in ,

Chinezii de la Geely vor o alianță Mercedes-Benz – Volvo. Ce reacții a stârnit ideea

O nouă alianţă auto puternică este pe cale să apară? Ideea a apărut după vestea trăsnet din februarie, atunci când s-a anunţat că proprietarul concernului chinez Geely, Li Shufu, a cumpărat 9.69% din acţiunile Daimler AG care are în portofoliu marca Mercedes-Benz.

Executivii corporaţiei germane și a Volvo Cars pun însă la îndoială viabilitatea și logica industrială a unui plan, pus la cale în acest sens către acționarul lor majoritar, Geely din China, pentru a forma o alianță auto cu scopul de a contracara “invadatorii tehnologici”.

COLAJ: autoblog.md

Președintele Geely, Li Shufu, a dezvăluit luna trecuta că a achiziționat o cotă parte de aproape 10% de la producătorul Mercedes-Benz, concernul Daimler, sperând să acceseze tehnologiile sale electrice și cele de pilotare automată ca o modalitate de a răspunde noilor concurenți precum Uber și Google.

Dar directorii Daimler și Volvo Cars, întrebaţi despre acest lucru în cadrul Salonului Auto de la Geneva, au pus la îndoială modul în care o astfel de afacere ar putea funcționa fără a compromite propria lor independență și poziţia de lider în tehnologiile-cheie.

Deoarece Zhejiang Geely Holding deține deja Volvo Cars, o cotă parte a Volvo Trucks și 49.9% din acţiunile producătorului auto din Malaezia – PROTON, directorii germani se tem că orice cooperare pe scară largă ar putea întări un rival.

“În mod ideal, vrem o alianță de tip “win-win”, în care să aibă de câştigat fiecare parte. Predarea tehnologiilor noastre în mâinile Volvo și Geely nu înseamnă un câştig pentru noi”, a declarat un executiv Mercedes-Benz, care a refuzat să fie numit, pentru Reuters.

Propunerea Geely reprezintă o provocare suplimentară pentru germani, pentru că Mercedes-Benz, care are experienţă în mașinile care se conduc autonom, vehiculele conectate și tehnologia de electrificare, are deja o alianță cu Renault-Nissan. De asemenea, are o înțelegere privind construirea de mașini convenționale și electrice în China cu partenerul BAIC Motor Corporation, şi chiar recent a achiziţionat 3.93% din acţiunile subdiviziunii sale Beijing Electric Vehicle.

CEO-ul Daimler, Dieter Zetsche, a salutat cu prudență noul său acționar la Salonul Auto de la Geneva, exprimând admirația pentru Li și Geely, dar a spus că orice alianță ar depinde de menținerea fericirii celor de la BAIC.

“Vom examina totul dacă este în concordanţă cu dorințele partenerului nostru”, a declarat Zetsche reporterilor.

FOTO: handelsblatt.com

Pe de altă parte, deținerea de către Geely a unei cote părţi a Volvo Trucks, un concurent direct pentru Daimler AG în sfera camioanelor, ar face ca această cooperare să fie deosebit de dificilă în domeniul vehiculelor comerciale, a declarat directorul executiv Volvo Cars Hakan Samuelsson pentru Reuters.

“În afacerile cu camioanele, Daimler și Volvo sunt cu adevărat nişte şefi peste concurenți, poate într-un mod mai clar decât suntem cu Daimler”, a spus Samuelsson. “Este dificil de investit în doi concurenți”.

“În timp ce scopul lui Li este de a crea o alianță în primul rând între producătorii de automobile, cooperarea este, de asemenea, complicată”, a adăugat el.

FOTO: gdnonline.com

Companiile puternice cu un avantaj tehnologic nu doresc să împartă din propria experienţă în cazul în care au un avantaj competitiv sau în cazul în care cred că va fi un factor cheie diferențiator în viitor, a spus Samuelsson. Pentru Volvo, acest lucru ar fi în domeniul conducerii autonome.

“Dacă crezi că o poți face mai bine, nu ai nici un interes să o împărți cu altcineva”.

În zonele mai generice, cum ar fi frânele, amortizoarele și cutiile de viteze, există o sferă mai largă de cooperare, dar aceste tehnologii pot fi deja achiziționate de la furnizori, ceea ce face dificilă existența unei alianțe semnificative, a adăugat el.

FOTO: thisisf1.com

Înainte de a investi în Daimler, Geely a purtat de asemenea discuții cu Fiat Chrysler Automobiles, a declarat șeful producătorului italiano-american.

“Avem o serie de întâlniri instituționale în domeniu; considerăm că acestea sunt o chestiune de practică normală”, a declarat Sergio Marchionne reporterilor de la Geneva, adăugând că a fost un “schimb plăcut (de vorbe)”.

Marchionne a refuzat însă să intre în detalii despre discuții, concluzionând că Fiat Chrysler nu are nevoie de “un investitor chinez”.

Aşadar, magnatul chinez Li Shufu are acum o sarcină foarte dificilă dacă vrea să-şi ducă planul până la capăt – să încerce să-i abordeze pe şefii a două mari companii care se află sub influenţa sa, dar care în mod evident se împotrivesc unei fuzionări.

Iti place articolul?