in ,

Cel mai bogat om din Marea Britanie a dezvăluit maşina electrică în care a investit 500 mln de lire şi pe care a refuzat să o mai lanseze

Fondatorul și șeful companiei britanice de produse electrocasnice Dyson – James Dyson (apropo cel mai bogat om din statul insular) – a oferit într-un interviu pentru The Times detalii despre proiectul mașinii electrice pe care firma sa a dezvoltat-o timp de doi ani, între 2017 şi 2019, dar în cele din urmă l-a încetat.

Inventatorul a cheltuit o “mică” avere (tocmai jumătate de miliard de lire sterline) dezvoltându-și ideea, dar ceea ce se dorea a fi un rival pentru maşinile Tesla a fost casat înainte ca primul prototip să ajungă la teste pe drumurile publice.

FOTO: thetimes.co.uk

Mașina electrică cu numele de cod N526 ar fi trebuit să fie un crossover de dimensiuni mari, capabil să ofere o autonomie de până la 965 de km dintr-un singur plin de energie în baterie și o acceleraţie 0-100 km/h în doar 4.8 secunde. Mașina a fost planificată să aibă un corp din aluminiu și o cabină care să ia la bord până la șapte pasageri.

Rezerva de autonomie impresionantă a modelului cu o greutate de 2.6 tone urma să fie oferită de un set de baterii inovatoare, de tip solid-state, pe care Dyson le-a dezvoltat cu forţe proprii. Capacitatea acestor baterii nu scade nici măcar pe timp de înghețuri severe.

N526 ar fi avut o lungime de cinci metri și o înălțime de 1.7 metri. Mașina era planificată să aibă un exterior deosebit de expresiv. “Roțile sunt mai mari decât la orice mașină modernă, iar unghiul parbrizului este mai abrupt decât cel al unui Ferrari”, a afirmat Dyson, colegii de la The Times postând şi o fotografie lângă macheta prototipului care este arătată publicului larg pentru prima dată.

FOTO: thetimes.co.uk

Potrivit managerului de top, până la închiderea proiectului, în octombrie 2019, el a investit 500 de milioane de lire sterline din fonduri proprii. La apogeul proiectului, aproximativ 600 de profesioniști au fost invitaţi să lucreze, iar după ce s-a închis, Dyson a trimis o scrisoare tuturor angajaților explicându-le că nu mai vede o modalitate de a face din mașina sa electrică un produs comercial de succes.

În mesajul său, el a adăugat că, compania ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea tehnologiilor pentru producția în masă de baterii de tip solid-state și pe cercetări fundamentale în machine learning și inteligența artificială, dar nu și să-și dezvolte propriul vehicul electric.

Spre deosebire de producătorii auto majori, Dyson nu are platforme existente de producţie auto și modele marginale de maşini cu motoare cu combustie internă, din care ar compensa costul dezvoltării unui vehicul electric. Iar pentru a nu ieşi în minus, fiecare Dyson N526 de serie ar trebui să stabilească o marjă de profit de 150.000 de lire sterline, ceea ce l-ar face complet necompetitiv.

Dyson a planificat inițial să investească 2.5 miliarde de dolari în dezvoltarea și producția mașinii electrice! Întrebat de reporterul The Times dacă compania ar putea reveni la idee, James a spus acest lucru: “numai dacă ar avea potențialul de succes comercial”.

Deși proiectul mașinii electrice este închis, lucrările la aceasta nu vor fi pierdute. Tehnologiile bateriilor de tip solid-state, care au fost planificate pentru dotarea lui N526, vor fi propuse producătorilor auto terți. Acestea ar trebui să fie mult mai eficiente și mai compacte decât cele litiu-ionul actuale, astfel încât Dyson se așteaptă la o cerere mare pentru acestea.

Amintim că principala specialitate a companiei Dyson este producția de aspiratoare, uscătoare de mâini și filtre de aer. În domeniul său este una dintre cele mai mari companii din lume. În 2020, James Dyson s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bogați antreprenori din Marea Britanie. Averea sa este estimată la 19 miliarde de dolari.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Iti place articolul?