in ,

Ce maşină să alegi: un model nou, model vechi sau second-hand? Sfaturi utile

În anii ‘90, toamna era perioada dedicată lansărilor de maşini.

Astăzi producătorii de maşini fac lansări pe tot parcursul anului însă tot perioada de toamnă rămâne cea mai încărcată pentru premiere.

FOTO: wsj.com
FOTO: wsj.com

Cum suntem aproape de toamnă şi într-o perioadă puţin diferită faţă de ce era acum câţiva ani, cel puţin din punct de vedere economic, dacă îţi doreşti să achiziţionezi o maşină, se ridică o veche întrebare:

Ce ar fi mai bine:

1. să aştept noul model,

2. să cumpăr modelul vechi rămas în stocurile dealerilor pe care noua maşină urmează să îl înlocuiască sau

3. să iau o maşină second-hand?

În prima instanţă răspunsul la această întrebare e: depinde. Sunt foarte mulţi factori de luat în calcul şi aceştia diferă de la o persoană la alta. Din punct de vedere automobilistic putem vorbi de câteva avantaje şi dezavantaje pentru fiecare punct în parte, scrie Autovit.

FOTO: countycarrie.com
FOTO: countycarrie.com

În general producătorii de automobile îşi redesenează complet modele la un interval de cam 5 ani şi fac “upgradări” (facelift şi tehnologie) cam la 2-3 ani de la lansare.

Dacă optezi pentru un model nou vei primi în schimb cele mai recente noutăţi în ceea ce priveşte confortul, siguranţă, vei avea cele mai noi motoare, transmisii, iar performanţele pe şosea şi consumul de carburant vor fi mai bune că la varianta anterioară.

Vezi şi: Nou-nouţă sau second-hand? Sfaturi pentru şoferii începători la achiziţionarea primei maşini

Aici trebuie să ai în vedere că modelele noi costă, aproape întotdeauna, mai mult decât cele pe care le înlocuiesc, iar discount-urile sunt puţin probabile. Chiar şi modelele care au fost doar puţin revizuite au preţuri mai mari.

Dacă vrei să cumperi modelul ce urmează să fie înlocuit în perioada imediat următoare ai putea economisi ceva bani deoarece dealerii, din dorinţa de a-şi goli stocurile rămase, sunt dispuşi să ofere discount-uri mari. În cazul acesta vei primi şi o garanţie completă. O astfel de maşină este însă cu un an mai veche din momentul în care vei ieşi cu ea din parcul dealerului.

FOTO: jalopnik.com
FOTO: jalopnik.com

Lucrul ăsta nu contează în cazul în care doreşti să păstrezi maşina pentru o perioadă mai lungă de timp. Dacă optezi pentru o astfel de maşină trebuie să ai în vedere şi faptul că nu vei dispune de îmbunătăţirile aduse noului model, adică cele discutate mai devreme: siguranţă, confort, motorizări mai bune, consum mai mic etc.

Un ultim punct care cred că ar fi de luat în seamă este fiabilitatea maşinii. În general modelele noi au mai multe probleme decât cele care sunt pe piaţă de unul, doi sau trei ani. Ultimul model de producţie este adesea şi cel mai fiabil.

Vezi şi: E bine să ştii: Cum să îţi întreţii maşina în cele mai bune condiţii

Dacă niciuna din variantele de mai sus nu te convinge, soluţia rămâne o maşină second-hand care îţi oferă avantajul că poţi achiziţiona o versiune mai bine echipată şi mai puternică a modelului pe care ţi-l doreşti. Atenţie însă la kilometraj!

Tu ce maşină ai alege? Una second-hand, versiunea veche a unei maşini noi sau modelul nou care tocmai se lansează?

Iti place articolul?