușesc să atingă această temperatură. Prin urmare, Bosch a optat pentru un sistem sofisticat de management termic pentru motorul diesel. Aceasta reglează în mod activ temperatura gazelor de eșapament, asigurând astfel că sistemul de evacuare rămâne suficient de fierbinte pentru a funcționa într-un interval de temperatură stabil și că emisiile rămân la un nivel scăzut.

Când va fi tehnologia pregătită pentru producție?

Noul sistem diesel al Bosch se bazează pe componente deja disponibile pe piață. Este deja disponibilă clienților eficienți și poate fi încorporată în proiectele lor de producție în masă.

Bosch diesel curat anunt 3

De ce conducerea urbană este mai exigentă decât conducerea extraurbană sau pe autostradă?

Pentru a asigura o conversie optimă a NOx, gazele de eșapament trebuie să fie mai fierbinți decât 200 de grade Celsius. Această temperatură nu este adesea atinsă în conducerea urbană, când autovehiculele sunt blocate în trafic sau în trafic. Ca urmare, sistemul de evacuare se răcește. Sistemul nou de gestionare a temperaturii Bosch remediază această problemă prin reglarea activă a temperaturii gazelor de eșapament.

Reglarea temperaturii necesită un sistem de încălzire auxiliar de 48 volți instalat în sistemul de gaze de eșapament sau componente suplimentare de același tip?

Noul sistem diesel al Bosch se bazează pe componente deja disponibile pe piață și nu necesită un sistem electric de bord suplimentar de 48 V.

Noua tehnologie Bosch va face motorul diesel semnificativ mai scump?

Tehnologia diesel Bosch se bazează pe componente deja utilizate în vehiculele de producție. Progresul decisiv provine dintr-o nouă combinație de tehnologii existente. Nu necesită componente hardware suplimentare. Astfel, reducerea emisiilor nu va influenţa nicicum accesibilitatea vehiculelor diesel.

Motorul diesel își va pierde avantajul comparativ în ceea ce privește economia de combustibil și impactul asupra mediului înconjurător, ca urmare a noii tehnologii?

Nu. Scopul inginerilor noștri a fost clar: reducerea emisiilor de NOx, păstrând în același timp avantajul comparativ al motorinei în ceea ce privește emisiile de CO2. Dieselul va rămâne astfel o opțiune prietenoasă cu clima.

De menţionat că noile tehnologii Bosch nu vor putea fi aplicate prin metoda “conversiei” motoarelor existente, de aceea vor apărea odată cu noi generaţii ale acestora.

buton subscribe