in ,

Carburanții se ieftinesc! Iată cât va costa de mâine benzina Premium-95 şi motorina în Moldova

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi tarife plafon pentru carburanţi, valabile pentru următoarele două săptămâni, începând cu ziua de mâine.

De menţionat că ANRE formează un preţ plafon peste care petroliştii nu au voie să treacă atunci când stabilesc tarifele pe care le vor afişa la staţii, însă acest lucru nu înseamnă că petroliştii din Moldova nu pot afişa un preţ mai mic pentru produsele lor.

Drept rezultat, la staţiile de alimentare preţurile nu vor corespunde mereu cu cele plafon stabilite de ANRE şi ar putea fi puţin mai mici. În weekend-uri, unele reţele obişnuiesc să facă reduceri mai mari.

lukoil
FOTO: delfi.lt

Vezi neapărat: Moldova: Cum am ajuns să plătim cu peste 3 lei mai mult pentru benzină şi motorină în mai puţin de un an

Astfel, în următoarele două săptămâni preţul unui litru de benzină Premium-95 nu va depăşi 19 lei şi un ban, un plafon redus cu 9 bani!

În acelaşi timp, un litru de motorină va fi comercializat cu un preţ care nu va trebui să fie mai mare de 16 lei şi 89 de bani, un plafon de asemenea micşorat cu 11 bani faţă de cât era anterior.

Diferenţa de preţuri între plafonul stabilit astăzi şi acum patru săptămâni (după ce tarifele plafon de acum două săptămâni au fost anulate), o puteţi vedea în cele ce urmează:

anre 24.07.2018

anre 27.06.2018

Şi preţul pentru un litru de gaz petrolier lichefiat (GPL) a fost majorat în ultima perioadă de la minim 9.70 lei la maxim 10.30 lei.

Vezi şi: Moldova: Preţurile plafon la carburanţi nu vor mai fi stabilite o dată la două săptămâni

buton subscribe


Explicaţia reducerii tarifelor plafon de astăzi + metodologia de calcul a preţurilor:

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

Comparativ cu prețurile plafon actuale, în perioada (10.07.2018-23.07.2018) cotațiile medii Platts s-au micșorat cu 0.10 USD/tona pentru benzină (-0.01%) și 0.82 USD/tona pentru motorină (-0.13%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16.6771 lei/USD. Astfel, micșorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0.09 lei/litru pentru benzină și 0.11 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

Celelalte componente ale prețului plafon, în ultimele două săptămâni, au rămas nemodificate fiind compuse din cota taxei pe valoarea adăugată de 20%, cota accizului de 3.76 lei/litru pentru benzină și 1.76 lei/litru pentru motorină. Marja comercială specifică de 3.25 lei/litru include:

  • prima furnizorului rafinăriei;
  • costurile de transportare şi de asigurare a produselor petroliere pe teritoriul altor țări;
  • taxele pentru efectuarea procedurilor vamale şi plata pentru emisiile de poluanți;
  • cheltuielile pentru convertirea valutei;
  • cheltuielile de transportare, depozitare şi comercializare a produselor petroliere pe teritoriul țării (cheltuieli privind amortizarea activelor imobilizate cu destinație comercială; salariile, asigurarea socială și asigurarea medicală a angajaților; reparația curentă a imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuieli legate de locațiunea imobilizărilor cu destinație comercială; cheltuielile de la obiectivele cu destinație comercială privind serviciile comunale, energia electrică, încălzirea etc; pierderi normative a produselor petroliere (perisabilitate);
  • alte cheltuieli justificate şi necesare aferente activității de import şi de comercializare a produselor petroliere principale.
  • profitul din activitatea comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de  comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de operatori vor depăși prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800.